Kończenie kursu w innym OSK, a zaświadczenie.

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Kończenie kursu w innym OSK, a zaświadczenie.

Postprzez dylek » piątek 25 marca 2011, 20:04

Sytuacja:
Kursant(ka) bez predyspozycji do kierowania wyjeżdża 30h kursowych i chce dostać zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.
Robimy egzamin wewnętrzny - totalna porażka.
Odmawiamy wydania tego zaświadczenia sugerując dalsze szkolenie.
Kursant(ka) np. obraża się za takie nasze podejście i nie chce u nas dokupować jazd.
Ma oczywiście takie prawo.
Podkreślamy kartę, robimy duplikat i odpowiedni wpis do książki, oddajemy co trzeba i powodzenia ...
Cóż, pewnie niezbyt często to się zdarza, ale przepisy dają takie prawo .

I teraz sedno moich wątpliwości :
Co ma z taką osobą zrobić nowy OSK, do którego się zgłosi ??
Ile musi tam godzin wyjeździć, by zgodnie z prawem nowy OSK mógł wydać zaświadczenie ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re: Kończenie kursu w innym OSK, a zaświadczenie.

Postprzez zyga » sobota 26 marca 2011, 00:34

ja nie widzę przeciwwskazań do wydania zaświadczenia przez nowe OSK i ile kursant/ka zaliczy egzamin wewn.
zyga

Postprzez dylek » sobota 26 marca 2011, 07:08

Taaa.... tyle, że jest coś takiego jak instruktor prowadzący....
dylek
Moderator

Postprzez x098 » sobota 26 marca 2011, 10:17

w takim przypadku instruktorem prowadzącym będzie instruktor przeprowadzający egzamin.
Poza tym osoba odbyła minimalną wymaganą ilość godzin i nie zdała egzaminu więc w nowym ośrodku kierownik przydziela jej instruktora prowadzącego, który ma obowiązek przeprowadzenia z tą osobą egzamin lub uczestniczyć w tym egzaminie.
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez Gacol » sobota 26 marca 2011, 11:50

a datę rozpoczęcia w dzienniku wpisujemy ta kiedy zaczęła kurs ? czy od kiedy zaczęła w nowym ośrodku ??
Gacol

Postprzez dylek » sobota 26 marca 2011, 15:58

Panowie - rozważamy te paragrafy :
§ 15. 1. Instruktor prowadzący:
1) koordynuje realizację procesu szkolenia kandydata na kierowcę lub motorniczego;
2) może brać udział w części praktycznej egzaminu państwowego na prawo jazdy na pisemny wniosek osoby szkolonej;
3) nie może ingerować w przebieg egzaminu, o którym mowa w pkt 2.
2. Instruktor prowadzący jest obowiązany do:
1) przeprowadzenia co najmniej 50 % szkolenia praktycznego dla danej osoby szkolonej;
2) przeprowadzenia egzaminu wewnętrznego lub uczestniczenia w nim.
3. Instruktor prowadzący potwierdza w karcie przeprowadzonych zajęć zaliczenie egzaminu wewnętrznego, a jeżeli go nie przeprowadzał, podpisuje się na karcie obok instruktora przeprowadzającego ten egzamin.
4. Za instruktora prowadzącego uznaje się także instruktora, który:
1) prowadził część praktyczną szkolenia dodatkowego;
2) został wyznaczony dla osoby szkolonej przez kierownika ośrodka szkolenia kierowców, jeżeli dotychczasowy instruktor nie prowadzi szkolenia w danej jednostce;
3) został wyznaczony dla osoby szkolonej przez kierownika ośrodka szkolenia kierowców, w którym kontynuuje szkolenie.

Niby § 15. 4. 2) i 3) mówią o tym co wspominacie - jednak gdzie jest napisane, że następuje zwolnienie ze stosowania się do § 15. 2. 1) ??
dylek
Moderator

Postprzez zyga » niedziela 27 marca 2011, 00:11

sugerujesz wykupienie z nowym instruktorem 30h aby w łącznej sumie 60h połowa była nowego instruktora??
dobre :lol:
zyga

Postprzez dylek » niedziela 27 marca 2011, 07:55

Tak - właśnie to sugeruję.
Wg mnie przepisy w tym względzie są kulawe.
I nawet jeśli danej osobie wystarczy 10 czy 15h to nie pozwalają wydać zaświadczenia instruktorowi jeśli nie wyjeździ minimum 50% godzin.
Jeśli uważasz inaczej - to podaj na jakiej podstawie prawnej, bo chcę wiedzieć jak się w razie kontroli tłumaczyć z wydanego zaświadczenia bez tych 50% jazd.
Pewną szansę na to tłumaczenie daje słowo "także" w § 15. 4 - być może tym można tłumaczyć to, że nie wyjeżdża 50% jazd, a spełnia kryteria instruktora prowadzącego.
I o tym chcę tu podyskutować, jak to interpretować, by nikt się mnie nie czepiał, gdyby taka sytuacja mi się przydarzyła.
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 27 marca 2011, 15:17

dylek napisał(a):Pewną szansę na to tłumaczenie daje słowo "także" w § 15. 4 - być może tym można tłumaczyć to, że nie wyjeżdża 50% jazd, a spełnia kryteria instruktora prowadzącego

No ja jestem raczej pewien, że o to właśnie miało chodzić. Czyli że w wypadkach wymienionych w § 15. 4 również mamy do czynienia z instruktorem prowadzącym, chociaż nie spełnia wtedy wymienionych wcześniej kryteriów. No ale tak do końca jednoznaczne to chyba faktycznie nie jest.
scorpio44

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów