zawracanie z użyciem biegu wstecznego a blokowanie przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zawracanie z użyciem biegu wstecznego a blokowanie przejazdu

Postprzez grs » wtorek 03 maja 2011, 21:43

Witam, miałem ostatnio taką sytuacje jadąc elką i chciałem się upewnić czy w tej sytuacji popełniłem błąd i czy na egzaminie moge zostać za takie coś oblany.

Otóż miałem zawrócić, skręcając w lewo , no i potem wyjeżdżając w prawo. No i jade skręcam w lewo (tam była droga bez przejazdu, jakiś parking dalej) i akurat samochód jadący za mną też skręcił w lewo, przez co mnie zablokował i nie mógłem wyjechać. Instruktor stwierdził, że to wina tamtego kierowcy bo nie powinien sie pchać, no ale skąd on w momencie kiedy skręcałem miał wiedzieć, że będe zawracać ?
grs

Re: zawracanie z użyciem biegu wstecznego a blokowanie przej

Postprzez bobpl » wtorek 03 maja 2011, 22:08

jesli juz wjechal, to powinien cie ominac po ujrzeniu na tyle twojego auta swiatla biegu wstecznego.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez Cyberix » wtorek 03 maja 2011, 22:33

a jak było na tyle wąsko że nie mógł go ominąć?
Cyberix

Postprzez bobpl » wtorek 03 maja 2011, 22:48

@up - to musialaby byc droga jednokierunkowa + po lewej auta. Bo innej opcji nie widze, a kazdy logicznie rozumujący kierowca jak widzi ze ten przed nim cofa albo sam tez cofa albo go omija.
Zwlaszcza jak to jest elka kursowa, ktore czesto rozne cuda wyprawiaja na drogach :)
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez lith » wtorek 03 maja 2011, 23:20

No pewnie jak się da to ominie... szczególnie elkę... ale stwierdzenie, że on niby błąd popełnił jest dla mnie 'dość dziwne'. Przecież:
3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i
zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub
jego utrudnienia,

Więc jak mamy cofaniem robić jakąś szopkę to najwłaściwiej byłoby z niego zrezygnować. Na egzaminie gdyby mnie ktoś tak zblokował i nie omijał to pewnie olałbym cofanie i pojechał dalej gdzieś zjechać czy zawrócić w inny sposób. Bo najgorsze na egzaminie to rozłożyć łapki i czekać na zbawienie... bo egzaminator nie będzie chciał przyznać uprawnień komuś kto sobie nie radzi samodzielnie i jak coś nie idzie zgodnie z planem to nic nie wymyśli. Myślę, że nie dostałbym za takie coś błędu.... (bo niby za co?... )... a nawet jeśli to w przypadku gdyby ten błąd się przyczynił do wyniku negatywnego to bym się po prostu odwołał.
lith

Postprzez BOLEKlodz » sobota 07 maja 2011, 21:33

Ale w przypadku, gdy nie możesz zawrócić, powiedz egzaminatorowi, że nie możesz zawrócić bo stworzysz zagrożenie, czy coś, tak, żebyś w razie ew. odwołania miał jakąś podkładkę, a tak ogólnie, to może być potraktowane jako oznaka samodzielności i zawsze to jakiś plus u egzaminatora.
BOLEKlodz

Postprzez Barabasz » niedziela 08 maja 2011, 09:02

grs napisał(a):samochód jadący za mną też skręcił w lewo, przez co mnie zablokował i nie mógłem wyjechać.

ciekaw jestem jak głęboko wjechałeś w ten wjazd, jeśli zbyt daleko to ten za tobą przypuszczał że jedziesz dalej i dlatego skręcił.
jeśli zatrzymał byś się w miejscu prawidłowym, to on by przewidział Twój zamiar i poczekał na głównej, miał byś jak dokończyć manewr.
często przy tym zawracaniu kursant zbyt wcześnie skręca/ścina zakręt, przez co by stać prostopadle wjeżdża za głęboko
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Powrót do Sytuacje na drodze