Kwestia pierwszeństwa na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kwestia pierwszeństwa na skrzyżowaniu

Postprzez dylek » środa 16 lutego 2011, 16:49

Joter napisał(a):...

Po pierwsze odsyłam raz jeszcze >>TUTAJ<< do dyskusji czy wyjazd ze strefy zamieszkania tworzy, czy nie tworzy skrzyżowania - nie ma sensu tu jej powielać ;)
Ja osobiście w każdym razie nie wyobrażam sobie np dwóch młodych mam idących środkiem obok siebie spacerkiem z wózkami dziecięcymi i toczącego się za nimi autobusu czekającego aż przejdą, a tak właśnie w strefie ruch pojazdów ma się odbywać ;)

A co do twoich pytań o stanie, przepuszczanie, trąbienie - to przyznam, że fotka którą wkleiłeś arcyciekawa ;)
Jeden znak obliguje do ustępowania, a drugi przeczy temu mówiąc, że masz pierwszeństwo.
I tyle.
Nie wiem dlaczego niby jeden ma być ważniejszy od drugiego...
Trąbiącemu mówię, że mam ustąpić wyjeżdżając ze strefy - trąbiący mówi, że mam znak D-1..
I możemy sobie tak do wieczora dyskutować, a oznaczenia i tak tą dyskusją nie zmienimy.
Mamy sprzeczne znaki i nie ma sensu dowodzić, że tak może być, bo być nie powinno...
Jest to ewidentny błąd w oznaczeniu i koniec kropka.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » środa 16 lutego 2011, 18:54

gdyby polozenie znakow bylo zamienione to nawet mozna by odczytac intencje "ustawiacza" co ciekawe takie rozwiazanie jest na jednej z ulic Krakowa, za znakiem koniec strefy jest jeszcze kilkanacie metrow do skrzyzowania i kolejny znak regulujacy pierszenstwo przejazdu oznaczajacy ze juz wczesniej wlaczylismy sie do ruchu
rusel

Postprzez MvG » wtorek 22 marca 2011, 21:15

Tak to wygląda
Obrazek
MvG

Postprzez rusel » wtorek 22 marca 2011, 22:25

ustwawiacz pomyslal zapewne tak; koniec strefy-wlaczamy sie do ruchu i informacja ze na skrzyzowaniu mamy pierszenstwo bo w tym celu postawiono znak D1, koniec strefy niekoniecznie musi dotyczyc przeciecia kierunkow ruchu bo nic w przepisach oprocz kwestii (drogi wylotowej) nie ma zatem za przejsciem juz nie obowiazuje, mozna to logicznie rozstrzygnac, jedynie zapis o poczatku drogi z pierszenstwem komplikuje sytuacje bo nie mozna jednoczesnie nabyc i ustapic pierszenstwa w jednym punkcie
rusel

Postprzez mapmen » środa 23 marca 2011, 00:03

Nie wiem skąd zdziwienie. Warunki techniczne przewiduja taki sposób oznakowania.
Obrazek
mapmen

Postprzez scorpio44 » środa 23 marca 2011, 00:47

mapmen napisał(a):Nie wiem skąd zdziwienie. Warunki techniczne przewiduja taki sposób oznakowania.

Gdzie konkretnie? I co wstawiony przez Ciebie rysunek ma wspólnego z tematem?
scorpio44

Postprzez mapmen » środa 23 marca 2011, 14:42

Problem dotyczy skrzyżowania o dwóch drogach twardych.Na jednej drodze jest znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" natomiast na drugiej dwa znaki jeden pod drugim D-1 "droga z pierwszeństwem" oraz D-41 "koniec strefy zamieszkania"

Jak rozumiem droga z pierwszenstwem jest jednoczesnie wjazdem do strefy. Rysunek z warunków technicznych pokazuje taka właśnie sytuację.
mapmen

Postprzez kg1956 » środa 23 marca 2011, 16:13

Strefa strefie nie równa.
kg1956

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 marca 2011, 00:38

mapmen napisał(a):Rysunek z warunków technicznych pokazuje taka właśnie sytuację.

To chyba wkleiłeś nie ten rysunek, co chciałeś. No chyba że nie odróżniasz strefy zamieszkania od obszaru zabudowanego? :D
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze