Wyprzedzanie bezpośrednio przed przejściem dla pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie bezpośrednio przed przejściem dla pieszych

Postprzez kg1956 » czwartek 24 marca 2011, 00:34

Nie bardzo rozumiem o czym piszecie. Wyprzedzanie "na" podwójnej ciągłej oznacza, że wyprzedzający jedzie po drugiej stronie P-4 a nie po tej samej co wyprzedzany. Tak jest odkąd pamiętam.
kg1956

Postprzez lith » czwartek 24 marca 2011, 03:40

Ale nie łamie zakazu wyprzedzania. Ale niektórzy P-4 uważają za równoznaczny z znakiem 'zakaz wyprzedzania'. A potem dopisują do tego milion wyjątków w razie potrzeby, żeby się im ich wersja kupy trzymała.
lith

Postprzez ivytomek » czwartek 24 marca 2011, 10:22

kg1956 napisał(a):Nie bardzo rozumiem o czym piszecie. Wyprzedzanie "na" podwójnej ciągłej oznacza, że wyprzedzający jedzie po drugiej stronie P-4 a nie po tej samej co wyprzedzany. Tak jest odkąd pamiętam.

Czy wyprzedzający dostanie mandat za nieprawidłowe wyprzedzanie? Nie. Może zostać ukarany za przekroczenie podwójnej linii ciągłej.
ivytomek

Postprzez kg1956 » czwartek 24 marca 2011, 10:31

A jeśli jej nie przejechał?
kg1956

Postprzez lith » czwartek 24 marca 2011, 11:12

To nie dostanie mandatu za przejechanie ciągłej.

Można to próbować traktować jako złamanie P-4, jeśli założymy, że jeżeli p-4 rozdziela pasy o przeciwnym kierunku ruchu to nie możemy jechać z drugiej strony... ale to nie jest jakaś ogólnie uzna interpretacja i na pewno nie wszyscy się z tym zgodzą. A tak normalnie i niepodważalnie to najwyżej za rzeczy z powodów których ta podwójna tam była. Czyli np. ostry zakręt, wierzchołek wzniesienia.
lith

Postprzez kg1956 » czwartek 24 marca 2011, 17:25

lith napisał(a):To nie dostanie mandatu za przejechanie ciągłej.
Można to próbować traktować jako złamanie P-4, jeśli założymy, że jeżeli p-4 rozdziela pasy o przeciwnym kierunku ruchu to nie możemy jechać z drugiej strony... ale to nie jest jakaś ogólnie uzna interpretacja i na pewno nie wszyscy się z tym zgodzą.(...)

Dlaczego nie mieliby zgadzać się z przepisami PoRD?
kg1956

Postprzez cman » czwartek 24 marca 2011, 18:00

cman

Postprzez oskinstruktor » czwartek 24 marca 2011, 18:46

Pytanie nr 87- wydawnictwo AsGraf- testy na prawo jazdy kat B

W tej sytuacji kierującemu pojazdem zabrania się (linia podwójna ciągła)
A. najeżdżania na tę linię
B. przejeżdżania przez tę linię
C. zawracania na odcinku jezdni oznaczonym tą linią

Która jest prawidłowa?
oskinstruktor

Postprzez cman » czwartek 24 marca 2011, 18:58

Pytasz o odpowiedź rzeczywiście prawidłową na podstawie obowiązujących przepisów, czy odpowiedź uznawaną przez autora za prawidłową na podstawie przepisów, które powinny obowiązywać, ale nie obowiązują?
cman

Postprzez dylek » czwartek 24 marca 2011, 19:25

cman napisał(a):Pytasz o odpowiedź rzeczywiście prawidłową na podstawie obowiązujących przepisów, czy odpowiedź uznawaną przez autora za prawidłową na podstawie przepisów, które powinny obowiązywać, ale nie obowiązują?

Zapewne chodzi w tych wątpliwościach o pkt C ??

Obrazek

Wg mnie nie wszystko jest tu OK, ale skoro uważasz, że przepisy na to zezwalają....
Może niech się inni wypowiadają, bo ja swoje na temat takiej jazdy już w innym wątku wyraziłem ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » czwartek 24 marca 2011, 19:28

I właśnie się już może w tej kwestii trzymajmy tamtego wątku, a w tym tego o czym on jest.
cman

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 marca 2011, 20:21

cman napisał(a):Pytasz o odpowiedź rzeczywiście prawidłową na podstawie obowiązujących przepisów, czy odpowiedź uznawaną przez autora za prawidłową na podstawie przepisów, które powinny obowiązywać, ale nie obowiązują?
Żeby w takiej sytuacji zawrócić, muszę przejechać linię. A przejechać linii nie mogę. Czyli w tym miejscu nie mogę zawrócić. Ja w poprawności odpowiedzi C nie widzę żadnego nadużycia.
scorpio44

Postprzez oskinstruktor » czwartek 24 marca 2011, 20:27

Pytałem o to co napisałem. Nic poza tym.

Może ten przykład da obraz tego co chcę od początku przekazać. Potwierdza się to co napisałem w jednej z pierwszych wypowiedzi o dorabianiu niepotrzebnych teorii.
Wystarczyło odpowiedzieć że prawidłowe odpowiedzi to ABC i tyle.Tyle że odpwowiedzi te nie pasują do teorii że linia P4 nie zabrania wyprzedzania w sposób opisywane przez niektórych (bezwzględny). Tylko nie piszcie że pytanie dotyczy zawracania a nie wyprzedzania bo o tym wiem. Chciałem tylko przedstawić pewien schemat. Dotyczy on obu opisywanych przykładów. Potwierdziłem już Waszą interpretację że linia P4 nie zabrania wyprzedzania jako słuszną patrząc tylko na jej definicję, dodalem jednak że linia P4 pod pewnym warunkami jednak nie dopuszcza możliwości wyprzedzania.
Owa linia P4 sama z siebie nie zabrania również zawracania. Ale jak widać na przykładzie pytania z testów jednak są pewne obostrzenia.
W kodeksie drogowym jest wiele przykładów, które same w sobie mówią jedno a w połączeniu z innymi przepisami trakujemy owy przepis już inaczej. Przykładów pewnie nie muszę przedstawiać jako że dowświadczenie i wiedza osób udzielających się na forum jest spora żeby nie powiedzieć ogromna. Nie uważam również, że i ja jestem nieomylny, bo nie myli się tylko ten co nic nie robi.

Jeżeli ta wypowiedź nie przedstawi jasno co chciałem powiedzieć we wcześniejszych postach to chyba się poddaję.
oskinstruktor

Postprzez cman » czwartek 24 marca 2011, 21:14

scorpio44 napisał(a):Żeby w takiej sytuacji zawrócić, muszę przejechać linię. A przejechać linii nie mogę. Czyli w tym miejscu nie mogę zawrócić.

A ja na rowerze mogę - i jak doskonale wiemy odpowiedź testowa nie może zawierać tylko półprawdy.

jarzabek napisał(a):Pytałem o to co napisałem. Nic poza tym.

Ja też.

jarzabek napisał(a):Wystarczyło odpowiedzieć że prawidłowe odpowiedzi to ABC i tyle.

Bo tego oczekujesz i bo tak jest oficjalnie niby poprawnie? Otóż nie - tylko odpowiedź A i B jest prawidłowa.

jarzabek napisał(a):Potwierdziłem już Waszą interpretację że linia P4 nie zabrania wyprzedzania jako słuszną patrząc tylko na jej definicję, dodalem jednak że linia P4 pod pewnym warunkami jednak nie dopuszcza możliwości wyprzedzania.

Teraz wszystko się zgadza.

jarzabek napisał(a):Owa linia P4 sama z siebie nie zabrania również zawracania. Ale jak widać na przykładzie pytania z testów jednak są pewne obostrzenia.

Pytanie z testów jest błędne.

jarzabek napisał(a):Jeżeli ta wypowiedź nie przedstawi jasno co chciałem powiedzieć we wcześniejszych postach to chyba się poddaję.

Powtarzam po raz kolejny, że już rozumiem co chciałeś powiedzieć i powtarzam też, że powinieneś zrozumieć, że takie pisanie, zwłaszcza jak to w pierwotnej wersji jest bezcelowe i wprowadza jedynie zbędne zamieszanie.
cman

Postprzez scorpio44 » piątek 25 marca 2011, 00:43

cman napisał(a):A ja na rowerze mogę - i jak doskonale wiemy odpowiedź testowa nie może zawierać tylko półprawdy.

Chodzi Ci o to, że dasz radę zawinąć bez naruszania linii i polecisz sobie z powrotem pasem dla przeciwnego kierunku? :)
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze