jazda po miejscu wydzielonym z ruchu ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

jazda po miejscu wydzielonym z ruchu ?

Postprzez anek_93 » czwartek 03 marca 2011, 17:18

Witam. Dziś właśnie miałam egzamin, którego nie zdałam i zastanawiam się jak powinnam była się zachować w tej sytuacji: http://i51.tinypic.com/2wd93k9.png
samochód za przejściem dla pieszych zajmował cały prawy pas ruchu i miał włączone światła awaryjne, widząc że nic z naprzeciwka nie jedzie włączyłam kierunkowskaz i zaczęłam go omijać. zaraz egzaminator zakończył egzamin wpisując "jazda po miejscu wydzielonym z ruchu" i zaznaczone jako negatywne "zachowanie w odniesieniu do znaków drogowych poziomych".
Co powinnam była zrobić ?
anek_93

Re: jazda po miejscu wydzielonym z ruchu ?

Postprzez qwer0 » czwartek 03 marca 2011, 17:45

Na pewno na obrazku jest wszystko?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez anek_93 » czwartek 03 marca 2011, 17:51

Tak.
anek_93

Postprzez qwer0 » czwartek 03 marca 2011, 17:58

Jezeli na obrazku jest wszystko, a Ty prawidlowo ominelas uszkodzony pojazd, to tutaj nie ma zadnego bledu.

Biorac pod uwage powod "oblania" obstawiam, ze jednak byl tam moze jakis obszar wylaczony z ruchu, na ktory najechalas lub cos w tym stylu.
Podaj link do zdjecia, w ktorym miejscu to bylo, np. z google.maps.pl , moze rozjasni to troche sytuacje.

BTW masz egzamin, oblewasz go nie wiesz za co i nic? Tak po prostu, mowisz "do widzenia" egzaminatorowi i tyle? :?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez anek_93 » czwartek 03 marca 2011, 18:08

Nie zatrzymywałam się przed przejściem tylko od razu ominęłam ten samochód. Nie dam sobie ręki uciąć, że nie było tam linii ciągłej ani żadnego znaku, ale mimo wszystko jakoś ten samochód ominąć musiałam...
Niestety nie potrafię tego znaleźć na mapie :(

No nie zapytałam egzaminatora o co mu tak naprawdę chodzi, bo na początku myślałam, że oblałam za zmienianie pasa na przejściu... teraz dopiero zaczyna mnie to zastanawiać jak inaczej miałabym to zrobić. Nawet gdyby było to miejsce wydzielone z ruchu miałabym tam stać za tym pojazdem i czekać aż go naprawią albo odholują? Wtedy by mnie oblał za utrudnianie ruchu.
anek_93

Postprzez cman » czwartek 03 marca 2011, 18:21

No i co Ci odpowiedział?
cman

Postprzez qwer0 » czwartek 03 marca 2011, 18:21

bo na początku myślałam, że oblałam za zmienianie pasa na przejściu

Polecam sie podszkolic troche z teorii :)
teraz dopiero zaczyna mnie to zastanawiać jak inaczej miałabym to zrobić. Nawet gdyby było to miejsce wydzielone z ruchu miałabym tam stać za tym pojazdem

Jesli nie bylo innej mozliwosci, to nie sadze aby egzaminator za to oblal.
Moze byla mozliwosc ominiecia tego pojazdu w sposob prawidlowy, bez najezdzania na obszar wylaczony z ruchu, a Ty jednak najechalas. Ale to tylko moje przypuszczenie.
qwer0

Postprzez anek_93 » czwartek 03 marca 2011, 18:29

Na pewno pojadę w tamto miejsce i przyglądnę się czy są jakieś znaki i miejsce wyłączone z ruchu. Może ten stres mi tak uderzył do głowy, że tego nie zauważyłam...
A co masz na myśli polecając mi podszkolenie się z teorii? Miło byłoby wiedzieć, bo może jest coś o czym nie mam pojęcia ;)
anek_93

Postprzez dylek » czwartek 03 marca 2011, 19:01

anek_93 napisał(a):A co masz na myśli polecając mi podszkolenie się z teorii? Miło byłoby wiedzieć, bo może jest coś o czym nie mam pojęcia ;)

Zapewne to :
anek_93 napisał(a):bo na początku myślałam, że oblałam za zmienianie pasa na przejściu...

Jak jest problem z mapą, to może podaj miasto i ulicę (okolice miejsca) to pewnie poszukamy i znajdziemy o czym mowa ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Novi » czwartek 03 marca 2011, 20:37

anek_93 napisał(a):A co masz na myśli polecając mi podszkolenie się z teorii? Miło byłoby wiedzieć, bo może jest coś o czym nie mam pojęcia ;)

Chodzi o to, że możesz zmieniac pas będąc na przejściu dla pieszych.

Jeżeli sytuacja wyglądała tak, to napewno nie zrobiłaś żadnego błędu. Może podaj namiary (miejscowosc + ulica) a ktoś znajdzie :)
23.11.2010 rozpoczęcie kursu
24.02.2011 teoria (+), plac (+), miasto (+) pierwsze podejście
(3/2/11) Prawo Jazdy Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(3/7/11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Novi

Postprzez anek_93 » czwartek 03 marca 2011, 22:57

Zdawałam w Rzeszowie, a jeśli chodzi o ulicę to może być problem, ale jak się dowiem dokładnie to podam namiar. Było to niedaleko torów, droga dwujezdniowa, z ograniczeniem prędkości do 70, niedaleko WORDu. Jeśli ktoś jest z tych okolic to prawdopodobnie będzie wiedział o co chodzi.
anek_93

Postprzez Novi » czwartek 03 marca 2011, 23:32

Czy to przypadkiem nie jest to miejsce?
Nigdy w Rzeszowie nie byłem ale kierowałem się wskazówkami danymi przez Ciebie.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Novi

Postprzez anek_93 » piątek 04 marca 2011, 01:00

Możliwe, że było to w tych okolicach http://mapy.google.pl/maps?q=50.069578, ... oramio.all ale nie jestem pewna.

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

Novi napisał(a): Chodzi o to, że możesz zmieniac pas będąc na przejściu dla pieszych.

Chodzi o to, że właśnie nie można zmieniać pasu, będąc na przejściu dla pieszych.
anek_93

Postprzez Novi » piątek 04 marca 2011, 09:55

Na przejściu dla pieszych (lub bezpośrednio przed nim) nie można wyprzedzac, ani omijac pojazdu, który zatrzymał się celem ustąpienia pierwszeństwa. Sprawa ma się inaczej w przypadku zmiany pasa. Jeżeli przejście nie jest poprzedzone linią ciągłą, to można zmienic pas, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożnosci. O żadnych zmianach odnośnie tego nie słyszałem.

Pozdrawiam,
Novi.
Novi

Postprzez lith » piątek 04 marca 2011, 11:06

A jak jest poprzedzone ciągłą to nie można?
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze