Wielkie zmiany egzaminowania - czy baza testów będzie jawna?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Wielkie zmiany egzaminowania - czy baza testów będzie jawna?

Postprzez htm-ziajka: doradca » poniedziałek 06 czerwca 2011, 08:11

Czas rewolucyjnych zmian w egzaminie teoretycznym zbilża się wielkimi krokami.

Czy ktos posiada jakąkolwiek wiedzę kiedy zostaną udostępnione nowe testy?

Te, które wg. doniesień medialnych mają opierać się na symulacjach zdarzeń drogowych?
htm-ziajka: doradca

Re: Wielkie zmiany egzaminowania - czy baza testów będzie ja

Postprzez ella » wtorek 07 czerwca 2011, 19:21

Czy ktos posiada jakąkolwiek wiedzę kiedy zostaną udostępnione nowe testy?

Baza ma być tajna.
ella
Moderator

Postprzez adalberthus » środa 08 czerwca 2011, 12:16

Baza testów ma i powinna być tajna. ZAWSZE.
Mają być tylko takie testy ćwiczebne, które nie będą wchodzić w skład bazy egzaminacyjnej.
I wtedy szkółki, których wykłady ograniczają się do rozdawania płytek z testami będą miały prze...chlapane. I wykładowcy, anegdociarze, będą musieli przygotować się metodycznie i merytorycznie.
I skończą się szkoły, gdzie kursanci w ramach wykładów muszą przychodzić i obowiązkowo na komputerach szkoły ćwiczyć rozwiązywanie testów.
Bo teraz wykładowcy i szkoły, którzy chcą uczciwie zająć się wykładami są pomijane. Bo mentalność kursanta, jak każdego ucznia idzie w kierunku łatwizny.
I sami kursanci zauważą, że jak wykłady będą profesjonalne, bez testów, to i testy będą do zaliczenia i na jeździe będzie o wiele łatwiej.
Oprócz rozpoznawania sytuacji na teście, będzie jeszcze odgrywał rolę czas podjęcia decyzji.
Sam na wykładach i na jeździe zadaję zadania i czas decyzji ograniczam do 3-4 sekund.
Bo kierowca więcej tego czasu nie ma.
Czego wszystkim i sobie życzę. :spoko:
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez viera » środa 08 czerwca 2011, 12:26

Zmiana zasad egzaminu teoretycznego ma na celu wyeliminowanie uczenia się na pamięć odpowiedzi na pytania, które są w bazie pytań ogólnie dostępnych.Większość zdających zna odpowiedzi na te pytania ale nie rozumie ich znaczenia.
Pytania będą niedostępne.Przedstawione będą zdającemu w formie symulacji ruchu drogowego /tak jak w grze komputerowej/
Każdy będzie w ten sposób zobligowany do poznania i zrozumienia P.R.D aby zdać taki egzaminu.
Inaczej nie będzie szans.
viera

Postprzez oskinstruktor » środa 08 czerwca 2011, 12:49

Zgadzam się z wami w zupełności..... Tylko nurtuje mnie jedna sprawa..... Jak tego wszystkiego nauczy się kursant od przyszłego roku na szkoleniach przez internet :)
oskinstruktor

Postprzez adalberthus » środa 08 czerwca 2011, 12:53

I dlatego moje zadowolenie będzie ogromne.
Chociaż coś się poprawi. Już dawno w moich prehistorycznych postach o tym pisałem. Skończą się po części warzywniaki. A i wykładowcy będą się cenili. I wykładów za parę groszy NIE BĘDZIE.
A nauczenie PORD przez internet? Od początku był to chory pomysł.
adalberthus

Postprzez wooly » środa 08 czerwca 2011, 19:13

Heh i w pierwszych 2 miesiącach zdawalność teorii wyniesie maksymalnie 10%,nie mówiąc jak ciężko będzie można spotkać eLkę egzaminacyjną na mieście
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez dylek » środa 08 czerwca 2011, 19:22

wooly napisał(a):Heh i w pierwszych 2 miesiącach zdawalność teorii wyniesie maksymalnie 10%,nie mówiąc jak ciężko będzie można spotkać eLkę egzaminacyjną na mieście

wooly - jeśli faktycznie będzie tak ja przypuszczasz - czyli 10% zdawalności teorii, to nie ma mocniejszego argumentu uzasadniającego słuszność tych zmian...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez wooly » środa 08 czerwca 2011, 20:09

