Nowe przepisy dla rowerzystów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Nowe przepisy dla rowerzystów

Postprzez mk61 » wtorek 31 maja 2011, 16:07

Pisałem na poprzedniej stronie...
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
(...)
3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.

Dlaczego niby rowerzysta może wyprzedzać pojazd sygnalizujący zmianę kierunku jazdy?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rusel » wtorek 31 maja 2011, 17:50

doczytaj ten fragment mowa jest o wyprzedzaniu na tym samym pasie a nie chodniku
rusel

Postprzez mk61 » wtorek 31 maja 2011, 17:53

Chyba nie rozumiem...

rusel napisał(a):
A to oznacza, że skręcający kierowca musi przepuścić jadącego prosto rowerzystę, bez względu na to, czy ten jedzie jezdnią, poboczem czy (warunkowo)chodnikiem.

jezdnia owszem, w pozostalych przypadkach wlacza sie do ruchu na podsatwie art 17
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rusel » wtorek 31 maja 2011, 17:56

tez nie wiem do czego pijesz :?:
rusel

Postprzez sankila » wtorek 31 maja 2011, 19:11

rusel napisał(a):prosze przeczytac watek od poczatku
Nie jestem masochistką, a dyskusja o wyższości jednego przepisu nad drugim mnie nie interesuje.
Padło konkretne pytanie o interpretację art. 27.1a, więc przedstawiłam swoją: skręcający kierowca ustępuje rowerzyście, jadącemu prosto, niezależnie, po której części drogi rowerzysta jedzie. To Ty zacząłeś wstawki z włączaniem / wyłączaniem z ruchu na każdym jednym skrzyżowaniu. Dlatego zapytałam o Twoją interpretację tego zapisu; przede wszystkim - dlaczego ustawodawca podkreślił inne części drogi, jeśli DDR i jezdnię wymienił osobno? Jeśłi jazda poboczem czy chodnikiem jest permanentnym włączaniem się do ruchu, to po co w ogóle powstał art 27.1a?
Jak na razie nie doczekałam się odpowiedzi.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez mk61 » wtorek 31 maja 2011, 19:46

rusel napisał(a):tez nie wiem do czego pijesz :?:

SKORO ROWERZYSTA NIBY MOŻE WYPRZEDZAĆ Z PRAWEJ STRONY NA JEZDNI I SAMOCHÓD SKRĘCAJĄCY W PRAWO MUSI MU USTĄPIĆ "PIERWSZEŃSTWA", TO W JAKIM CELU ISTNIEJE ARTYKUŁ 24 I JAKIE JEST JEGO ZASTOSOWANIE?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez rusel » wtorek 31 maja 2011, 20:11

Jeśłi jazda poboczem czy chodnikiem jest permanentnym włączaniem się do ruchu, to po co w ogóle powstał art 27.1a?

to chyba nie do mnie pytanie, prosze pytac na www.mi.gov.pl

SKORO ROWERZYSTA NIBY MOŻE WYPRZEDZAĆ Z PRAWEJ STRONY NA JEZDNI I SAMOCHÓD SKRĘCAJĄCY W PRAWO MUSI MU USTĄPIĆ "PIERWSZEŃSTWA", TO W JAKIM CELU ISTNIEJE ARTYKUŁ 24 I JAKIE JEST JEGO ZASTOSOWANIE?

odpowiem POMIDOR i dodam ust. 12 art 24

a teraz powiedz konkretnie o co chodzi
rusel

Postprzez mk61 » wtorek 31 maja 2011, 20:16

W sumie to o nic. Bo i tak nie rozumiesz tekstu pisanego.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szerszon » środa 01 czerwca 2011, 09:47

sankila napisał(a):
rusel napisał(a):prosze przeczytac watek od poczatku
Nie jestem masochistką, a dyskusja o wyższości jednego przepisu nad drugim mnie nie interesuje.
Padło konkretne pytanie o interpretację art. 27.1a, więc przedstawiłam swoją: skręcający kierowca ustępuje rowerzyście, jadącemu prosto, niezależnie, po której części drogi rowerzysta jedzie. To Ty zacząłeś wstawki z włączaniem / wyłączaniem z ruchu na każdym jednym skrzyżowaniu. Dlatego zapytałam o Twoją interpretację tego zapisu; przede wszystkim - dlaczego ustawodawca podkreślił inne części drogi, jeśli DDR i jezdnię wymienił osobno? Jeśłi jazda poboczem czy chodnikiem jest permanentnym włączaniem się do ruchu, to po co w ogóle powstał art 27.1a?
Jak na razie nie doczekałam się odpowiedzi.

ja też :D Ten Art 27.1a jest troche "bezsęsu" w swietle Art 17.
szerszon

Postprzez rusel » środa 01 czerwca 2011, 14:45

troche :) nie zamierzam zgadywac co autor ma na mysli, ale postaram sie to zweryfikowac prawie u zrodla :wink: caly art i "inna czesc drogi" czyli "w tym konkretnym przypadku mam pierszenstwo, w innym konkretnym przypadku mam pierszenstwo, i w kazdym innym pozostalym"...... :wink:
rusel

Postprzez rusel » wtorek 07 czerwca 2011, 19:05

obiecalem ze temat zweryfikuje i z mala pomoca dowiedzialem sie ze glowna intencja osob ktore pracowaly na legislacja zapisu o udzieleniu pierszenstwa rowerzyscie ktory jadac na wprost opuszcza obojetnie jaka czesc drogi (rowniez chodnik i pobocze) bylo niezaklocanie jego toru jazdy podczas zmiany kierunku jazdy, oczywiscie rowerzysta wciaz jest wlaczajacym sie do ruchu przed pojazdami np nadjezdzajcymi z prawej strony jezeli ten element drogi opuszcza a stanowi wyjatek w w/w sytuacji
rusel

Postprzez mapmen » wtorek 07 czerwca 2011, 19:11

Mógłbyś to jeszcze raz i po polsku napisać. Bo z jednej strony jadacy na wprost z drugiej nie zaklocac mu toru przy zmianie kierunku :shock:
mapmen

Postprzez rusel » wtorek 07 czerwca 2011, 19:26

chodzi o udzielenie pierszenstwa rowerzyscie jadacemu na wprost chodnikiem/poboczem ktory przecina jezdnie na skrzyzowaniu (wg. art 17 jest wlaczajacym sie do ruchu) ale po zamianach ten zapis przestaje obowiazywac w momencie kiedy zmieniamy kierunek jazdy i przecinamy jego tor jazdy, wiec to takie wlaczanie sie do ruchu z pierszenstwem :) troche absurdalne no ale jest w zapisie "inna czesc drogi" wiec nie ma sensu dalej na tym dyskutowac i przyjac to do wiadomosci
rusel

Postprzez mapmen » wtorek 07 czerwca 2011, 19:38

No dobra, wiemy jakie były zamiary, ale PoRD nie wykluczyło tych sytuacji z włączenia sie do ruchu. A sytuacja gdy pierwszenstwo ma miec wlaczajacy jest debilizmem. Nawet autobusy wyjezdzajce z zatoki nie maja pierwszenstwa, tylko roszczenie o umożliwienie włączenia.
mapmen

Postprzez rusel » wtorek 07 czerwca 2011, 19:44

tej ulomnosci nikt nie kwestionuje, tak jak wczesniej pisalem zamysl moze i sluszny ale jeszcze trzeba ogarnac pare innych rzeczy a to wymaga analizy pozostalych artykulów zeby calos byla spojna ale zabraklo kompetencji, poprostu bylo lansowanie zmian w przepisach no to poprostu pare rzeczy sie dopisalo...
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze