Skręt w prawo z przystanku autobusowego.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w prawo z przystanku autobusowego.

Postprzez Kulok » niedziela 27 marca 2011, 15:38

Witam wszystkich.

Nasunęło mi się kilka wątpliwości w związku z wykonywaniem manewru skrętu w prawo w przypadku, gdy przy prawej krawędzi jezdni znajduje się przystanek autobusowy. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł rozjaśnić mi jak powinno się zachować w takiej sytuacji.

Pierwsze skrzyżowanie: http://i53.tinypic.com/259in15.png. Myślę, że obrazek jasno pokazuje o co chodzi. Możemy ominąć przystanek jadać trasą A, lub zjechać na niego jak w B. Zakładam oczywiście, że w nic tam nie stoi. Przede wszystkim zastanawia mnie linia przerywana znajdująca się na samym końcu przystanku, która jakby prowadzi nas z lewego pasa, co sugerowałoby że mamy go ominąć. Z drugiej strony przepisy mówią, że przy skręcie ustawiamy się przy krawędzi jezdni, a jazda po przystanku zakazana nie jest. Analogiczna sytuacja: http://i51.tinypic.com/35dds9f.jpg.

Z tego co widziałem praktycznie wszyscy kierowcy nie zjeżdżają na prawo, a tylko co najwyżej "ścinają" zakręt przy samym końcu, no ale wiadomo - nie jest to żadnym wyznacznikiem tego jak faktycznie powinno się tam jechać.

Nieco inaczej wygląda to tutaj: http://i55.tinypic.com/97mlpk.png. Nie mamy tego przerywanego "łuku" na końcu pasa, więc sprawa wydaje się jasna.

Jak w takich wypadkach należałoby więc jechać, żeby być w zgodzie z przepisami? Dzięki z góry za wszelką pomoc.
Kulok

Re: Skręt w prawo z przystanku autobusowego.

Postprzez el_ryba » niedziela 27 marca 2011, 19:10

Instruktor kiedyś mi mówił, że jak jest zygzak to nie mogę najeżdżać, ale nie powiem czy tak rzeczywiście jest czy był nie douczony, nie pamiętam teraz przy której kat. tak mówił.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 28 marca 2011, 03:51

W przypadku pierwszym (ze skręcającą linią przerywaną) kazali mi przystanek ominąć - tak też zrobiłem na egzaminie, z pozytywnym skutkiem.

A co do przypadku drugiego - tamten "skręt" to jest droga publiczna, czy jakaś prywatna posesja? To by mogło tłumaczyć brak "skręcającej" linii...
Zonaimad

Postprzez lith » poniedziałek 28 marca 2011, 10:37

Po zygzakach można jeździć... inaczej przez niektóre ulice by nie dało się przejechać :/
lith

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 28 marca 2011, 13:02

Instruktor kiedyś mi mówił, że jak jest zygzak to nie mogę najeżdżać,

To źle mówił.
piotrekbdg

Postprzez Kulok » poniedziałek 28 marca 2011, 21:03

Co do zygzaków, to się zgodzę, że można po nich jeździć. Chyba nawet takie pytanie na testach jest. :) Ale jak to wygląda w tym pierwszym przypadku? Ta zaokrąglona linia na końcu przystanku ma jakiekolwiek znaczenie? Bo jeśli przystanek w tym wypadku możemy traktować jako dodatkowy pas do skrętu, to nie widzę powodu dla którego miałaby być tam malowana.

Edit: Chociaż tak teraz mi przyszło do głowy, że kierowcom autobusów może się ta linia przydać. :)
Kulok

Postprzez lith » poniedziałek 28 marca 2011, 23:04

Ta zaokrąglona linia na końcu pokazuje tyle, że można normalnie skręcić w prawo z pasa A.
lith

Postprzez maryann » wtorek 29 marca 2011, 11:36

Bo prawdziwy problem pojawi się wtedy, gdy znajdzie się dwóch chętnych do skrętu w prawo- i jeden pojedzie przy krawęzniku, a drugi przy osi wyznaczonej podwójną ciągłą. Dla zapobieżenia takiemu konfliktowi napisano:
Art. 22.
(...)
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1.do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 29 marca 2011, 16:38

