Pierwszenstwo przed przejsciem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszenstwo przed przejsciem

Postprzez adam83 » czwartek 24 marca 2011, 20:46

Witam
Sytuacja tak jak na rysunku , czerwone swiatlo na skrzyzowaniu , przejscie dla pieszych (zielone dla pieszych)
3-stoi w miejscu przed przerywana
2-stoi na srodku skrzyzowania i wjezdza w podporzadkowana -staje w polowie pasa z uwagi na nadjezdzajaca 1ke ktora nie zatrzymuje sie przed przerywana linia.
Kto mial pierwszenstwo 1 czy 2 ?
Załączniki
sytuacja.jpg
sytuacja.jpg (95.64 KiB) Przeglądane 4444 razy
adam83

Re: Pierwszenstwo przed przejsciem

Postprzez michooo » czwartek 24 marca 2011, 21:05

Zapytam jak nasz drogi moderator:

No i?

1 jedzie drogą z pierwszeństwem, a 2 skręcając w podporządkowaną ustępuje mu pierwszeństwa. Linia warunkowego zatrzymania nie ma tu nic do rzeczy, chyba że za skrzyżowaniem nie ma miejsca na kontynuowanie jazdy.
michooo

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 00:23

Chwila, bo na razie wszystko jest trochę chaotyczne. :? Czy 1 i 3 mają jakieś światła?
scorpio44

Postprzez kg1956 » piątek 25 marca 2011, 10:03

Widać, że światła są tylko dla przejścia dla pieszych, więc jest tak, jak napisał michoo.
Tylko po co ta linia zatrzymania?
kg1956

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 11:29

No tego właśnie nie rozumiem. Tym bardziej, że kolega podkreślił, że na skrzyżowaniu jest czerwone światło, tak jakby było to istotne dla sprawy.
scorpio44

Postprzez dylek » piątek 25 marca 2011, 19:10

Bardzo podobną sytuację mam u siebie w mieście.
Skrzyżowanie bez świateł, a zaraz za nim przejście z sygnalizacją.
Linie zatrzymania identycznie jak na fotce.
Osobiście uważam, że obie linie są do przejścia.
Dla 1 i 3 jest linia przed którą stoją (odsunięta przed skrzyżowanie by go nie blokować), a linia tuż przed przejściem dla wyjeżdżających w prawo z tej uliczki po prawej (ewentualnie dla zawracającego pojazdu nr 2 )
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 19:34

Coś mi teraz zaczyna świtać, że chyba już kiedyś na forum był omawiany tego typu dziwoląg.

dylek napisał(a):Osobiście uważam, że obie linie są do przejścia.

Czyli jeżeli na sygnalizatorze, który jest przed przejściem, ale za skrzyżowaniem, świeci się czerwone światło, to 1 i 3 powinny się zatrzymać przed tą pierwszą linią? :? Sam nie wiem. Ale jeżeli tak, to przejechanie linii i wjazd na skrzyżowanie (przed pojazdy 1 i 3) w takiej sytuacji można traktować jako naruszenie czerwonego światła.
scorpio44

Postprzez oskinstruktor » piątek 25 marca 2011, 19:44

Też mam taką sytuację u mnie. Ja to traktuję tak samo jak dylek. Pojazdy wyjeżdżające z dróg poprzecznych nie mają sygnalizacji więc po co ich "blokować" jak mamy czerwone. Jeżeli dojeżdżam do tego skrzyżowania a przed samą sygnalizcją nikogo nie mam dojeżdżam do sygnalizatora, tak żeby nie blokować dróg poprzecznych. Natomiast kiedy nie ma już miejsca przed sygnalizacją zatrzymuję samochód przed skrzyżowaniem. Kolejny powód a defacto pierwszy i najwazniejszy dla którego powinno się tak robić to przepis mówiący o zakazie wjazdu na skrzyżowanie kiedy nie mamy możliwości kontynuowania jazdy.
Chyba o to chodziło autorowi.
oskinstruktor

Postprzez dylek » piątek 25 marca 2011, 19:49

jarzabek napisał(a):Jeżeli dojeżdżam do tego skrzyżowania a przed samą sygnalizcją nikogo nie mam dojeżdżam do sygnalizatora, tak żeby nie blokować dróg poprzecznych. Natomiast kiedy nie ma już miejsca przed sygnalizacją zatrzymuję samochód przed skrzyżowaniem.

Logika podpowiada właśnie takie zachowanie...
Z tym, że jak mamy ją tam gdzie mamy (przed skrzyżowaniem), to czy w zgodzie z przepisami możemy się do niej nie zastosować i wybrać sobie tą kolejną tuż przed przejściem ??
dylek
Moderator

Postprzez oskinstruktor » piątek 25 marca 2011, 20:00

Nie wiem, nie będę się upierał że tak być musi ale tak właśnie uczę moich kursantów. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby egzaminator miał w związku z tym jakiś zarzut o nieprawidłowe zatrzymanie. Jest oczywiście opcja, że nigdy się tam na egzaminie nie zatrzymywali ale tego już nie wiem :)
oskinstruktor

Postprzez dylek » piątek 25 marca 2011, 20:07

jarzabek - ja, żeby było śmieszniej też tak robię i uczę i też zastrzeżeń ze strony egzaminatorów nie było ;)
Tyle, że jakby się przyjrzeć to chyba owa logiczność postępowania jest w sprzeczności z przepisami i nie ma opcji, by jechać do linii przed przejściem olewając tą wcześniejszą :D
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 22:10

Można jeszcze zinterpretować to tak, że ta pierwsza linia nic nie znaczy, bo nie ma obok niej sygnalizatora, wobec którego miałaby zastosowanie (jest on dopiero za skrzyżowaniem i ma tam "swoją" linię zatrzymania). ;)
scorpio44

Postprzez kopan » piątek 25 marca 2011, 22:21

Wcześniejsza linia jest w związku z sygnalizacją, druga w związku z sygnalizacją i przejściem dla pieszych.
Czyli pojazd 1 nie zastosował się do sygnalizacji.
Więc pierwszeństwo miał pojazd 2.
kopan

Postprzez dylek » piątek 25 marca 2011, 22:35

scorpio44 - chyba jednak coś tam ta linia znaczy ;)
§ 89.3. Znak P-14 "linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem świetlnym.

Obrazek

Odrzucając przystanek tramwajowy, przejazd kolejowy/tramwajowy , oraz równorzędność - których tam nie ma pozostaje sygnalizator lub przejście.
Jakby nie spojrzeć to linia umieszczona przed tym skrzyżowaniem wskazuje miejsce zatrzymania dla sygnalizacji i/lub przejścia.
Ta za skrzyżowaniem również to samo oznacza.

Tylko jak wytłumaczyć to, że skoro mam 2 linie to nie zastosuję się do pierwszej napotkanej, tylko do drugiej, bo ta druga mi się lepiej podoba ??
Podtrzymuję zdanie, że 1 i 3 powinni "warować" przy tej linii, gdzie są narysowani, a druga linia ma "wyhamować" tych co nie mieli okazji na pierwszą się natknąć - czyli zawracający pojazd 2 lub wyjeżdżającego prawoskrętem tego z podporządkowanej po prawej ;)
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 23:22

kopan napisał(a):Wcześniejsza linia jest w związku z sygnalizacją, druga w związku z sygnalizacją i przejściem dla pieszych.

A mógłbyś to jakoś logicznie uzasadnić?
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze