Auto zgasło i nie chce odpalić

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Auto zgasło i nie chce odpalić

Postprzez michalek_62 » wtorek 19 kwietnia 2011, 18:06

Dzisiaj gdy wyjeżdżałem z parkingu zgasł w przez przypadek samochód. Z mojej winy bo za szybko puściłem sprzęgło i dałem za mało gazu. Gdy zgasł coś jakby zgrzytnęło. Gdy już zgasł jeszcze siłą rozpędu toczyłem się na wstecznym z 1-2m. Postanowiłem go odpalić ale bez wcześniejszego wyłączania zapłonu by oszczędzić na czasie bo się spieszyłem. Kręcę i słyszę taki ciągły dziwny dźwięk rozrusznika. Nie odpala. Wtedy wyłączyłem zapłon i włączyłem ponownie by "zrestartować" auto. Autodiagnostyka się skończyła i bez kłopotu odpaliłem. Pierwszy raz coś takiego miałem. Wie ktoś czym to mogło być spowodowane i czy może to być dla auta niebezpieczne?
michalek_62

Re: Auto zgasło i nie chce odpalić

Postprzez bobpl » wtorek 19 kwietnia 2011, 20:00

olej masz? :P
nie odpalaj na biegu, lepiej wrzuc na luz przed odpalaniem. I wiecej gazu przy ruszaniu.
Moze go lekko zalałeś jak zgasł a dalej cisnales na gaz?
No zdrowe takie cos dla auta nie jest na pewno.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez qwer0 » wtorek 19 kwietnia 2011, 20:24

Postanowiłem go odpalić ale bez wcześniejszego wyłączania zapłonu by oszczędzić na czasie bo się spieszyłem.

To moze byc przyczyna. U mnie np w takim przypadku rozrusznik ponownie w ogole nie kreci. Nalezy przekrecic kluczyc pozycje nizej, ponownie zaplon i dopiero kreci.
Fabryczne zabezpieczenie.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Przemek211 » wtorek 19 kwietnia 2011, 21:35

No, właśnie dziwne, że kluczyk w takiej sytuacji się przekręcił z zapłonu na rozruch. To u mnie w Cinquecento takie coś nie przejdzie, a co dopiero w aucie, które robi sobie zaawansowaną diagnostykę. Lepiej z takimi konkretnymi przypadkami pisać jednak na forum konkretnej marki.
Przemek211

Postprzez lith » wtorek 19 kwietnia 2011, 21:42

No, u mnie tez tak nie zapali, na kursowym punto tak nie zapalało, w samochodzie taty też tak nie zapali. Ale nie przypominam sobie dziwnych dźwięków.

bobpl napisał(a):nie odpalaj na biegu, lepiej wrzuc na luz przed odpalaniem.

:O Rzeczywiście miało to jakieś znaczenie w tym przypadku...

bobpl napisał(a):I wiecej gazu przy ruszaniu.

...i nie zapomnij o pasach i ustawieniu lusterek... zaraz cały kurs przeprowadzisz online :P
lith

Postprzez bobpl » wtorek 19 kwietnia 2011, 22:24

lith napisał(a):zaraz cały kurs przeprowadzisz online

chetnie, ale nie mam uprawnien.. :P
Co do mnie, to nexia nie ma problemu z takim rozruchem. Fakt, ze potem musi nieco obroty ustabilizowac, ale tego jest juz inna przyczyna z tego co kojarze. W moim lanku zas nie odpale tak jak wyzej, musze cofnac kluczyc. Chociaz raczej nie zdarzalo mi sie ugaszenie silnika (no, poza naglym koncem gazu w butli..)
michalek_62 napisał(a):Postanowiłem go odpalić ale bez wcześniejszego wyłączania zapłonu by oszczędzić na czasie bo się spieszyłem.

zaoszczedziles jakies 2 sekundy. Wg mnie nie warto sie spieszyc - chyba ze jestesmy satanistami, bo jak wiemy 'jak sie czlowiek spieszy, to sie diabeł cieszy' 8)
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez lith » wtorek 19 kwietnia 2011, 22:50

No dobra... kto by przypuszczał, że może być jakiś problem z odpaleniem w takim przypadku? Ja za pierwszym razem też nie wiedziałem :P
lith

Postprzez michalek_62 » wtorek 19 kwietnia 2011, 23:23

To jest peugeot 206 xD Co do tego dźwięku - to był raczej taki stały, jakby metaliczny dźwięk. Pierwszy raz w życiu go słyszałem. Dziwi mnie to, że wiele razy odpalałem dziada bez ponownego wyłączania zapłonu tylko od razu i wszystko szło ok. Myślę, że musiałem jednocześnie coś z biegami przemajstrować. Byłem tym tak przejęty, że pamiętam z tego wszystkiego ten dźwięk i że szybko sprzęgło puściłem. Najważniejsze, że działa jakoś, choć strachu się najadłem ;D
PS - Olej i wszystkie inne płyny mam, niedawno kontrolowałem poziom. ;)
michalek_62

Postprzez annubis17 » środa 20 kwietnia 2011, 11:51

Zapewne jakaś blokada, tak musi być. U mnie nawet kluczyka się nie da przekręcić na rozruch jeżeli zgaśnie silnik. Trzeba wyłączyć zapłon i ponownie przekręcić.
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez netsatan » środa 20 kwietnia 2011, 12:37

Coś jakby "rzężenie"? W moim Pugu 406 jest czasami tak samo - i też nie wiem, z czego to wynika. Zapewne jakaś blokada zapłonu.
netsatan

Postprzez annubis17 » środa 20 kwietnia 2011, 21:11

netsatan napisał(a):Coś jakby "rzężenie"? W moim Pugu 406 jest czasami tak samo - i też nie wiem, z czego to wynika. Zapewne jakaś blokada zapłonu.

Pewnie odłączenie rozrusznika od silnika, żeby na odpalonym nie zakręcić rozrusznikiem
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez athlon » środa 20 kwietnia 2011, 22:57

bendiks nie odbił

j.w.
athlon

Powrót do Porady techniczne