ZAWRACANIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

ZAWRACANIE

Postprzez [][][][][][] » niedziela 03 kwietnia 2011, 10:06

Witam wszystkich mam pytanie:
jeżeli podczas egzaminu praktycznego na prawo jazdy otrzymam polecenie:
proszę zawrócić w pierwszym możliwym miejscu a jadę drogą o trzech pasach ruchu w jednym kierunku
( prawy do jazdy na wprost i prawo, środkowy do jazdy na wprost i lewy do np. zawracania ). Jadę pasem prawym zgodnie z przepisami, otrzymuję komendę i co zrobić;
czy mogę zmienić pas na środkowy by szybciej dostrzec czy mogę w tym miejscu zawrócić (z prawego ciężko zauważyć ,zbyt późno )- i jeśli nie można wrócić spowrotem na prawy [ zakładając że w pierwszym miejscu nie mogę i np. kolejnym też]
[][][][][][]

Re: ZAWRACANIE

Postprzez Borys_q » niedziela 03 kwietnia 2011, 11:27

Przeskakujesz na lewy pas i jak się da to zawracasz, jak nie to jedziesz lewym pasem aż znajdziesz odpowiednie miejsce.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez ks-rider » niedziela 03 kwietnia 2011, 11:38

Polecenie rzeklbym nieco podchwytliwe ( sam zreszta mialem dokladnie takie same na moim egzaminie - tylko, ze byly dwa a nie trzy p asy ). Chodzi o to czy nie przejedziesz przez linie ciagla i czy upewnisz sie, ze nie zagrazasz bezpieczenstwu innych.

Reszta jak wspomnial przedmowca.

:wink:
ks-rider

Postprzez [][][][][][] » niedziela 03 kwietnia 2011, 12:09

Dwa pasy to mniejszy problem ale trzy to spore utrudnienie.
Odnośnie odpowiedzi to myślałem podobnie ale podczas kursu jazdy instruktor zawsze zwracał uwagę na to by zajmować z dwóch możliwych w jednym kierunku ten prawy.
Jednak jeśli wszyscy by jeździli prawym to lewy był by pusty.
Mam jeszcze jedno pytanie, podobne bo sytuacja ta sama ale skręt w lewo;
jeśli wiem że będę skręcał na skrzyżowaniu w lewo i mam dwa pasy do jazdy na wprost to czy mogę zająć lewy by mieć bliżej do pasa trzeciego który pojawi się po kilku metrach , przed samym skrzyżowaniem. Czy nie jest to łamaniem przepisów?
Jeśli znasz miasto i kojarzysz lub pamiętasz gdzie można zawracać a gdzie nie to możesz bez stresu się ustawić a jeśli nie znasz to musisz obserwować wszystkie skrzyżowania mijane po kolei tylko tyle że znak lub sygnalizator (strzałkę na nim lub nie ) zauważyć idzie dopiero prawie przy samym skrzyżowaniu gdzie żaden manewr jest już niemożliwy ty bardziej gdy ruch jest spory ( przejechanie z pasa prawego, przez środkowy na lewy do zawracania) a niech przed tobą jedzie samochód ciężarowy pasem środkowym (a L prawym) to znaków po lewej nie sposób zauważyć. :help:
[][][][][][]

Postprzez el_ryba » niedziela 03 kwietnia 2011, 12:45

Przeskakujesz na lewo za wczasu, bo czasami szczególnie przy dużym natężeniu ruchu, jak ktoś widzi znaczek "L" to nie chce wpuścić, egzaminator wydaje polecenie i od razu szykowałem się do zmiany pasa(nie zapomnij o kierunkach :D ), chyba, że pusto z tyłu to wtedy można więcej prawym podlecieć. Moim zdaniem lepiej jechać trochę lewym (tylko żeby nie była to jazda 30 km/h !) niż nie wykonać polecenia.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez piotrz » poniedziałek 04 kwietnia 2011, 15:56

Trzeba jeszcze pamiętać o jednym: zawracać można (i wolno) również poza skrzyżowaniem (oczywiście nie wszędzie). I w tym może być "haczyk".
piotrz

Postprzez rusel » poniedziałek 04 kwietnia 2011, 20:41

Trzeba jeszcze pamiętać o jednym: zawracać można (i wolno) również poza skrzyżowaniem (oczywiście nie wszędzie). I w tym może być "haczyk".

program egzaminacyjny tego nie obejmuje
rusel

Postprzez maryann » wtorek 05 kwietnia 2011, 09:09

Ja też na swoim egzaminie usłyszałem "proszę zawrócić przy najbliższej okazji". Wiedziałem, że za kawałek jest skrzyżowanie, zakręt i placyk w jednym, a wszystko ciasne i niewidoczne- całe życie stanęło mi przed oczami, a serce w gardle. Więc zatrzymałem się po prawej za podjazdem do posesji, wsteczny, bramę prawie dotknąłem(maluch się jakoś chyba skurczył, ale zmieścił)- a potem już w lewo było łatwo. Jak instruktor zorientował się co robię, o mało jakiś okrzyk mu się wyrwał. Za to zaskoczenie egzaminmatora z nosem w papierach- co się stało??!!- bezcenne! I tak po trzech kilometrach jazdy prawko miałem za trzy tygodnie do odbioru.
Dziś na pewno trudniej, ale takie polecenie daje możliwości!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 07 kwietnia 2011, 20:05

Mój instruktor uczył mnie, że jak jest komenda "skręć w lewo", albo "zawróć na skrzyżowaniu", to najlepiej od razu na lewy pas, a dopiero później szukać miejsca do zawracania, bo jadąc prawym, możesz nie zdążyć zmienić pasa. Jeżeli są 2 pasy do skrętu, to ustawiaj się na tym po prawej, chyba że egnaminator powie, że na tym skrzyżowaniu w prawo, a na następnym w prawo/lewo, to wtedy zajmujemy odpowiedni z tych pasów.
BOLEKlodz

Powrót do Sytuacje na drodze