Patrząc na sytuację z pierwszego zdjęcia to chyba komuś kończy sie pas przed skrętem, a więc z tym Art 22 troche bym uwazał.
szerszon

Postprzez Kulok » wtorek 29 marca 2011, 21:08

No właśnie, tylko tu nasuwa mi się pytanie, czy to faktycznie jest koniec pasa, czy tylko linia pokazująca, w którym miejscu kończy się przystanek? Chyba bardziej skłaniał bym się ku drugiej opcji, bo skoro zgodnie z przepisami po przystanku można jeździć, to jak zauważył maryann powinniśmy chyba zjechać do prawej krawędzi. Istnieje jakiś przepis zakazujący wjazdu na przystanek w tym wypadku?
Kulok

Postprzez mapmen » środa 30 marca 2011, 00:44

szerszon napisał(a):Patrząc na sytuację z pierwszego zdjęcia to chyba komuś kończy sie pas przed skrętem, a więc z tym Art 22 troche bym uwazał.

Na moje linia okalająca ta parazatoczkę to P-7a. Jej głównym celem istnienia jest wyznaczanie krawędzi jezdni oraz przedłużanie krawędzi jezdni na skrzyżowaniach [warunki techniczne]. Z zasady ruchu prawostronnego wynika, że to co po jej lewej stronie to jezdnia, a po prawej pobocze. Jesli wiec chodzi o skręt w prawo przy prawej krawędzi jezdni to czyni zadość temu pojazd A. Pojazd B bedzie zaś włączał sie do ruchu poniewaz znajduje się na poboczu art 17.1.3) PoRD
mapmen

Postprzez Zonaimad » środa 30 marca 2011, 02:48

No właśnie, tylko tu nasuwa mi się pytanie, czy to faktycznie jest koniec pasa, czy tylko linia pokazująca, w którym miejscu kończy się przystanek? Chyba bardziej skłaniał bym się ku drugiej opcji, bo skoro zgodnie z przepisami po przystanku można jeździć, to jak zauważył maryann powinniśmy chyba zjechać do prawej krawędzi. Istnieje jakiś przepis zakazujący wjazdu na przystanek w tym wypadku?

Albo to jest pobocze, albo kończący się przed skrzyżowaniem pas (skłaniam się jednak ku wersji z linią krawędziową). Nigdy nie spotkałem się ze znakiem poziomym w formie linii przerywanej, którego celem samym w sobie jest wyznaczenie przystanku. ;) Zwykle wyznacza albo krawędź jezdni, albo pasa ruchu...
Zonaimad

Postprzez mapmen » środa 30 marca 2011, 08:32

P-7a [szeroka] i P-7c czyli waska krawędziowa służa do oddzielenia od jezdni zlokalizowanych w zatokach przystanków komunikacji publicznej. Jest o tym w 220. Zatoka autobusowa nie jest częscia jezdni. Natomiast to co mam na zdjęciu nie jest zatoką, tylko jakimś innym rodzaajem przystanku zlokalizowanego na poboczu.
mapmen

Postprzez maryann » środa 30 marca 2011, 09:13

A zobaczcie tu. Przystanek jest kapkę przed skrzyżowaniem(jakies 500m) i taka linia ciągnie sie do końca, do linii zatrzymania przed. Jest to normalny, regularny pas ruchu, a kiedyś nawet zastanawiałem się, czy gdy korek na nim jest dłuższy niż sam ów pas, to czy można stać w korku na przystanku- i nikt nie miał wątpliwości, że można.
Poza tym linia P17 "Wyznacza na jezdni miejsce przystanku i oznacza, że zakaz zatrzymywania się innych pojazdów na przystanku obowiązuje na całej długości linii."
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez mapmen » środa 30 marca 2011, 10:11

Na Bora Komorowskiego w Krakowie jest linia P-1c, a ona wydziela pasy dla skrecajacych. Ponieważ jest to wydzielająca, a nie krawędziowa masz prawo jechać zarówno po jej lewej jak i prawej stronie bo są to pasy ruchu.
Jesli chodzi o P-17 to
art. 49.4. Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.
Czyli nie wolno sie tam zatrzymywać tylko z własnej woli.
mapmen

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze