Parkowanie z korektą

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie z korektą

Postprzez Hanca » poniedziałek 11 października 2004, 19:20

Mam do Was krótkie pytanie co znaczy parkowanie prozstopadłe przodem z korektą?? Jest w jednym z zestawów. W innym jerst samo parkowanie prostopadłe przodem. I mam pytanie czy to parkoanie z korektą musze tak wykonac?? Czy moge wjechać bez korekty (jeżeli wylasuje w zestawie parkowanie prostopadłe wjazd przodem z korektą). Dziekuje
Hanca

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 października 2004, 19:27

Właśnie się dowiedziałem, że istnieje coś takiego, jak manewr "parkowanie prostopadłe z korektą". Pierwsze słyszę.
scorpio44

Re: Parkowanie z korektą

Postprzez Ar » poniedziałek 11 października 2004, 19:42

Hanca napisał(a):Mam do Was krótkie pytanie co znaczy parkowanie prozstopadłe przodem z korektą?? Jest w jednym z zestawów. W innym jerst samo parkowanie prostopadłe przodem. I mam pytanie czy to parkoanie z korektą musze tak wykonac?? Czy moge wjechać bez korekty (jeżeli wylasuje w zestawie parkowanie prostopadłe wjazd przodem z korektą). Dziekuje

Podejrzewam, ze chodzi Ci o to, ze w symulacji placu uzyto sformulowania prakowanie z korekta; po prostu chciano tam pokazac, ze tak tez mozna (z korekta).

Nie ma zestawu w ktorym przymusowo trzeba wykonac korekte. Korekta to Twoj przywilej i mozesz z niego nie skorzystac.
Egzamin kat. B zdany: 07.01.2005
Podejscie nr: 3
Prawo jazdy wydane: 12.01.2005
Ar

Postprzez ella » poniedziałek 11 października 2004, 21:11

Możesz parkować normalnie (to znaczy bez korekty wykorzystując ją awaryjnie jakby cos nie wychodziło) a możesz od razu podchodzić do tego parkowania wykorzystując korektę. Wtedy najeżdzasz trochę dalej niż wjazd do stanowiska i cofasz. Potem normalnie wjeżdzasz w stanowisko. I to sie wtedy mówi, parkowanie prostopadłe przodem z korektą.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 października 2004, 22:08

ella napisał(a):możesz od razu podchodzić do tego parkowania wykorzystując korektę. Wtedy najeżdzasz trochę dalej niż wjazd do stanowiska i cofasz. Potem normalnie wjeżdzasz w stanowisko. I to sie wtedy mówi, parkowanie prostopadłe przodem z korektą.

Ella, nie mięszaj. :D Podajesz konkretny sposób na wykorzystanie korekty, ale przecież nie jest on jedyny. Korektę można wykonać w jakikolwiek chce się sposób, byle nie najechać na linie, pachołki itd. A przede wszystkim można ją wykonać również przy wyjeździe, jeżeli przy wjeździe się jej nie wykorzystało.
scorpio44

Postprzez ella » poniedziałek 11 października 2004, 22:20

Scorpio, nie mieszaj. Można wykorzystac korektę jak sie chce. Ale nazwa parkowanie prostopadłe przodem z korektą oznacza, że parkujemy od razu wykorzystując korektę. TAkie jest nasze założenie jak tylko przystepujemy do wykonywanie manewru. Tak samo pokazano to na symulacji. Stąd tam ta nazwa.
Mam do Was krótkie pytanie co znaczy parkowanie prozstopadłe przodem z korektą?? Jest w jednym z zestawów. W innym jerst samo parkowanie prostopadłe przodem.

Mozesz robić jak chcesz, byleby było dobrze.
ella
Moderator

Postprzez nietoperz » środa 13 października 2004, 21:49

Wiram bardzo gorąco postram się odpowiedzeć na egzaminie należy wykonać parkowanie równoległe wjazd przodem a do kandydata na kierowcę zalęż jak to wykona ten manewr ma prawo do korekty.Puntem bardzo trudno jest wykonać ten manewr bez korekty osobiścię uczę zawsze z korektą , powodzenia na egzaminie;-)
nietoperz

Postprzez scorpio44 » środa 13 października 2004, 22:00

nietoperz napisał(a):Wiram bardzo gorąco postram się odpowiedzeć na egzaminie należy wykonać parkowanie równoległe wjazd przodem a do kandydata na kierowcę zalęż jak to wykona ten manewr ma prawo do korekty.Puntem bardzo trudno jest wykonać ten manewr bez korekty osobiścię uczę zawsze z korektą , powodzenia na egzaminie;-)

Nic nowego nie powiedziałeś... A w związku z tym ja też napiszę któryś już raz, że puntem łatwiej jest zrobić bez korekty niż lanosem, a ja jakoś nawet lanosem robiłem bez.
scorpio44

Postprzez Mmeva » środa 13 października 2004, 23:57

Nie zauwazyłam, żeby punciakiem się jakoś trudniej niż lanosem wjeżdżało; na pewno mniej z niego widać bo sie dośc nisko siedzi ale to inna sprawa ;)
Oboma da się na luzie bez korekty (lepiej ją zostawić na syt. awaryjną)
Mmeva

Powrót do Egzamin na prawo jazdy