Nowe przepisy dla rowerzystów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Nowe przepisy dla rowerzystów

Postprzez sankila » sobota 28 maja 2011, 01:29

rusel napisał(a):Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy [...] wjeżdżaniu:
a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów,
to ja sie pytam na jakiej podstawie rowerzysta zjezdzajac z chodnika lub pobocza ma pierszenstwo?
odpowiem na zadnej bo go nie ma
Nie mówimy o zjeżdżaniu/wjeżdżaniu tylko o jeździe chodnikiem/poboczem (a są to części drogi, do których rowerzysta ma pełne prawo). Jeśli więc jadę sobie rowerkiem po poboczu, to przejeżdzając skrzyżowanie nie włączam się do ruchu, podobnie jak nie włączam się do ruchu, przejeżdżając jezdnię DDR czy przechodząc przejściem dla pieszych.
Owszem, rowerzyści mogą dostać jakieś szczegółowe przepisy, jak ten, że przez przejście dla pieszych muszą rower prowadzić, ale w niczym nie zmienia to faktu, że kierowcy dostali przepis, który każe skręcającemu ustąpić pierwszeństwa jadącemu prosto po każdej części drogi.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » sobota 28 maja 2011, 07:59

Rozumiem, ze z drogi wewnetrznej też sie nie włączasz do ruchu ? Bo jedziesz a nie wjezdzasz :D
czy jest okreslone w jakim stadium ruchu pojazd na poboczu sie znajduje ? Czy jedzie czy stoi ?
W artykule jest opisana sytuacja momentu "przeciecia" się dwóch elementów drogi.
szerszon

Postprzez rusel » sobota 28 maja 2011, 11:30

Nie mówimy o zjeżdżaniu/wjeżdżaniu tylko o jeździe chodnikiem/poboczem (a są to części drogi, do których rowerzysta ma pełne prawo).

wlasnie mowimy zupelnie o czym innym, poza tym pelnego prawa do poruszania sie poboczem, jezdnia i chodnikiem to rowerzysta nie ma jest to jedynie warunkowa sytuacja, po drugie mowimy o sytuacji gdzie rowerzysta jadac na wprost zjezdza z chodnika lub pobocza przecinajac jezdnie poprzeczna w stosunku do innych pojazdow ktore na nia wjezdzaja, nie widze tu zadnego pierszenstwa skoro jest wlaczajacym sie do ruchu, art ktory podalem nie stanowi dla niego wyjatku

po trzecie nie wiem jaki jest sens wyszczegolniania dokladnie w jakiej sytuacji rowerzysta ma pierszenstwo (droga/pas rowerowy) a nastepnie twierdzenie ze w zasadzie to na kazdym elemencie drogi ktory przecina droge poprzeczna......
rusel

Postprzez sankila » niedziela 29 maja 2011, 00:41

szerszon napisał(a):W artykule jest opisana sytuacja momentu "przeciecia" się dwóch elementów drogi.
W artykule opisana jest sytuacja przecięcia się dwóch dróg - tej na wprost, po której jadą rowerzysta i samochód oraz poprzecznej, na którą samochód chce wjechać.
czy jest okreslone w jakim stadium ruchu pojazd na poboczu sie znajduje ? Czy jedzie czy stoi ?
jadącemu na wprost!
BTW - umiesz ustapić pierwszeństwa stojącemu?

pelnego prawa do poruszania sie poboczem, jezdnia i chodnikiem to rowerzysta nie ma jest to jedynie warunkowa sytuacja,
mamy tyle DDR, że to raczej je uznałabym za sytuację warunkową. Przyjmijmy, że gdyby miał ścieżkę rowerową, to nie ciągnąłby się poboczem.

mowimy o sytuacji gdzie rowerzysta jadac na wprost zjezdza z chodnika lub pobocza przecinajac jezdnie poprzeczna
czy mam rozumieć, ze zjeżdżając z pobocza włącza się do ruchu, a wjezdżając z drogi na pobocze wyłącza się z ruchu? A jak przeprowadza rower przez przejście to też się włącza i wyłącza?
przecinając jezdnię poprzeczną - przecina fragment jezdni, będący wspólną częścią dwóch dróg, w tym tej, po której się porusza od pewnego czasu.

nie wiem jaki jest sens wyszczegolniania dokladnie w jakiej sytuacji rowerzysta ma pierszenstwo (droga/pas rowerowy) a nastepnie twierdzenie ze w zasadzie to na kazdym elemencie drogi
to jest w jednym zdaniu: na pasie lub na jezdni, lub na ścieżce rowerowej, lub na innych częściach drogi. Całkiem sensownie, zważywszy że dla większości kierowców droga = jezdnia.

