Jakie miejsce wybrac na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jakie miejsce wybrac na skrzyżowaniu

Postprzez LeonFR » czwartek 17 marca 2011, 20:27

Mam problem. Wiem że zgodnie z polskim prawem w naszym kraju obowiązuje ruch prawo strony i trzeba korzystać z prawego pasa jak tylko jest wolny.
Dziś jechałem z kolegą do szkoły jak co dzień przez to samo skrzyżowanie co zawsze i nas dziś spotkała niespodzianka. Mianowicie dojeżdżamy do skrzyżowania i wyskakuje nam czerwone to się zatrzymaliśmy. Przez skrzyżowanie jedziemy prosto ale na sygnalizatorze wyskakuje strzałka warunkowego skrętu w prawo i samochód za nami stojący trąbi. Skrzyżowanie jest dość duże a pas szeroki że obok mogą stanąć dwa samochody. pasy nie są wymalowane informujące z którego pasa jak jechać. i moje pytanie wiąże się z tym jaki pas zająć do jazdy prosto przez to skrzyżowanie. po niżej jest obrazek ilustrujący to wszytko.
http://www.speedyshare.com/files/274552 ... tytu_u.bmp
LeonFR

Re: Jakie miejsce wybrac na skrzyżowaniu

Postprzez rusel » czwartek 17 marca 2011, 21:38

jesli nie ma zadnych znakow poziomych/pionowych co do kierunku jazdy z poszczegolnych pasow to prawidlowo
rusel

Postprzez szerszon » czwartek 17 marca 2011, 23:17

Ale nic by sie nie stało, gdybyś stanął przy osi :D , szczególnie jak byłeś pierwszy.
szerszon

Postprzez lith » czwartek 17 marca 2011, 23:18

Niby prawidłowo, bo prawo nie nakazuje być miłym... Stając przy osi, tak żeby ktoś za Tobą mógł skorzystać z warunkowej stałbyś zgodnie z przepisami i w dodatku w dodatku byłby to życzliwy gest w stronę tych którzy mogliby wtedy ze strzałki skorzystać.

A takie bezinteresowne blokowanie podnosi dość mocno ciśnienie, więc nic dziwnego, że ktoś zatrąbił... dzięki temu zacząłeś się zastanawiać, czy rzeczywiście robisz ok. Nie zdziw się jak kiedyś w takiej sytuacji trafisz na kogoś co poza trąbieniem będzie usiłował objechać Cię najeżdżając na chodnik
lith

Postprzez scorpio44 » piątek 18 marca 2011, 00:46

LeonFR napisał(a):zgodnie z polskim prawem w naszym kraju obowiązuje ruch prawo strony i trzeba korzystać z prawego pasa jak tylko jest wolny.

Nie tyle "jak tylko jest wolny", ale "wtedy, kiedy nie ma uzasadnienia znalezienie się na innym pasie". Tak chyba mniej więcej można by streścić prawidłową interpretację tego przepisu. A tutaj jak najbardziej zajęcie lewego pasa ma uzasadnienie. ;)
Ogółem zawsze uważałem, że blokowanie strzałki wtedy, kiedy bez większego wysiłku można jej nie blokować, podpada pod utrudnianie ruchu.
scorpio44

Postprzez kg1956 » czwartek 24 marca 2011, 01:31

Nie piszesz, czy te pasy są wyznaczone, czy nie. Jeśli są wyznaczone, a nie ma strzałek kierunkowych, to możesz z każdego prosto i wtedy ten z tyłu na drzewo. A jeśli jest jeden szeroki pas ja zostawiam miejsce dla "warunkowiczów", ale spotykam się z innymi zachowaniami. Na ten temat było już trochę na forum.
kg1956

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 marca 2011, 14:29

kg1956 napisał(a):Nie piszesz, czy te pasy są wyznaczone, czy nie.

A może zacząłbyś w końcu uważniej czytać posty, na które odpowiadasz? Z tego, co kolega pisał (+ załączył rysunek), wynika jednoznacznie, że są niewyznaczone.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze