Czy egzaminator miał rację? Sienkiewicza Słupsk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy egzaminator miał rację? Sienkiewicza Słupsk

Postprzez Testospin » środa 09 marca 2011, 17:03

Niedawno mialem egzamin praktyczny i egzaminator kazal mi zawrocic na w/w rondzie. wjechalem na rondo z Grodzkiej, jak zapalilo sie tam zielone i stanalem na czerwonym tak jak na obrazku czekajac na zielone. Po chwili egzaminator spytal sie mnie, czemu stoimy? Grzecznie odpowiedzialem, ze mamy czerwone, a przed nami jest linia zatrzymania. Ten odpowiedzial, ze swiatla te dotycza tylko jadacych na wprost. Jeszcze raz powtorzylem sie z linia zatrzymania, ale juz wygladal na lekko podirytowanego wiec sie zamknalem. Bardzo zdziwila mnie jego interpretacja tej sytuacji, zwlaszcza, ze gdybym cisnal sie na chama, to prawdopodobnie zarobilbym od nadjezdzajacych z prawej, ktorzy w tym momencie maja zielone.
Obrazek
egzaminator co prawda nie policzyl mi bledu, ale wole miec 100% pewnosci. dodatkowo link video do tego jak to wyglada na zywo
http://www.wosk.com.pl/ul-grodzka-zawra ... wicza.html
Testospin

Re: Czy egzaminator miał rację? Sienkiewicza Słupsk

Postprzez Testospin » środa 09 marca 2011, 17:39

oblalem, ale na czyms innym. zwrocil mi uwage i chce, zeby ocenil ta uwage ktos kompetentny. tu mi nie zachaczyl bledu, ale wole miec 100% pewnosci, zeby w przyszlosci jako kierowca nie popelnic tego ewentualnego bledu. o to chyba chodzi, co nie?
Testospin

Postprzez rusel » środa 09 marca 2011, 18:20

sygnalizacja czerwona zabrania wjazdu za sygnalizator, jest mozliwosc wykonania manewru zmiany kierunku jazdy przed nim
rusel

Postprzez Testospin » środa 09 marca 2011, 23:19

i o taka odpowiedz mi chodzilo. dzieki wielkie rusel :D
Testospin

Postprzez Cyberix » czwartek 10 marca 2011, 10:39

http://www.zumi.pl/,s%B3upsk_ul.%20grodzka,,17.0300072,54.4689824,2,1,namapie.html?cId=&sId=&moreCities=

Testospin napisał(a):Bardzo zdziwila mnie jego interpretacja tej sytuacji, zwlaszcza, ze gdybym cisnal sie na chama, to prawdopodobnie zarobilbym od nadjezdzajacych z prawej, ktorzy w tym momencie maja zielone.
Nie masz się cisnąć na chama, tylko powinieneś się zachować tak jakbyś wykonywał lewoskręt warunkowy. Czyli patrzysz w prawo czy jest luka i jak jest luka to jedziesz.
Cyberix

Postprzez Siersciuch666 » czwartek 10 marca 2011, 11:00

Cyberix napisał(a):http://www.zumi.pl/,s%B3upsk_ul.%20grodzka,,17.0300072,54.4689824,2,1,namapie.html?cId=&sId=&moreCities=

Testospin napisał(a):Bardzo zdziwila mnie jego interpretacja tej sytuacji, zwlaszcza, ze gdybym cisnal sie na chama, to prawdopodobnie zarobilbym od nadjezdzajacych z prawej, ktorzy w tym momencie maja zielone.
Nie masz się cisnąć na chama, tylko powinieneś się zachować tak jakbyś wykonywał lewoskręt warunkowy. Czyli patrzysz w prawo czy jest luka i jak jest luka to jedziesz.

A to w takim przypadku nie powinno być zielonej strzałki warunkowego skrętu w lewo?
Siersciuch666

Postprzez rusel » czwartek 10 marca 2011, 13:24

poki co cos takiego nie istnieje
rusel

Postprzez scorpio44 » czwartek 10 marca 2011, 14:25

Jak to nie istnieje? :shock:
scorpio44

Postprzez lith » czwartek 10 marca 2011, 15:05

rusel napisał(a):poki co cos takiego nie istnieje

Mijam praktycznie codziennie.

Jeżeli przy takich światłach jestem na drodze z pierwszeństwem to czemu miałbym się zachowywać jak na warunkowym. Coś mi tu nie gra, bo jadący w poprzek mając zielone powinni mieć czystą drogę... ja się z 'objeżdżaniem' spotkałem tylko przy prawoskręcie przy braku drogi z lewej (dojazd od strony lewej po daszku 'T' i skręt w prawo). Jak dla mnie żeby to tak działało jak mówił egzaminator to na poprzecznej nie powinno być w ogóle świateł. Są?
lith

Postprzez wooly » czwartek 10 marca 2011, 15:37

Lepiej niech kolega powie które to rondo w Słupsku, Solidarności czy Śródmiejskie, z jakiej ulicy jechał w którą. mozna zobaczyć z satelity oraz kilka zdjęć z miejsca jak to wygląda co rozjaśni sytuacje.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez rusel » czwartek 10 marca 2011, 16:02

Jak to nie istnieje? :shock:

racja absolutna, zle doczytalem :thumb2:

dodam ze oznakowanie za pomoca lini p14 budzi watpliwosci gdyz sama nie wystepuje a dotyczy dwoch przypadkow; przejscia dla pieszych lub sygnalizatora

w zwiazku z tym ze jest to linia warunkowego zatrzymania warunkiem przejechania przez nia w tym przypadku jest tylko nadawanie sygnalow swietlnych, przekombinowane rozwiazanie
rusel

Postprzez Testospin » czwartek 10 marca 2011, 18:20

lith napisał(a):Jak dla mnie żeby to tak działało jak mówił egzaminator to na poprzecznej nie powinno być w ogóle świateł. Są?

w sensie ci jadacy z prawej? tak, maja w tym momencie zielone

wooly napisał(a): Lepiej niech kolega powie które to rondo w Słupsku, Solidarności czy Śródmiejskie, z jakiej ulicy jechał w którą.

Śródmiejskie, w trakcie manewru zawracania z grodzkiej. wszystko jest pokazane na filmiku, do ktorego link podalem w pierwszym poscie

rusel napisał(a): przekombinowane rozwiazanie

czasami mysle ze specjalnie pod WORD takie dziwne rzeczy plodza w tym miescie, coby dochody z egzamow zwiekszyc
Testospin

Postprzez wooly » czwartek 10 marca 2011, 22:23

Heh no nie zauważyłem linku ;).

Hm powiem tak, rondo to może jest jak nie działa sygnalizacja, a tak przy właczonej sygnalizacji jest zwykłe skrzyżowanie z S-1 tylko ktoś wysepke wsadził na środek nic więcej. Tak jak rusel powiedział że przekombinowane, wyglada na to iż ruch odbywa się płynnie więc nie ma dramatu.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez dylek » czwartek 10 marca 2011, 22:43

wooly napisał(a): wyglada na to iż ruch odbywa się płynnie więc nie ma dramatu.

Powiem tak :
Skoro zawracającego nie obowiązuje to czerwone światło - więc co ?? Wychodzi, że znaki.
A skoro tak, to jadąc po C-12+A-7 ma pierwszeństwo przed wjeżdżającymi.

A wjeżdżający mają zielone światło :D

Mówisz, że to nie dramat ?? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez wooly » czwartek 10 marca 2011, 23:05

Problem może mieć ktoś kto nie zna skrzyżowania, co prawda sygnalizator S-2 z warunkiem w lewo powinien być ustawiony przy wysepce, generalnie rozwiazania mozna mnozyc.
Piszac dramat miałem na mysli ruch ze sie nie korkuje. a co do oznakowania itp. jest przekombinowane a za tym idzie zle oznaczonie które wprowadza w blad np. przyjezdnych.
Najzwyklej ktoś projektujac to skrzyzowanie nie pomyslał.
wooly

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy