Zachowanie instruktora Lki z tramwajem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zachowanie instruktora Lki z tramwajem

Postprzez oskinstruktor » niedziela 12 czerwca 2011, 16:20

Dla mnie ten komentarz taki naciągany. Z jednej strony sugeruje zatrzymywać się już jak tramwaj dojeżdża a z drugiej jedzie jak drzwi są jeszcze otwarte. Po drugie... skoro jest napisane wyraźnie że jest zakaz zatrzymywania innych pojazdów i obowiązuje na całej długości linii to co to znaczy że jednak mogę się zatrzymać. Wiem że takich przypadków w KD jest cała masa (opisanych mało konkretnie).... pytam tylko dlaczego???
Ja bym tam stał do czasu aż drzwi są otwarte.

Ciekawe czy jak stoi na czerwonym świetle przed przejściem dla pieszych a nikogo już na przejściu nie ma czy też powoli po nim przejeżdża? :D
oskinstruktor

Postprzez BOReK » niedziela 12 czerwca 2011, 19:06

Ostrożności nigdy za wiele, a z egzaminem to niestety prawda. Skoro mnie egzaminator raz uwalił, bo jechałem między zaparkowanymi na wąskiej uliczce przycmentarnej samochodami na dwójce bez gazu (ile to jest w Corsie, 10km/h albo ciut więcej?), to w takiej sytuacji zrobiłby to tym chętniej. ;)
BOReK

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 13 czerwca 2011, 00:34

jarzabek napisał(a):Ciekawe czy jak stoi na czerwonym świetle przed przejściem dla pieszych a nikogo już na przejściu nie ma czy też powoli po nim przejeżdża? :D

Analogia zupełnie chybiona. Sygnał czerwony zakazuje wjazdu za sygnalizator niezależnie od okoliczności, natomiast z art. 26 ust. 6 nie wynika, jakoby pojazd miał bezwzględnie stać i czekać, aż tramwaj ruszy z przystanku.
scorpio44

Postprzez Cyberix » poniedziałek 13 czerwca 2011, 11:41

1. teorie o drzwiach są wyssane z palca zwłaszcza w kontekście faktu, iż dla większości tramwajów drzwi pasażer otwiera samodzielnie. I nawet jak są zamknięte to w każdej chwili mogą zostać otwarte (oczywiście nie w trakcie jazdy).
2. zapraszam do zapoznania się z materiałem http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/jedz-bezpiecznie/wideo/krakow-ul-krolewska-bronowicka-ks-jozefa-15-ii-2009/1644271
Cyberix

Postprzez maryann » poniedziałek 13 czerwca 2011, 13:38

jarzabek napisał(a):to co to znaczy że jednak mogę się zatrzymać.
Bo są dwa rodzaje zatrzymania- wynikające z ruchu i dla twojego widzimisię. W ruchu możesz się zatrzymać wszędzie, oprócz chyba tylko skrzyżowania, a z kaprysu tylko w określonych miejscach.

post edytowany przez moderatora
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Aver » wtorek 14 czerwca 2011, 12:31

no nie tylko, jest trochę takich miejsc, np. przejście dla pieszyn, przejazd kolejowy, tory tramwajowe... :P
Aver

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze