Skrzyżowanie z "łamanym" pierwszeństwem - kłopot

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie z "łamanym" pierwszeństwem - kłopot

Postprzez michooo » piątek 13 maja 2011, 14:44

maryann napisał(a):Czy migać, czy nie, zależy od tego, czy mamy wcześniej A1, czy nie.

Jakaś podstawa prawna? Ciekawi mnie co A1 ma wspólnego z używaniem kierunkowskazu.
michooo

Postprzez maryann » piątek 13 maja 2011, 15:17

Związek jest prosty- A1/A2 ostrzega Cię przed niebezpiecznym zakrętem; wobec tego nie masz wątpliwości, że to, co pokonujesz właśnie, to zakręt... A na zakręcie zwykle nie migamy. Przynajmniej ja tak mam.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez andygf » piątek 13 maja 2011, 21:07

To jak macie może jakieś pomysły w jaki sposób mógłbym to zinterpretować ?

Może tak , że nie ma tam typowo kątu ostrego na znaku więc jazda na wprost jest możliwa jednak trzeba włączyć lewy kierunek ?
Obrazek

Albo tak jak tutaj zaznaczyłem , "obrazek " nr. 1 czyli zakropkowana niby droga więc jazda prosto to jazda bez kierunku ?
A może jazda na wprost to jazda drogą główną czyli z pierwszeństwem ?

Z góry przepraszam was za moje debilne i być może irytujące posty jednak z kim nie rozmawiam każdy mówi inaczej :cry:

Z tego co pamiętam to znak tam jest taki jak narysowałem niżej czyli w 1 poście , jedynie czego od was "oczekuje" to jedno logiczne zdanie , pozdrawiam
andygf

Postprzez szerszon » piątek 13 maja 2011, 22:15

cman napisał(a):Przepisy tego nie określają..

Zerknąłbym na 220
2.2.6
tam napisali kiedy jest zmiana kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez cman » piątek 13 maja 2011, 22:30

andygf napisał(a):Z góry przepraszam was za moje debilne i być może irytujące posty jednak z kim nie rozmawiam każdy mówi inaczej :cry:

Bo większość kierowców ma masę przedziwnych teorii związanych z łamanym pierwszeństwem, większość z tych teorii dotyczy oczywiście nieprawidłowego używania kierunkowskazów.

andygf napisał(a):Z tego co pamiętam to znak tam jest taki jak narysowałem niżej czyli w 1 poście , jedynie czego od was "oczekuje" to jedno logiczne zdanie , pozdrawiam

Jedziesz:
od lewej do prawej (z podporządkowanej na pierwszeństwo) - bez kierunkowskazu
od lewej do góry (z podporządkowanej na pierwszeństwo) - z lewym kierunkowskazem
od prawej do lewej (z pierwszeństwa na podporządkowaną) - bez kierunkowskazu
od prawej do góry (z pierwszeństwem cały czas) - z prawym kierunkowskazem
od góry do lewej (z pierwszeństwa na podporządkowaną) - z prawym kierunkowskazem
od góry do prawej (z pierwszeństwem cały czas) - z lewym kierunkowskazem

szerszon napisał(a):Zerknąłbym na 220
2.2.6
tam napisali kiedy jest zmiana kierunku jazdy.

Mógłbyś wkleić odpowiedni fragment?
cman

Postprzez maryann » sobota 14 maja 2011, 08:20

Problem wielu z łamanym pierwszeństwem jest taki, że dla nich przepisy zmieniają topografię. Gdy tymczasem aby to zrozumieć, należy zdjąć najlepiej wszystkie znaki i wtedy ustalić użycie kierunkowskazów. Nałożenie na to samo miejsce przebiegu pierwszeństwa reguluje tylko kolejność przejazdu pojazdów, a w konsekwencji nie zmienia faktycznych manewrów: skrętu w tą czy ową stronę, czy jazdy prosto. Jedyną wskazówką, czy mamy do czynienia ze zmianą kierunku, czy to tylko zakręt, jest uprzedzenie tego znakiem ostrzegawczym.
maryann

Postprzez andygf » sobota 14 maja 2011, 08:52

Dziękuję wam wszystkim a w szczególności cman , teraz już wiem co i jak pozdrawiam i niech wam to Bóg w dzieciach wynagrodzi :)
andygf

Postprzez Przemek211 » sobota 14 maja 2011, 09:56

maryann napisał(a):Jedyną wskazówką, czy mamy do czynienia ze zmianą kierunku, czy to tylko zakręt, jest uprzedzenie tego znakiem ostrzegawczym.

A to dlaczego, na twoim przykładzie widać najpierw znak A1, a później tabliczka określająca pierwszeństwo skierowana jest pod kątem 90st. Czy w takim przypadku nie powinieneś użyć kierunkowskazu?
Przemek211

Postprzez maryann » sobota 14 maja 2011, 10:15

Błędne oznakowania też się zdażają.
maryann

Postprzez leszekch73 » sobota 14 maja 2011, 15:23

maryann a nie pomyślales o tym,że tam kiedys był tylko zakręt i był prawidłowo oznakowany,a teraz po utwardzeniu drogi z lewej strony powstało skrzyżowanie i jest ono oznakowane w sposób właściwy,a Ty jezdżąc na pamięc nie patrzysz na znaki i zapominasz o kierunkowskazach.
leszekch73

Postprzez maryann » poniedziałek 16 maja 2011, 09:48

Mało, że patrzę na znaki, to nawet je fotografuję(czasami...)! I teoretycznie kiedyś mogło tak być, ale odkąd jeżdżę, to drogi tam zawsze były twarde. A już pomijając wszystko- liczy sie aktualne oznakowanie; które też twierdzę: jest niepoprawne.
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 21 czerwca 2011, 13:57

Maryann, mam pytanie:
Ostatnio zmieniony wtorek 21 czerwca 2011, 14:08 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » wtorek 21 czerwca 2011, 14:06

maryann napisał(a):Problem wielu z łamanym pierwszeństwem jest taki, że dla nich przepisy zmieniają topografię. Gdy tymczasem aby to zrozumieć, należy zdjąć najlepiej wszystkie znaki i wtedy ustalić użycie kierunkowskazów. Nałożenie na to samo miejsce przebiegu pierwszeństwa reguluje tylko kolejność przejazdu pojazdów, a w konsekwencji nie zmienia faktycznych manewrów: skrętu w tą czy ową stronę, czy jazdy prosto. Jedyną wskazówką, czy mamy do czynienia ze zmianą kierunku, czy to tylko zakręt, jest uprzedzenie tego znakiem ostrzegawczym.

Jesteś pewien?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez bac » wtorek 21 czerwca 2011, 16:27

szymon1977 napisał(a):jeżeli jest tak jak na rysunku to włączanie kierunkowskazu jest niezgodne z przepisami.

Z którymi przepisami?

szymon1977 napisał(a):znak A-6c ostrzega o skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną z lewej strony, które występuj już na prostym odcinku drogi

Dlaczego? W definicji znaku nie ma nic o tym, że dotyczy prostego odcinka drogi.
bac

Postprzez szymon1977 » wtorek 21 czerwca 2011, 20:28

Nie napisałem, że jestem laikiem i po każdym zdaniu powinienem znak zapytania dawać :-)
Sprostuję co miałem na myśli.

bac napisał(a):
szymon1977 napisał(a):jeżeli jest tak jak na rysunku to włączanie kierunkowskazu jest niezgodne z przepisami.

Z którymi przepisami?

szymon1977 napisał(a):znak A-6c ostrzega o skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną z lewej strony, które występuj już na prostym odcinku drogi

Dlaczego? W definicji znaku nie ma nic o tym, że dotyczy prostego odcinka drogi.

Myślę, że nie ma przepisu, który nakazywałby kierunkowskaz włączyć.
Hmmm... Ale też nie jest nigdzie powiedziane, że droga z pierwszeństwem przebiega na zakręcie, więc nie mamy tak naprawdę do czynienia z łamanym pierwszeństwem. Jeżeli na drodze z pierwszeństwem nie mamy tabliczki T-6 w którejkolwiek z odmian, to chyba należy stosować domyślny układ, że droga z pierwszeństwem przebiega na wprost.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze