Parkowanie

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie

Postprzez BuGi » sobota 05 marca 2011, 17:53

Witajcie!
Otóż mam ogromy problem z parkowaniem prostopadłym i skośnym. Wiem kiedy mam skręcić kierownicę na max ale nie wiem w jakim momencie mam odkręcić tak, aby pasażer mógł spokojnie wysiąść. Jeżeli są wyznaczone miejsca to pół biedy, ale gdy są np. zasypane śniegiem to już poważny problem. Macie jakieś rady/pomysły/etc ?

edytowany przez moderatora (poprawiono)
BuGi napisał(a): Wkradł się drobny bład do mojego postu- mam problem z parkowaniem skośnym i prostopadłym. Równoległe potrafię zrobić bez zarzutu.
BuGi

Re: Parkowanie

Postprzez michooo » sobota 05 marca 2011, 18:08

Ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia. Musisz wyczuć gabaryty auta i moment w którym zacząć skręcać czy odkręcać. W parkowaniu równoległym zazwyczaj jest to chwila, gdy zrównujesz się z autem za które wjeżdżasz. Skośne jest na tyle proste, że nie wiem co tam jeszcze można podpowiedzieć. Staraj się zapamiętać ile miejsca musi zostać po twojej stronie gdy stoisz optymalnie, a przy następnym wjeździe odkręcaj patrząc ile masz miejsca po swojej stronie.

Oczywiście na równoległe też jest metoda "na obroty" czy "na słupki", ale nie ma gwarancji, że sprawdzi się zawsze. Wystarczy, że luka jest odrobinę mniejsza, a auto większe i już metoda nie działa, więc nie polecam. Może instruktor coś ci podpowie.
Ostatnio zmieniony sobota 05 marca 2011, 18:16 przez michooo, łącznie zmieniany 1 raz
michooo

Postprzez michooo » sobota 05 marca 2011, 18:21

Przy prostopadłym to nawet specjaliści od liczby obrotów załamują ręce i robią na wyczucie. Wjeżdżasz skręcając na maxa tak, aby PRAWIE zahaczać zderzakiem o tył auta z lewej, a odkręcasz tak żeby ustawić się równo na środku. Patrz: rada do parkowania skośnego w poprzednim poście.
michooo

Postprzez piotrekbdg » sobota 05 marca 2011, 19:49

Przy prostopadłym to nawet specjaliści od liczby obrotów załamują ręce i robią na wyczucie.

No nie przeceniałbym pomyslowości niektórych kursantów i ich równie kreatywnych instruktorów :D
piotrekbdg

Postprzez tig » sobota 05 marca 2011, 20:05

dobry sposób na parkowanie rownolegle:
- ustawiasz sie mozliwie blisko samochodu za którym chcesz parkować
- (1) jedziesz na wstecznym i kiedy zobaczysz w prawej tylnej szybce (drzwi) koniec auta, skrecasz kierownice na MAXA w prawo
- (2) teraz szybko patrzysz w prawe lusterko i jak zobaczysz tylnia klamke na wysokosci kraweznika odkrecasz 1 RAZ kierwoncie w lewo
- (3) i kiedy zobaczysz jeszcze raz w lusterku przednia klamke odkrecasz kolejny raz w lewo (prostowanie)
- jak otworzysz drzwi pasazera to auta powinno stac kilkanascie cm od kraweznika :)

Obrazek
(3/4/11) Egzamin pozytywny - II podejście
(3/7/11) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(3/10/11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
(3/11/11) Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
tig

Postprzez michooo » sobota 05 marca 2011, 20:21

Festiwal kreatywności rozpoczęty :D

Mnie instruktor kiedyś opowiadał inny sposób.
-jak auta zrównają się lusterkami, na maxa w prawo
-obserwujemy lewe lusterko, jak widzimy w nim przód (oba reflektory) auta za nami, prostujemy koła (czyli obrót w lewo)
-obserwujemy tylną lewą szybę, jak widzimy w niej lewy reflektor auta za nami, na maxa w lewo.

Śmieszą mnie te "metody". Nie są uniwersalne, niczego nie uczą, ale w sprzyjających okolicznościach mogą pomóc zaliczyć zadanie egzaminacyjne. Szkoda tylko, że kursant po zdanym egzaminie nie będzie umiał zaparkować jak pomylą mu się metody.
michooo

Postprzez lith » sobota 05 marca 2011, 21:30

Heh... te metody są zaje**ste :mrgreen: :mrgreen: Tu reflektor, tu klamka na wysokości krawężnika... hmmm Ogólnie to rozumeim te metody i nie ma w nich nic magicznego... tylko nie mogę załąpać co to za przednia klamka... tego z tyłu??

