bobpl napisał(a): w prawym lusterku co najwyzej mozemy sobie laski poogladac.
Taka idea przyświecała konstruktorom tego tworu.

A tak poważnie. Raczej głupotą dla mnie jest zachowanie instruktora. Po to jest lusterko wewnętrzne, aby z niego korzystać. Fakt, że na bocznych jest większa precyzja manewrowania, ale przy jeździe na wprost lustro wewnętrzne poprawia komfort jazdy. Rzut oka na lustro i już wiemy, czy ktoś za nami jest, czy nie. W bocznych może być mały problem, bo jeśli samochód za nami jedzie w tej samej linii, lub bardziej po prawej, czy lewej, to tak szybko możemy go nie dostrzec. W "dużych" pojazdach jesteśmy zdani tylko na boczne, ale jeśli chodzi o zwykłe samochody osobowe, to jak najbardziej należy z tego korzystać, bo życie trzeba sobie ułatwiać, a nie komplikować.
Ad.2. Jak najbardziej. Prawo Jazdy nie jest obowiązkiem, lecz przywilejem i to ja się decyduję na kurs, to ja chcę zdobyć umiejętności i to ja za to płacę z własnej woli. A jeśli instruktor czasem coś krzyknie, lub powie coś dosadnie - dla mnie to zaleta, bo drugi raz takiego błędu nie popełnię i będę zwracał na to większą uwagę. A jeśli instruktor jest idiotą i jego celem jest tylko dogryzanie, a nie szkolenie, to najpierw mówi mu się kilka słów prosto w oczy "co nas boli", a jeśli nie będzie poprawy, to zmieniamy instruktora.