Prawo jazdy kat. A i B jednocześnie

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat. A i B jednocześnie

Postprzez kuba.roz@vp.pl » wtorek 03 maja 2011, 18:02

Witam wszystkich. Jestem tu nowy, gdyż szukam kompetentnych ludzi, mogących mi odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania dotyczące prawa jazdy Kat. A i B. Otóż

1. Chcę zaliczać oba kursy jednocześnie.. Wiadomo taniej i szybciej
2. Co do kwestii kat. B wszystko jest w miarę jasne
3. Najważniejsze pytanie to: Czy muszę posiadać jakiś swój własny sprzęt np, rękawice, kask ewentualnie ochraniacze do jazdy czy będę miał dostęp do nich w czasie nauki. To samo pytanie tyczy się egzaminu... Czy będę miał dostęp do sprzętu.
4. Zakładając, że przejde oba szkolenia i dotrwam do czasu egzaminu praktycznego, to czy jak powiedzmy przykładowo będę zdawał egzamin kat. B w poniedziałek, a A w czwartek, to czy muszę ich jakoś poinformować, żeby poczekali z wysłaniem dokumentów, bo wiadomo jak mam kilka kategorii to na jednym prawku...

Proszę o wyrozumiałość......
Pozdrawiam Kuba
19.05.11 - rozpoczęcie kursu
06.07.11 - Pierwsza jazda "L"-ką
31.08.11 - teoria (+) praktyka (+) kat.B
14.09.11 - prawko w kieszeni :)
15.05.12 - teoria (+) praktyka (+) kat.A
31.05.12 - prawko w kieszeni :)
kuba.roz@vp.pl

Re: Prawo jazdy kat. A i B jednocześnie

Postprzez Michal0707 » piątek 13 maja 2011, 18:37

3. Jeżeli będzie to porządna szkoła jazdy to na pewno będzie to zapewnione, ogólnie to sobie nie wyobrażam żeby takich rzeczy nie zapewniali jeżeli prowadzą kurs na kat. A

4. Ja znam dwie osoby które zdawały egzamin na A i B w tym samym dniu ale gdyby się zdarzyło że będziesz zdawać w innych dniach to myślę że WORD/MORD itp. powinien sam skapnąć się o takiej sytuacji ale poinformowanie lub jakieś małe napomknięcie na ten temat nie zaszkodzi ;)
18.04.11 - 20.06.11 - kurs
21.06.11 - zapisanie się na egzamin
18.07.11 - egzamin Bytom - zdane za pierwszym razem
26.07.11 - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
29.07.11 - Plastik w dłoni ;)
Michal0707

Postprzez Borys_q » piątek 13 maja 2011, 19:55

3 Word na egzamin zapewnia tylko kask i kamizelkę odblaskową, nawet jeśli masz własny kask musisz na ichnim zdawać bo ma wbudowane środki łączności (przynajmniej w Gdańsku).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kuba.roz@vp.pl » niedziela 29 maja 2011, 17:32

A jeszcze mam pytanie. Bo pewnie słyszeliście o zmianie przepisów i o zwiększeniu progu do kategorii A do 24 lat. I mam pytanie, jakbym zaczął jeździć w tym roku na motocyklu w OSK i nie zdał bym w tym roku egzaminu państwowego, (18-stke mam 2 sierpnia, więc niewiele czasu (dodatkowowyrobienie dowodu os,) bo często we wrześniu zamykają sezon zdających kat.A,) to czy jak nie zdam w tym roku to zostanę dopuszczony do egzaminu w roku następnym już po zmianie przepisu.....Bo nie wiem czy opłaca mi sie ryzykować 800zł jak moge nie zdac w tym roku
19.05.11 - rozpoczęcie kursu
06.07.11 - Pierwsza jazda "L"-ką
31.08.11 - teoria (+) praktyka (+) kat.B
14.09.11 - prawko w kieszeni :)
15.05.12 - teoria (+) praktyka (+) kat.A
31.05.12 - prawko w kieszeni :)
kuba.roz@vp.pl

Postprzez Borys68 » niedziela 29 maja 2011, 19:48

Ahoj!
Czy zdążysz w tym roku - oczywiście, wiele zależy od pogody :)
Nie musisz zdawać u siebie, możesz gdziekolwiek indziej. Np. w Warszawie w zeszłym roku egzaminowali do końca listopada.
http://word.waw.pl/index.php?id=3&lng=pl&str=7
A co progów wiekowych obowiązujących w przyszłym roku:
viewtopic.php?f=4&t=27715
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez mk61 » poniedziałek 30 maja 2011, 01:20

3. Jedyną rzeczą, które zapewniają OSK i WORD zazwyczaj jest tylko kask, w którym znajdują się urządzenia komunikacyjne. Większość motocykli ma również zamontowane "gmole", czyli pałąki zabezpieczające motocykl przed uszkodzeniami w czasie wywrotki. Jednak jeśli sam przyniesiesz sobie ochraniacze, czy rękawiczki, to z pewnością będzie na Twoją korzyść i będzie świadczyć o Twoim poważnym podejściu do tematu.

4. Przy zapisie na egzamin poinformujesz pracownika, że chcesz, aby PJ zostało wydane dopiero po zaliczeniu obu kategorii. Jeśli jednak na którąś nie zdasz i będziesz chciał zrobić sobie dłuższą przerwę i wyrobić dokument z jedną kategorią, to jest to tylko kwestia zgłoszenia tego w WORD i napisania wniosku.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ks-rider » poniedziałek 30 maja 2011, 07:11

Michal0707 napisał(a):Jeżeli będzie to porządna szkoła jazdy to na pewno będzie to zapewnione, ogólnie to sobie nie wyobrażam żeby takich rzeczy nie zapewniali jeżeli prowadzą kurs na kat. A

Jezeli bedzie to porzadna szkola to nie bedzie miala na wyposazeniu nic ! To, ze Ty sobie tego nie . wyobrazasz to tylko i wylacznie Twoj problem. Prowadzony kurs ma za zadanie wyszkolic kierowce, pytanie tylko w czym pozniej ten kierowca bedzie jezdzil ? W klapkach, szortach , T-shirt'cie ?

Pomijam juz fakt higieny osobistej, o ile lubisz zakladac na siebie bez wczesniejszej dezynfekcji rekawiczki, buty czy spodnie ( bo najprawdopodobnie na o bieliznie termoaktywnej tez nie slyszales ) czy ba, helm to juz naprawde Twoj problem. Jezeli wiec myslisz, ze w ktoryxmkolwiek OSK jest osoba ktora po kazdym wypozyczeniu wyposazenia to pierze czy dezynfekuje to naiwny jestes.

:wink:
ks-rider

Powrót do Szkolenie kierowców