wyjazd

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

wyjazd

Postprzez bartqi » czwartek 24 marca 2011, 22:08

witam wszystkich..jestem tutaj nowy, wiec wybaczcie za ''jakieś'' błędy.
moje pytanie:
skrzyżowanie w kształcie krzyża, droga z pierwszeństwem, droga podporządkowana,- "wiza wi" wyjazd z parkingu pływalni ze znakiem stopu- pominę to ze mało kto sie zatrzymuje, reasumując, ja wyjeżdżając z podporządkowanej w lewo oczywiscie ustępuje pierszenstwa tym na drodze z pierwszeństwem, ale wyjeżdżający z parkingu rzadko kiedy biora pod uwage to ze wyjeżdżają z P i wala prosto przedemna..i pytam a raczej stwierdzam.. ja mam oczywiscie pierszenstwo przed tymi wyjezdzajacymi z P,zazwyczaj sie zatrzymuje bo nic przyjemnego rozbite autko, ale ten p-parking nie jest oznaczony Znakiem P-parking na wjezdzie,lecz w srodku sa oznaczone miejsca dla osob niepelnosprawnych, wymalowane koperty, znaki z oznaczeniem dla miejsca niepelnosprawnych, zaznaczam ze droga wyjazdowa jest utwardzana i ma 20m...ja mam pierszenstwo przed wyjezdzajacymi z P lecz nie P????????

sorki ze tak zakrecilem
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (33.94 KiB) Przeglądane 1329 razy
bartqi

Re: wyjazd

Postprzez Borys_q » czwartek 24 marca 2011, 23:38

ja mam oczywiscie pierszenstwo przed tymi wyjezdzajacymi z P

Nie bądź taki pewien, było tu z milion postów z podobną sytuacją i do wspólnego zdania nie doszlimy.

Po pierwsze on jest włączającym się do ruchu.
Ale po drugie ma znak STOP który stawia go w pozycji równorzędnej do ciebie, a jak wiemy znaki są powyżej zasad ogólnych.
Z tym, że zarówno zachowanie wynikające z równorzędności jak i włączania się do ruchu są zasadami ogólnymi więc robi się pasztet w interpretacji.

Ja proponuje zachowywać szczególną ostrożność, ograniczone zaufanie, zdrowy rozsądek i nie próbować nikomu nic na siłę udowadniać a będzie dobrze.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 00:39

Borys_q napisał(a):było tu z milion postów z podobną sytuacją i do wspólnego zdania nie doszlimy.

Ja bym tym malutkim ułamkiem osób lansujących dziwne teorie, np.:
Borys_q napisał(a):ma znak STOP który stawia go w pozycji równorzędnej do ciebie, a jak wiemy znaki są powyżej zasad ogólnych.

czyli że znak coś w tym względzie zmienia, w ogóle nie zawracał sobie głowy. :) Nie przypominam sobie jakiejś wielkiej niezgodności w tym względzie.

Jeżeli już, to bardziej dyskusyjne jest to:
Borys_q napisał(a):Po pierwsze on jest włączającym się do ruchu.

bo to już zależy od tego, czy tę drogę bez wątpienia można uznać za dojazdową do obiektu lub czy na pewno jest niepubliczna.
scorpio44

Postprzez maryann » piątek 25 marca 2011, 13:35

Tak, jedyna kwestia, to ustalenie co to za droga na przeciwko- publiczna, czy podjazd. Puki co, to nigdy nie wiadomo. Ale przychylę się do zdania, że znaku STOP nie stawia się przed włączającymi się do ruchu. Przynajmniej nie powinno...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze