Skrzyżowanie na drodze dwujezdniowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie na drodze dwujezdniowej

Postprzez M4rco » wtorek 26 kwietnia 2011, 21:13

Obrazek

Jestem w pozycji nr 1 jeżeli chcę skręcić w lewo na tym skrzyżowaniu, to jak powinienem zrobić to prawidłowo tak jak w pozycji nr 2 czy 3? A jeżeli te są nieprawidłowe to jak? Przepraszam za słabą jakość zdjęcia.
M4rco

Re: Skrzyżowanie na drodze dwujezdniowej

Postprzez michooo » wtorek 26 kwietnia 2011, 22:50

Oba warianty są poprawne. Zależy który pas chcesz zająć po skręcie. Jeśli lewy (bo np zaraz będziesz tam skręcać w lewo) to trasa nr 2. Trzeba pamiętać, że według PORDu, powinniśmy jechać jak najbliżej prawej krawędzi, w tym wypadku prawym pasem. Zatem, jeśli nie musimy inaczej, to dobrze od razu wskoczyć na prawy.

Jeszcze taka drobnostka:
Nie wiem jak kierowany jest ruch na tym skrzyżowaniu, ale (hipotetycznie) jeśli odbywałoby się to kolizyjnie i akurat ktoś chciałby skręcać w lewo z Mazowieckiej z kierunku przeciwnego, to wtedy nie należy robić tego tak szeroko jak w wariancie 3. Chodzi o to żeby kierunki ruchu skręcających w lewo się nie przecięły i nie było bum.
michooo

Postprzez lith » wtorek 26 kwietnia 2011, 23:38

Ja bym robił jak 2ka, ewentualnie coś między 2 i 3. 3 jak będzie ktoś z naprzeciwka tez chciał w lewo to będzie niepotrzebne zamieszanie związane z kolizyjnym lewoskrętem.
lith

Postprzez maryann » środa 27 kwietnia 2011, 09:16

Jeśli nie ma nikogo z naprzeciwka, to trasa 1 - 2 jest optymalna; nawet jeśli by ktoś zawracał na dwupasówce i stał w poz 2, to można go ominąć lub stanąć za nim. Miejsca multum. Za to gdy ktoś będzie z przeciwka bez migacza, to na pewno trasa będzie bardziej podobna do 3; gdy zaś ten z przeciwka zamierza skręcić (jak Ty) w lewo, to mamy klasyczny dylemat: minąc sie lewymi czy prawymi burtami... Lepiej prawymi.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez piotrekbdg » wtorek 03 maja 2011, 14:16

Ja nie wiem czego dziś się uczy w OSK bo czasem ma wrażenie że wszytkiego tylko nie wykonania lewoskrętu na normalnym skrzyżowaniu. Próba skręcenia pod kątem 90 stopni wytrąca naszą płynność jazdy i jeśli oznaczenie poziome nie sugeruje innego rozwiązania to powinno się to robić jak najkrótszą drogą.
piotrekbdg

Postprzez M4rco » sobota 07 maja 2011, 10:56

Mam jeszcze pytanie do tego samego skrzyżowania. Czy jeżeli znajdowałbym się w pozycji nr 1 i chciał przejechac przez skrzyżowanie na wprost, to czy moge zatrzymać się na środku skrzyżowania? W sytuacji gdy lewa strona była by wolna a prawa nie?
M4rco

Postprzez maryann » sobota 07 maja 2011, 11:39

Czasami tak się robi. Jednakże w tej konstrukcji najwyraźniej będziesz na torze skręcających w lewo z dwupasówki. Trzebaby to widzieć, ale raczej nie.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez michooo » sobota 07 maja 2011, 13:38

Czasem nie ma wyjścia i trzeba się zatrzymać między jezdniami, jakbyś na ruchliwym skrzyżowaniu czekał przed wjazdem aż będzie wolne w obu kierunkach to możesz tam stać do us*anej śmierci.
michooo

Powrót do Sytuacje na drodze