Moja tajna podpowiedź instruktora była taka, żeby zaczynać wjeżdżać zaraz za samochód z przodu i żeby mniej więcej pod kątem 45 stopni wchodzić i jak tylne koło będzie blisko krawężnika to dokręcać do równoległego, żeby o niego nie zahaczyć. No i za punkty odniesienia samochody dookoła mogą służyć.

Jeśli chodzi o prostopadłe to najpierw ile się da w przeciwną stronę odbić, tak żeby już jak najbardziej prostopadle zacząć wjeżdżać w miejscówkę. Ja zazwyczaj staram się najpierw trzymać 'zewnętrznej*' czyli zewnętrznym przednim zderzakiem blisko samochodu obok, a potem dopiero dokręcam tak żeby wylądować na środku. W każdym razie trzeba pamiętać, że trzeba kufer pociągnąć jak najdalej na zewnątrz, bo przednimi bez problemu na środek trafisz miejsca, a tylne gdzieś na wewnętrznej* zostaną. Ze skośnhym to samo, ale tam nie trzeba się tak tym kufrem przejmować, bo tam i tak właśnie tył jest przesunięty 'do wewnętrznej'. Jedyne o czym trzeba pamiętać to, że po wewnętrznej samochód sięga dalej do przodu niż po zewnętrznej.

*zewnętrzna to np. przy parkowaniu w prawo lewa strona, a wewnętrzna przy parkowaniu w prawo to prawa strona.
lith

Postprzez tig » sobota 05 marca 2011, 22:11

swoje klamki trzeba patrzec, sproboj zaparkowac sobie
w prawym lusterku musisz widziec klamke od drzwi tylnych na krawezniku - 1 obrot kierownica w lewo
potem jak klamka drzwi przednich bedzie na krawezniku, prostujesz autko i stop :D
(3/4/11) Egzamin pozytywny - II podejście
(3/7/11) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(3/10/11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
(3/11/11) Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
tig

Postprzez BuGi » sobota 05 marca 2011, 23:00

Potraficie czytać ze zrozumieniem ? Z równoległym nie mam najmniejszych problemów. Problem sprawiają mi skośne i prostopadłe.
BuGi

Postprzez bobpl » niedziela 06 marca 2011, 00:34

[OT ciach]

Co do prostopadlego - najlepiej odbic tak, zeby wjezdzac najbardziej prostopadle. Potem tylko korygowac, ewentualnie na wstecznym cofnac nieco i wtedy korygowac jak sie nie zmiescilismy odrazu. Nie powinno byc problemów wiekszych - wg mnie trudniejsze jest równolegle na egzaminie niz prostopadle.
Tylko uwazaj przy wyjezdzaniu czy napewno nic nie jedzie.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez ryba89 » wtorek 08 marca 2011, 09:34

Radzę "nabierać" sobie miejsca z drugiej strony podczas parkowania. Tzn. kiedy parkujesz w prawą stronę i dajesz kierunkowskaz w prawo odbij delikatnie w lewo. Zrobisz wtedy większy łuk. Kiera max. w prawo i do momentu aż prawe lusterko Twojego samochodu minie się z autem po prawej stronie, wtedy odbijasz. Jeżeli jest mało miejsca nie wjedziesz od razu, ale spokojnie dokonasz korekty, cofając i ustawiając się już na wprost.
ryba89

Postprzez lith » wtorek 08 marca 2011, 20:59

@tig
Tylko nie bardzo rozumiem skąd mam wziąć te klamki.... bo przecież przy normalnie ustawionych lusterkach ich tam nie widzę, a jak mogę przestawić lusterka to i mogę je przestawić na tyle na dół, że będę widział dokładnie jak daleko mam do krawężnika bez jakiegoś patrzenia po klamkach
lith

Postprzez bobpl » wtorek 08 marca 2011, 21:31

patent na klamki jest fajny, tylko 2 sprawy.
1 - do jazdy drogowej ja nie potrzebuje miec widoku na klamki, raczej bardziej przydaje mi sie widok do tyłu. A jak obnize na klamki, to i tak widze kraweznik i tak, takze nie dziex, ale klamkom dziękujemy.
2 - problem może być jak ktoś owych klamek z tyłu nie posiada. Np w 3-drzwiowych autach pokroju forda KA! :P
(chyba ze kupimy od chinczyków 'szybki zestaw montażowy klamek do parkowania' za jedyne 12$)
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez michooo » wtorek 08 marca 2011, 22:04

Patent fajny w sensie: żałosny / kuriozalnie śmieszny :D
michooo

Postprzez kos » wtorek 08 marca 2011, 22:12

kos

Powrót do Szkolenie kierowców