Może przedstawcie własne interpretacje tego zapisu, zamiast ciągle "nie, bo nie".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » niedziela 29 maja 2011, 06:33

^^^ Sytuacja:
-samochód jedzie jezdnią i na najblizszym skrzyzowaniu ma zamiar skrecic w prawo.
-rowerzysta jedzie równolegle po poboczu i na tym samym skrzyzowaniu ma zamiar jechać na wprost
Kto według Ciebie ma pierwszeństwo i dlaczego ?Dla mnie samochód, a jak sie dobudzę napiszę dlaczego.
szerszon

Postprzez rusel » niedziela 29 maja 2011, 11:50

niebardzo wiem co nalezy interpretowac w art 17 ? literalnie opisuje sytuacje w ktorej wlaczamy sie do ruchu, nie wyobrazam sobie rowerzysty na obszarze zabudowanym ktory cisnie chodnikiem w trudnych warunkach na wprost, co chwila przecinajac jezdnie za jezdnia drogi poprzecznej na kolejnych skrzyzowaniach twierdzac ze ma on jakies wydumane pierszenstwo
rusel

Postprzez szofer80 » niedziela 29 maja 2011, 19:08

No dobrze otrzymam mandat jak ominę rowerzystę bez należytego odstępu 1m, a ile dostanie rowerzysta jak mnie wyminie/ominie z prawej strony bez należytego odstępu?

cytat:
"niebardzo wiem co nalezy interpretowac w art 17 ? literalnie opisuje sytuacje w ktorej wlaczamy sie do ruchu, nie wyobrazam sobie rowerzysty na obszarze zabudowanym ktory cisnie chodnikiem w trudnych warunkach na wprost, co chwila przecinajac jezdnie za jezdnia drogi poprzecznej na kolejnych skrzyzowaniach twierdzac ze ma on jakies wydumane pierszenstwo"

to będzie na poczatku ostry hardcore, trzeba się najpierw przeżegnać i dopiero wjeżdżać, ja się i tak nie odważyłbym tak wjechać bo od razu były dzwon
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez sankila » poniedziałek 30 maja 2011, 18:37

rusel napisał(a):niebardzo wiem co nalezy interpretowac w art 17 ? [...]nie wyobrazam sobie rowerzysty na obszarze zabudowanym ktory cisnie chodnikiem w trudnych warunkach na wprost, co chwila przecinajac jezdnie za jezdnia drogi poprzecznej na kolejnych skrzyzowaniach twierdzac ze ma on jakies wydumane pierszenstwo
I słusznie, że sobie nie wyobrażasz, bo rowerzysta, jadący chodnikiem, zsiada przed przejściem i p r z e c h o d z i przez jezdnię. No, chyba, że ktoś mieszka w takiej metropolii, że mu przez centrum biegnie jezdnia z poboczami.
A prosiłam o interpretację art. 27.1a; nie 17.
sankila

Postprzez rusel » poniedziałek 30 maja 2011, 18:48

jadący chodnikiem, zsiada przed przejściem i p r z e c h o d z i przez jezdnię.

a dlaczego ma zsiadac? i o jakim przejsciu dla pieszych mowa?
rusel

Postprzez szerszon » poniedziałek 30 maja 2011, 22:00

po pierwsze -co robi na chodniku poza Art 33.5
PdP raczej nie jest przeznaczone do jezdżenia po nim rowerem.
szerszon

Postprzez rusel » poniedziałek 30 maja 2011, 22:15

mowa o zlych warunkach, bez przejscia, bez przechodzenia, zjazd z chodnika na jezdnie.........
rusel

Postprzez sankila » poniedziałek 30 maja 2011, 22:59

rusel napisał(a):a dlaczego ma zsiadac?
A dlatego, że jeśli - w drodze wyjątku - może poruszać się po chodniku, z zasady przeznaczonym dla pieszych, to porusza się po nim na prawach pieszego; czyli przechodzi przez przejście w tempie 5 km/h i nie wkracza przed nadjeżdżający pojazd.

i o jakim przejsciu dla pieszych mowa?
takim zwyczajnym, którym przechodziłby przez skrzyżowanie pieszy, idący tym chodnikiem.

mowa o zlych warunkach, bez przejscia, bez przechodzenia, zjazd z chodnika na jezdnie.........
w art 27 jest mowa o jeździe prosto, jedną i tą samą częścią drogi! A ja cały czas pytam o interpretację tego artykułu. Jeśli moja jest zła, to proszę o dobrą.
sankila

Postprzez rusel » wtorek 31 maja 2011, 09:49

A to oznacza, że skręcający kierowca musi przepuścić jadącego prosto rowerzystę, bez względu na to, czy ten jedzie jezdnią, poboczem czy (warunkowo)chodnikiem.

jezdnia owszem, w pozostalych przypadkach wlacza sie do ruchu na podsatwie art 17

A dlatego, że jeśli - w drodze wyjątku - może poruszać się po chodniku, z zasady przeznaczonym dla pieszych, to porusza się po nim na prawach pieszego; czyli przechodzi przez przejście w tempie 5 km/h i nie wkracza przed nadjeżdżający pojazd.

troche jakbym rozmawial z obrazem, nie wiem o jakim przejsciu dla pieszych mowa, prosze przeczytac watek od poczatku
rusel

Postprzez mk61 » wtorek 31 maja 2011, 12:52

rusel napisał(a):jezdnia owszem, w pozostalych przypadkach wlacza sie do ruchu na podsatwie art 17

A co z artykułem 24?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rusel » wtorek 31 maja 2011, 15:43

a co ma byc?
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze