tak dla upewnienia się
rondo takie same co wstawił tom9, tylko bez strzałek kierunkowych przed wjazdem.
wtedy też jedziemy że z lewego pasa - prosto i w lewo można, a z prawego - prost i prawo tak?
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez czubaka87 » środa 25 maja 2011, 21:30
przez maryann » czwartek 26 maja 2011, 09:13
Tak, szczególnie podoba mi się fragment:Cyberix napisał(a): świetnie opisane
przez Cyberix » czwartek 26 maja 2011, 17:26
przez dylek » czwartek 26 maja 2011, 17:33
Cyberix napisał(a):A wystarczyłoby zdjąć znak C-12 wtedy powstałyby 4 oddzielne skrzyżowania... i w przypadku takiego "zjazdu" ten z prawego pasa nie mógłby skręcić w lewo. Proste prawda?
przez Cyberix » czwartek 26 maja 2011, 20:38
przez dylek » czwartek 26 maja 2011, 20:46
Cyberix napisał(a):Na rondzie teoretycznie na zewnętrznym pasie można nawet zawracać.
przez maryann » piątek 27 maja 2011, 09:46
I potem rysujesz takie potworki: viewtopic.php?p=262261#p262261 . Jak chcesz opisać urodę dziewczyny a nie masz jej zdjęcia, to pokazujesz swoje zdjęcie? Mówimy o "skrzyżowaniu o ruchu okrężnym", a Ty rysujesz "skrzyżowanie". Wiem, w dyskusjach niektórzy żądają by PoRD zawierał definicje odcinka, koła, zakrętu... bo inaczej jest to dla nich niezrozumiałe. SoRO też jest nie zdefiniowane i nieopisane, bo każdy wie jak wygląda i co to jest. Za mało szczegółów mamy, co robić za C12. Ale skoro jest ile jest, to stosujmy ile jest, bez imputowania czegoś na siłę.dylek napisał(a):No wybacz, ale ja nie znajduję potwierdzenia w przepisach dla tych teorii.(...)Skrzyżowanie jest skrzyżowanie i rondo w przepisach nie ma jakiejś specjalnej dyspensy
maryann napisał(a):Odpowiedziałem na Wasze pytania, teraz odpowiedzcie na moje
przez dylek » piątek 27 maja 2011, 21:08
maryann napisał(a):I potem rysujesz takie potworki: viewtopic.php?p=262261#p262261 .
maryann napisał(a): SoRO też jest nie zdefiniowane i nieopisane, bo każdy wie jak wygląda i co to jest.
przez maryann » sobota 28 maja 2011, 08:14
maryann napisał(a):Poza tymmaryann napisał(a):Odpowiedziałem na Wasze pytania, teraz odpowiedzcie na moje
I owszem, np. przecięcie drogi z autostradą wyjaśnione jest definicją skrzyżowania.dylek napisał(a):A skrzyżowanie za to jest zdefiniowane w PoRD, bo nikt nie wie jak to wygląda i nikt nie wie co to jest... Super
przez dylek » sobota 28 maja 2011, 13:19
maryann napisał(a):1. Po co istnieją linie konsekwentnie prowadzące ten pas zewnętrzny dookoła, poparte wcześniej znakiem C12, który wskazuje, że tego mamy się spodziewać?
maryann napisał(a):Może ich autor to umie wyjaśnić.
maryann napisał(a):2. Mamy dwa koncentryczne, równoległe pasy i niby dlaczego by tu obowiązywać nie miały reguły zmiany pasa?
maryann napisał(a):3. Dlaczego czerwony może ot tak sobie bezkarnie skręcać z lewego pasa w prawo(czyli zmieniać pas z lewego na prawy)?
przez kg1956 » poniedziałek 30 maja 2011, 10:29
przez maryann » poniedziałek 30 maja 2011, 10:55
Czyżby? Raz piszeszdylek napisał(a):powierzchnia skrzyżowania to nie odcinek między skrzyżowaniami. I dlatego reguły do zastosowania na rondzie są zawarte w oddziale 7 PoRD "Przecinanie się kierunków ruchu", a nie w oddziale 4 PoRD " Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu"
a raz, że "są zawarte w oddziale 7". Stosujemy, co mamy: mamy pasy, to zmieniamy pasy; mamy przecięcia(a tu mogłoby ich nie być) to stosujemy o przecięciach. Swoją drogą jeśli tak, że zielonego i czerwonego się przecięły w tym miejscu, a znaków nie było w tym miejscu, to zielony był z prawej... nie?dylek napisał(a):Poczekaj na zmiany w PoRD, które wprowadzą zasady dla rond.
Więc nie ma co tak po prostu oskarżać jednego, tylko walczyć o swoje, bo oznakowanie niejednoznaczne.dylek napisał(a):Może ich autor to umie wyjaśnić
przez dylek » poniedziałek 30 maja 2011, 15:05
maryann napisał(a):Czyżby? Raz piszesza raz, że "są zawarte w oddziale 7".dylek napisał(a):Poczekaj na zmiany w PoRD, które wprowadzą zasady dla rond.
przez maryann » poniedziałek 30 maja 2011, 15:29
przez kg1956 » wtorek 31 maja 2011, 15:28