Ja ciągle jestem za tajną bazą pytań. Jedyne co mnie będzie martwić to brak pracy, już i tak niż dał po tyłku wszystkim...
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez skov » środa 08 czerwca 2011, 22:17

wooly napisał(a):Heh i w pierwszych 2 miesiącach zdawalność teorii wyniesie maksymalnie 10%,nie mówiąc jak ciężko będzie można spotkać eLkę egzaminacyjną na mieście

czyli WORDY mają kłopot...ale idea słuszna
skov

Postprzez wooly » czwartek 09 czerwca 2011, 00:37

WORDy już mają kłopot i to całkiem poważny, nowe testy tylko doleją przysłowiowej benzyny do ognia
(niż atakuje od 2 lat, ceny egzaminu stoją w miejscu, koszty funkcjonowania WORDów rosną itd.). Wprowadzenie nowych zasad przeprowadzania egz. teoretycznego pogrąży wszystkich, czyli OSK i WORDy a za wszystko zapłaci ten co chce mieć PJ. WORDY zaczną upadać, chyba, że ktoś znajdzie w budżecie co roku minimum 100 mln zł na dofinansowanie tych molochów żeby mogły utrzymać płynność finansową.

Krótko i na temat: Wprowadzenie niejawnej bazy pytań to podcinanie gałęzi na której się siedzi.
wooly

Postprzez adalberthus » czwartek 09 czerwca 2011, 11:51

Wooly i inni. Po prostu prace będą miały oski, które naukę części teoretycznej biorą poważnie i nadal będą się nad tym skupiały.
Przypomina mi się odpowiedź jednego z instruktorów (?) na mój prehistoryczny post. " Adalberthus, czy kursant ma znać przepisy tak jak policjant czy instruktor?" TAK. Po stokroć tak.
Cały czas uświadamiam moim kursantom, że kierowca jest szczególną postacią.
Magister po studiach prawniczych, nie jest prawnikiem, dokąd nie zaliczy aplikacji. Nie może wykonywać zawodu.
A kierowca po kursie i egzaminie, to prawo nie tylko może, ale i musi wykonywać. I od jego wiedzy w tym temacie zależy, czy wykona postanowienie prawa (PRAWA o Ruchu Drogowym)w sposób prawidłowy i BEZPIECZNY.
adalberthus

Wielkie zmiany egzaminów - czy baza testów będzie jawna? Tak

Postprzez Amos » czwartek 09 czerwca 2011, 12:59

htm-ziajka: doradca, ella, adlaberthus, viera, jarzabek, wooly, dylek, skov:
Podziwiam waszą wiarę w to że baza testów będzie tajna. Jednak to tylko wiara, a nie rzeczywistość.
Gdy wszystkie nowe pytania zostaną ułożone przez zespół ekspertów powołany przez MI, zostanie zapewne ogłoszony przetarg na firmę informatyczną, która opracuje nowy system egzaminowania dla WORDów. I nie tylko dla WORDów, przecież OSKi muszą mieć ten sam system do przeprowadzania egzaminów wewnętrznych. Będą więc kupować system u zwycięzcy przetargu, no chyba że ten wyda swój program na licencji open source, w co szczerze wątpię.
A skoro system, to i pytania, bo przecież będą one integralną częścią oprogramowania.
Nie sądzę też, by ministerialni eksperci układali od razu dwie bazy pytań - osobną dla WORDów, osobną dla OSKów.
A może się mylę? Pożyjemy, zobaczymy...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Re: Wielkie zmiany egzaminów - czy baza testów będzie jawna?

Postprzez lith » czwartek 09 czerwca 2011, 14:04

No jak będzie mało pytań to się tajna nie utrzyma długo. jakby zrobić np. 10-20 tys. pytań nawet niech sie różnią prawie niczym ( tu zmienione wartości, tu kolory samochodów, tu zdjęcie) to nie będzie nawet taka baza tajna być musiała.
lith

Re: Wielkie zmiany egzaminów - czy baza testów będzie jawna?

Postprzez Cyberix » czwartek 09 czerwca 2011, 14:27

Amos napisał(a):Będą więc kupować system u zwycięzcy przetargu, no chyba że ten wyda swój program na licencji open source, w co szczerze wątpię.

Licencja Open Source nie koniecznie jest darmowa. Istnieje wiele programów Open Source gdzie trzeba zapłacić za licencję.
Cyberix

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców