WORD-udostępnianie placu manewrowego-WAŻNE!!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Morton » wtorek 12 października 2004, 16:31

scorpio44 napisał(a):To w tym złego, że w takim układzie nie widzę specjalnego sensu egzaminu i co on ma sprawdzać. Jeżeli można ćwiczyć sobie tam, gdzie się będzie zdawało egzamin. To jest dla mnie coś na podobnej zasadzie, jakby przed egzaminem teoretycznym wyświetlały się odpowiedzi na wszystkie 18 pytań i dany był czas na ich zapamiętanie.

W wiekszosci osrodkow plac manewrowy jest i tak wierna kopia placu znajdujacego sie w WORDzie. Gdyby isc takim tokiem myslenia, to trzeba by bylo tego zabronic.
pozdrawiam
Morton
IRC: #prawojazdy (wroclaw.ircx.net.pl)
Morton

Postprzez bodek541 » wtorek 12 października 2004, 16:33

scorpio44 napisał(a):
Mmeva napisał(a):Idac twoim tokiem myślenia bez sensu jest robić na egzaminie jazdę po miescie,skoro w dużych miastach gdzie są WORDY kursanci zdecydowanie częściej jeżdża po trasach egzaminacyjnych; mało tego, niektórzy jak widać w wielu postach znaja je na pamięc; a egzaminatorzy ze swojego prawa do zmiany trasy raczej rzako korzystają

Ale zgoda! Z tymi trasami egzaminacyjnymi jest to taki sam absurd. W Elblągu nie ma czegoś takiego jak trasy egzaminacyjne. Egzaminator wymyśla trasę na bieżąco. Nie spotkałem jak na razie dwóch osób, które jechały dokładnie tą samą trasą.

A u nas w Częstochowie są trasy egzaminacyjne i jeśli nie idziesz pierwszy/pierwsza na jazdy tylko któraś z kolei a ta osoba wróci do ośrodka to jeździsz po tej samej trasie.U nas można objechać wszystko nawet mam instruktora który jeździ po tych trasach i w każdy dzień i wiadomo gdzie wiecej jest samochodówa gdzie mniej
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Morton » wtorek 12 października 2004, 16:35

Tras egzaminacyjnych jest tyle, ilu jest egzaminatorow. Kazdy ma swoje miejsca w miescie, gdzie lubi jezdzic. A i to nie jest pewne czy nie zechce mu sie akurat tym razem pojechac gdzie indziej. Stala trasa egzaminacyjna jest wyznaczana przez WORD w przypadku egzaminu na kat. A.
pozdrawiam
Morton
Morton

Postprzez scorpio44 » wtorek 12 października 2004, 17:54

Morton, nie uogólniaj teraz. Są miasta, w których są stałe trasy egzaminacyjne, i niech se będą. Ja nie mam powodu, żeby nie wierzyć osobom, które piszą o tym, że są.
scorpio44

Postprzez Morton » wtorek 12 października 2004, 18:04

Wiec napisz co to za miasta. Mam pewne rozeznanie w tym jak sa przeprowadzane egzaminy w niektorych miastach i jeszcze nie zetknalem sie ze stalymi trasami. Dla mnie stala trasa = opracowana przez WORD, wywieszony gdzies opis i egzaminatorzy poruszaja sie _tylko i wylacznie_ po niej.
pozdrawiam
Morton
Morton

Postprzez scorpio44 » wtorek 12 października 2004, 18:07

Pierwsze miasto to Częstochowa - wynika to z postu Bodka powyżej, a inne znajdź, korzystać z funkcji "szukaj". No chyba że wszyscy oprócz Ciebie kłamią na tym forum.
scorpio44

Postprzez Morton » wtorek 12 października 2004, 18:15

scorpio44 napisał(a):Pierwsze miasto to Częstochowa - wynika to z postu Bodka powyżej, a inne znajdź, korzystać z funkcji "szukaj".

Napisze jeszcze raz: te stale trasy wynikaja z przyzwyczajenia albo z upodobania egzaminatora, a nie z tego ze ma z gory przez WORD narzucona trase. U siebie w miescie tez znam trasy ktorymi jezdza poszczegolni egzaminatorzy, ale nie sa one na pewno stale.

scorpio44 napisał(a):No chyba że wszyscy oprócz Ciebie kłamią na tym forum.

Eeee... ni wmawiaj rzeczy, ktorych nie powiedzialem :-| I postaraj sie spojrzec z szerszej perspektywy.
pozdrawiam
Morton
Morton

Postprzez bodek541 » wtorek 12 października 2004, 20:13

Morton napisał(a):
scorpio44 napisał(a):Pierwsze miasto to Częstochowa - wynika to z postu Bodka powyżej, a inne znajdź, korzystać z funkcji "szukaj".

Napisze jeszcze raz: te stale trasy wynikaja z przyzwyczajenia albo z upodobania egzaminatora, a nie z tego ze ma z gory przez WORD narzucona trase. U siebie w miescie tez znam trasy ktorymi jezdza poszczegolni egzaminatorzy, ale nie sa one na pewno stale.

scorpio44 napisał(a):No chyba że wszyscy oprócz Ciebie kłamią na tym forum.

Eeee... ni wmawiaj rzeczy, ktorych nie powiedzialem :-| I postaraj sie spojrzec z szerszej perspektywy.

W Częstochowie nie wynikają z tego tylko jest dokładnie powieszony plan tras egzaminacyjnych.Wiem coś na ten temat za dużo razy tam byłem
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Morton » wtorek 12 października 2004, 21:10

bodek541 napisał(a):W Częstochowie nie wynikają z tego tylko jest dokładnie powieszony plan tras egzaminacyjnych.Wiem coś na ten temat za dużo razy tam byłem

Wiec jest to chyba ewenement w skali kraju ;)
Przyjrzyj sie tylko, czy dotyczy on kat. B czy kat. A?
pozdrawiam
Morton
Morton

Postprzez Mmeva » wtorek 12 października 2004, 21:47

Z tego co pamietam w Tarnobrzegu też takie przykladowe trasy wisialy; a instruktorzy równiez wiedza mniej więcej, na co zwrócic uwagę i które miejsca egzaminatorzy lubia najbardziej; więc szczegolnie bedąc na miejscu można poznawac na bieżąco kruczki; natomiast jak juz wspomnialam egzaminator może kazać jechac gdzie mu się podoba; więc pewnie nie ma 2 osob ktore jechały dokladnie tak samo; ale tak czy siak o ulubionych miejscach egzaminatorów często sie słyszy.

Ella napisał(a):Więc co za róznica czy zna trasę czy nie. Dwa razy miałam miasto i za każdym razem miałam inne sytuacje na drodze.

Tutaj do konca sie nie zgodze; wiadomo, że sytuacje na drodze są różne; ale sama śwaidomość, że już sie tu kiedys jeździło z pewnościa pomaga; a jak ktos jest że tak powiem miejscowy; nie raz krążył wokół worda trochę zna miasto nie ma zaskoczenia; zreszta wystarczy poczytac opisy w niektorych postach typu: wyjeżdżam z worda w tą, tam jest takie takie skrzyżowanie, trzeba sie na nim zachowac taki i tak itp. Pod tymwzgledem moim zdaniem miejscowi maja nieco latwiej.

Ale widze, że dyskusjach trasach sie rozwinęła; a pisząc o nich chciałam zwrócic uwage na cos zupełnie innego; chodziło tylko o to; że jesli zdaniem niektórych jazda po placu w wordzie = egzamin bez sensu to idac dalej może i jazdy po miescie egzaminacyjnym = egzamin bez sensu; bo ktoś juz w tym miejscu jeździł; a jak mieszka się w miescie gdzie się zdaje to juz w ogole... tak rozumując należałoby ludzi z Warszawy wywozić na egzamin np do Szczecina itp; bo po ulicach Warszawy już jeździli - praktycznie niewykonalne; więc stwierdzenie że skoro jeździli po placu worda to egzamin jest bez sensu wydaje mi sie conajmniej dziwne.

Morton napisał(a):W wiekszosci osrodkow plac manewrowy jest i tak wierna kopia placu znajdujacego sie w WORDzie. Gdyby isc takim tokiem myslenia, to trzeba by bylo tego zabronic.

No właśnie.
Mmeva

Postprzez nietoperz » środa 13 października 2004, 22:17

W Białymstoku można pojeździć po placu egzaminacyjnym ale po godzinach pracy WORD a przepisy zabraniają przebywania na placu egzaminacyjny kiedy odbywa się egzamin mogą znajdować sie tylko egzaminatorzy no i osoba zdająca egzami dlatego reszta czeka w pewnym oddaleniu od placcu. Wykupienie godziny na placu ma bardziej psychologiczne podejście bo niczego już się nie uczy a bardziej sprawdzenie po za tym egzaminator przed egzaminem oprowadza po lacu i tłumaczy gdzie znajdują manewry jak do nich dojechać tagż żadna to rewelacja no i pozatym kosztowna 30 zł dla WORD i 35 zł dla instruktora to lepiej pojeździć 2 godz. po placu w ośrodku
nietoperz

Postprzez scorpio44 » środa 13 października 2004, 23:13

nietoperz napisał(a):egzaminator przed egzaminem oprowadza po lacu i tłumaczy gdzie znajdują manewry jak do nich dojechać tagż żadna to rewelacja

Gdzie oprowadza, tam oprowadza... W Elblągu nie.
scorpio44

Postprzez Harry » środa 13 października 2004, 23:16

No to się rozwinęła dyskusja :!: Zgadzam się, że lekcja na placu manewrowym WORDu to raczej znaczenie psychologiczne. Ważna jest świadomość, ze zna się to miejsce, gdzie będzie egzamin :!: Ale nie tylko. Np. w Sieradzu jest szkół jazdy od groma, a mało która ma plac, który jest wierną kopią tego z WORDu. Dziwi mnie też, że WORD z Sieradza nie chce w ten sposób zarobić- może wtedy zdawałoby więcej osób :?:
Trasy egzaminacyjne- chyba nie ma, choc każdy egzaminator ma swoje jakieś ulubione miejsca, czy manewry na drogach- jeden jeździ po starej części miasta, a inny tylko zawracanie, skręty w lewo (he he, nie wiedział, ze ja jestem lewostronna i leworęczna;). A dziś widziałam egzamin(L-ke egzaminacyjna) poza miastem- trochę mnie to zdziwiło.
Einmal ist keinmal :)

Prawo jazdy kat. B:-)
Harry

Postprzez Mmeva » środa 13 października 2004, 23:49

Wykupienie godziny na placu ma bardziej psychologiczne podejście bo niczego już się nie uczy a bardziej sprawdzenie

z tym chyba wszyscy sie zgadzamy; jedzie sie tam bardziej po to, żeby 'poznac teren przeciwnika' (fanką pilki noznej nie jestem; ale ponoc jakies znaczenie ma, czy graja na swoim boisku ;) ); place są rózne i często układ stanowisk jest inny; dletego na pewno dobrze jest sie na spokojnie przed egzaminem rozejrzeć się (niekoniecznie jeździć) po placu wordowskim, chocby dlatego; żeby np. linii nie pomylić ;) ach co ten stres może zdzialac ;)
Mmeva

Postprzez scorpio44 » czwartek 14 października 2004, 11:32

janek napisał(a):Musiałeś chyba bardzo dawno zdawać :D .
Tydzień temu byłem z kumplem na egzaminie właśnie tam i wiem, że mu tłumaczył i na placu i całej grupie po wylosowaniu zestawu.

No nie da się ukryć, że zdawałem spory kawał czasu temu, ale od tamtej pory albo gadałem z paroma osobami, które zdawały, albo byłem pod WORD-em popatrzyć etc., i wiem, że zasadniczo nic się w tej kwestii nie zmieniło. Może Twój qmpel trafił na jakiegoś świeżego egzaminatora, który się jeszcze stara. :D
PS: A w ogóle to Ty mieszkasz gdzieś w moich okolicach?
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy