Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Pytania z egzaminu

Postprzez rusel » środa 06 kwietnia 2011, 07:50

no to rownie dobrze mozna zapytac czy znak B20 wystepuje pojedynczo na skrzyzowaniu...nie ma wiekszego sensu taka interpretacja
rusel

Postprzez scorpio44 » środa 06 kwietnia 2011, 18:14

To 'a propos mojego posta? Jeżeli tak, to chyba nie zrozumiałem, do czego konkretnie się odniosłeś.
scorpio44

Postprzez rusel » czwartek 07 kwietnia 2011, 10:15

odnosze sie do bezsensownego komentarza Sobonia, znak C12 nie ma nic wspolnego z rownorzednoscia na skrzyzowaniu, rownie dobrze mozna komentowac kazdy inny znak ktory wystepuje na skrzyzowaniu (niezogdnie z obowiazujacymi przepisami), jezeli autor komentuje takie sytuacje ktore sa na naszych drogach to niech nazwie ten stan prawny jedynie "poradnikiem polskiego kierowcy"
rusel

Postprzez kier » czwartek 07 kwietnia 2011, 10:30

lindor napisał(a):Znak C-12 „ruch okrezny” (rys. 4.2.12.1) stosuje sie na skrzyzowaniach dróg w celu wskazania kierujacym, ze ruch pojazdów odbywa sie dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.
Znak C-12 stosuje sie łacznie ze znakiem A-7 i umieszcza sie na kazdym wlocie zgodnie z zasadami okreslonymi w punkcie 5.2.1.2. Znak C-12 umieszcza sie w odległosci do 25 m przed skrzyzowaniem. Nie umieszcza sie znaku C-12 przed takimi skrzyzowaniami z ruchem dookoła wyspy, przez które przebiega dodatkowo odcinek jezdni przecinajacy wyspe centralna, lub w
przypadkach kiedy jednej z dróg przyznano pierwszenstwo.

Moim zdaniem z tego nie wynika, że znak C-12 nie może być stosowany samodzielnie. Gdyby był zapis: Znak C-12 powinno stosowac sie łacznie ze znakiem A-7 - wtedy byłaby sprawa jasna... a tak to możemy tylko gdybac. Choć moim zdaniem C-12 może występować samodzielnie i takie skrzyżowania występują.

To jest tylko połowa prawdy. W punkcie 5.2.1.2 - Ustalenie tras z pierwszeństwem czytamy:
....
Na skrzyżowaniach z ruchem okrężnym wokół placu lub
wyspy, pierwszeństwo daje siê kierującym znajdującym
się na skrzyżowaniu przed kierującymi wjeżdżającymi na
skrzyżowanie poprzez zastosowanie znaków A-7 i C-12
(rys. 5.2.1.3.a). Skrzyżowania z rozszerzonymi wlotami
i ruchem wokół wyspy można oznakować nie stosując znaków
C-12 zachowując pierwszeństwo na jednym
kierunku (rys. 5.2.1.3.b).
W obszarze zabudowanym na skrzyżowaniach dróg
lokalnych nie zaleca się określania pierwszeństwa

znakami.
....

Czy brzmienie ostatniego, przytoczonego tu zdania upoważnia do stosowania C12 bez A7?
Pozdrawiam
Kier
kier

Postprzez rusel » czwartek 07 kwietnia 2011, 11:11

to ostatnie zdanie chyba niewiele ma wspolnego ze skrzyzowaniem o ruchu okreznym i znakiem C12, jak rowniez skrzyzowanie na ktorym ruch odbywa sie wokol wyspy to dwa zupelnie rozne rozwiazania
rusel

Postprzez Borys_q » czwartek 07 kwietnia 2011, 11:26

Czy brzmienie ostatniego, przytoczonego tu zdania upoważnia do stosowania C12 bez A7?

Nie gdyż przepisz szczegółowy uchyla przepis ogólny, a przepis szczegółowy jest że c-12 tylko z a-7.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kier » czwartek 07 kwietnia 2011, 16:09

[quote="Gacol"]Znak C12 (ruch okrężny ) :
a . wskazuje kierujacym ze ruch pojazdów odbywa sie wokoł wyspy w kierunku wskazanym na znaku
b . Stosuje sie łacznie z znakiem A7
c . występuje samodzielnie

Spójrzmy w takim razie inaczej na to pytanie:
A - czy znak C12 wskazuje, kierującym itd.? TAK - wskazuje (rozporządzenie o znakach drogowych §36)
B - czy znak C12 stosuje się łącznie ze znakiem A7? TAK - stosuje się - bo tak napisano w rozporządzeniu o szczegółowych war. tech. dla znaków pkt. 4.2.12
C - czy znak C12 występuje samodzielnie? TAK - zdarza się, że występuje, znam dwa takie przypadki w moim mieście

W pytaniu C nie chodzi o przepisy. Nie pytają czy dopuszcza się samodzielne występowanie znaku C-12 czy coś w tym stylu. Pytanie dotyczy istnienia takiego zjawiska jak samodzielnie występujący znak C-12 - a takie zjawisko występuje.
Pozdrawiam
Kier
kier

Postprzez scorpio44 » czwartek 07 kwietnia 2011, 18:17

Wiele znaków regularnie umieszczanych jest niezgodnie ze sztuką. Występuje również często takie zjawisko, że przykładowo na znaku "zakaz ruchu" pisane są wulgarne napisy, malowane różne rysuneczki itp. I w związku z tym pytania egzaminacyjne również mogłyby te wszystkie rzeczy uwzględniać, no bo przecież takie zjawiska występują? :) No bez jaj. Dla mnie jest oczywiste, że pytania (i prawidłowe odpowiedzi) dotyczą tylko spraw wynikających z przepisów.
scorpio44

Postprzez kier » czwartek 07 kwietnia 2011, 19:09

Częściowo się zgadzam, częściowo chociażby z powodu pytania o pachołki - wszyscy wiedzą ile jest pachołków, ale nie wiadomo jaka jest poprawna odpowiedź ;). Co do C-12 sadzę, że pytanie nie zostało powtórzone w oryginalnym brzmieniu. Jednak skoro zostało zadane tak, a nie inaczej - odpowiedź jest taka, a nie inna. Myślę, że nie można dopowiadać sobie treści, której nie ma lub używać skrótów myślowych, bo damy się złapać na czymś takim jak "zaświadczenie lekarskie, trójkąt odblaskowy czy grubość linii", dlatego staram się czytać pytania tak jak są napisane, nawet gdy wydają się bez sensu.
Pozdrawiam
Kier
kier

Postprzez rusel » czwartek 07 kwietnia 2011, 19:48

Częściowo się zgadzam, częściowo chociażby z powodu pytania o pachołki - wszyscy wiedzą ile jest pachołków, ale nie wiadomo jaka jest poprawna odpowiedź

to ile jest tych pacholkow?
rusel

Postprzez Gacol » sobota 09 kwietnia 2011, 12:07

Jeśli zdający na prawo jazdy kat. B w zad. nr 2 zatrzyma sie w polu zatrzymania w taki sposób ze nie dotknie tyczki , ale czesc pojazdu będzie wystawała nad (lub poza) linie zewnętrzne pola zatrzymania , to wtedy jest druga próba czy nie ?? (np tylni zderzak nad linia ale pachołek/tyczka nie dotknięty , możliwa sytuacja ,przytrafiła mi sie na asystenckich ,ale juz przy drugiej próbie dlatego nie miałem problemu z decyzja )
Jak sie ma takie zatrzymanie do egzaminu na egzaminatora ? tak samo ??
Gacol

Postprzez wooly » sobota 09 kwietnia 2011, 12:59

TAK ale najważniejsze jest trafić na zorientowanego kolege, bo sa talenty że nawet miasta nie znają albo co najgorsze na pytanie czy zna tabelke to mówi "troche".
Jak macie wątpliwości to od razu pytać komisji przed egzaminem odpowiedzą jak to traktować, bo co komisja to inaczej;)
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez Gacol » sobota 09 kwietnia 2011, 13:13

Czyli w tym wypadku druga próba ( i przy kandydacie na kierowce i kandydacie na egzaminatora ) ?
Pytam jeszcze raz aby sie upewnić czy dobrze zrozumiałem Twoje "TAK" :)
... Mam nadzieje ze mi trafi sie ktoś "obcykany w temacie " :)
... oczywiście jak uda się przejść teorie
Gacol

Postprzez rusel » sobota 09 kwietnia 2011, 14:34

... Mam nadzieje ze mi trafi sie ktoś "obcykany w temacie "

dlaczego ma sie nie udac :D

choc do zaliczenia praktyki w jednym dniu i podejsciu komisja moze juz nie przylozyc reki, nie dzieje sie to czesto :)
rusel

Postprzez Gacol » niedziela 10 kwietnia 2011, 13:36

rusel napisał(a):
... Mam nadzieje ze mi trafi sie ktoś "obcykany w temacie "

dlaczego ma sie nie udac :D

choc do zaliczenia praktyki w jednym dniu i podejsciu komisja moze juz nie przylozyc reki, nie dzieje sie to czesto :)

Pozwolę się z Tobą w tej kwestii nie zgodzić :) ;)
Gacol

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów