zmiana biegów bez sprzęgła

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

zmiana biegów bez sprzęgła

Postprzez tomciopaluch188 » środa 30 marca 2011, 17:34

ostatnio jak kolega jechal autem zauwazylem ze podczas zmiany biegów tz z 3 na 2 podczas redukcji nie docisnął sprzegla i podczas próby wrzucenia 2 biegu byl zgrzyt od skrzyni czy takie cos niszczy skrzynie? bardzo?
w jaki sposób niektórzy umieją np bez naciskania sprzegla wrzucac biegi do góry i redukowac chce wiedziec np jakby mi sie zepsuł wysprzeglik i niemial bym sprzegla to pewnie do domu bym dojechal na samej 2 biegu ale niektóry jakos umieją bez sprzegla biegi przelaczac ale jak?
tomciopaluch188

Re: zmiana biegów bez sprzęgła

Postprzez lith » środa 30 marca 2011, 17:59

musiałbyś dobrze obroty spasować... ja nie umiem i nie próbowałem

W sumie to jestem ciekawy czy przy prawidłowo dobranych obrotach, bez zgrzytów i innych fajerwerków synchronizatorom się jakoś specjalnie dostaje.
lith

Postprzez annubis17 » czwartek 31 marca 2011, 13:12

tomciopaluch188 napisał(a):ostatnio jak kolega jechal autem zauwazylem ze podczas zmiany biegów tz z 3 na 2 podczas redukcji nie docisnął sprzegla i podczas próby wrzucenia 2 biegu byl zgrzyt od skrzyni czy takie cos niszczy skrzynie? bardzo?
w jaki sposób niektórzy umieją np bez naciskania sprzegla wrzucac biegi do góry i redukowac chce wiedziec np jakby mi sie zepsuł wysprzeglik i niemial bym sprzegla to pewnie do domu bym dojechal na samej 2 biegu ale niektóry jakos umieją bez sprzegla biegi przelaczac ale jak?

Gdyby zepsuł się wysprzęglik to pedał leci w podłoge i nawet biegu byś żadnego nie wbił. Bez sprzęgła nie próbuj zmieniać biegów, bo to murowane rozwalenie skrzyni jak ktoś to nieumiejętnie zrobi. Nawet jak i umiejętnie to po paru razach skrzynia do wymiany.
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez cman » czwartek 31 marca 2011, 13:34

annubis17 napisał(a):Nawet jak i umiejętnie to po paru razach skrzynia do wymiany.

A to z jakiego niby powodu?
cman

Postprzez tomciopaluch188 » czwartek 31 marca 2011, 14:49

a to jak nie nacisne do konca sprzegla i mam zgrzyt to juz po skrzyni/ ?
tomciopaluch188

Postprzez dylek » czwartek 31 marca 2011, 17:34

Najprościej rzecz ujmując to podczas jazdy na biegu to nie ma równowagi obrotów silnika i obrotów kół (uwzględniając mnożnik przełożenia skrzyni biegów) i albo silnik kręci ciut szybciej niż koła i to powoduje rozpędzanie samochodu lub tylko utrzymywanie prędkości i niwelowanie oporów powietrza, toczenia itp.... Albo koła kręcą się ciut szybciej niż silnik i mamy efekt hamowania silnikiem. Jak ci się uda znaleźć moment, gdzie nie dzieje się ani jedno, ani drugie to w tym właśnie momencie przełączysz bieg bez dotykania sprzęgła bez najmniejszego zgrzytu.
W praktyce to dla danej prędkości na danym biegu należy znaleźć gazem odpowiednie obroty, a przy ich ustawieniu bieg się da bez zgrzytu włączyć. W benzyniakach ten punkt jest gdzieś tak w okolicach 2200-2500 obr/min
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez netsatan » czwartek 31 marca 2011, 23:07

Dylek bardzo dobrze sprawę opisał. Jedna tylko uwaga do postu annubisa - na ogół nie leci w podłogę, tylko wręcz odwrotnie, odbija.

Zmienia biegów bez sprzęgła kojarzy się, nie wiem czemu, z jazdą sportową. Jest to pewna umiejętność, jednak praktycznie nieprzydatna - i to ani na ulicy, ani na torze. Nie ma żadnego sensu się jej uczyć, jednak tak: jest to wykonalne.
netsatan

Postprzez annubis17 » piątek 01 kwietnia 2011, 00:20

netsatan napisał(a):Dylek bardzo dobrze sprawę opisał. Jedna tylko uwaga do postu annubisa - na ogół nie leci w podłogę, tylko wręcz odwrotnie, odbija.

Zmienia biegów bez sprzęgła kojarzy się, nie wiem czemu, z jazdą sportową. Jest to pewna umiejętność, jednak praktycznie nieprzydatna - i to ani na ulicy, ani na torze. Nie ma żadnego sensu się jej uczyć, jednak tak: jest to wykonalne.

W Lanciach leci w podłoge ;)
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez ks-rider » piątek 01 kwietnia 2011, 07:21

annubis17 napisał(a):... to murowane rozwalenie skrzyni jak ktoś to nieumiejętnie zrobi. Nawet jak i umiejętnie to po paru razach skrzynia do wymiany.

A to dzial bejek dla doroslych ?

Jak nie wiesz, to moze nie zabieraj glosu.

Jak wspomnial przedmowca, kwestia umiejetnosci dobrania obrotow - nic wiecej.

:wink:
ks-rider

Postprzez tomciopaluch188 » piątek 01 kwietnia 2011, 09:48

a jak sie nie wcisnie do konca sprzegla przy redukcji z 3 na 2 i slyszymy zgrzyt podczas próby wrzucenia 2 biegu to niszczy to skrzynie/ ?
tomciopaluch188

Postprzez Borys_q » piątek 01 kwietnia 2011, 10:33

Nie ma żadnego sensu się jej uczyć, jednak tak: jest to wykonalne.

Nie na wszystkich skrzyniach się da, na oplowskich bym się nigdy nie odważył.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez ks-rider » piątek 01 kwietnia 2011, 11:31

Borys_q napisał(a):Nie na wszystkich skrzyniach się da, na oplowskich bym się nigdy nie odważył.

Na Oplowskich, tez sie da :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez bobpl » piątek 01 kwietnia 2011, 23:53

kazde 'zgrzytanie' skrzynia w jakims stopniu wplywa na jej 'zuzycie' tudziez 'zniszczenie'
Do kolegi autora poleciłbym opanowanie jazdy, a nie zamartwianie się 'ficzerami' jak zmienianie biegów bez sprzegla, gdyz moze sie zdarzyc to a to.
Drzewo też Ci moze na droge wyskoczyc, i co w takim wypadku zrobisz?
Jeźdź po swojemu, a nie przejmuj się pierdołami jak to mawiam. ;]
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez tomciopaluch188 » sobota 02 kwietnia 2011, 14:11

u mnie sprzeglo wciska sie bardzo ciezko tak ze az noga boli i niekiedy mi sie zdarza nie docisnac do konca i podczas próby wrzucenia biegu mam zgrzyt czy to bardzo niszczy skrzynie?
tomciopaluch188

Postprzez lith » sobota 02 kwietnia 2011, 14:48

No niszczy skrzynię i to pewnie dość wyraźnie w porównaniu do zwykłej jazdy. Ale pewnie zgrzyt zgrzytowi nierówny. W każdym razie musisz dociskać do końca sprzęgło... :O
lith

Następna strona

Powrót do Porady techniczne