Skrzyżowania oraz przejścia dla pieszych a kodeks drogowy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowania oraz przejścia dla pieszych a kodeks drogowy

Postprzez zaglebiak » sobota 26 lutego 2011, 01:42

Witam. Mam parę pytań co do niejasności między skrzyżowaniami, przejściami a przepisami ruchu drogowego.

Definicja skrzyżowania mówi: Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze. Niebezpieczne skrzyżowania są w Polsce oznaczone odpowiednimi znakami drogowymi. Na każdym skrzyżowaniu kierujący ma obowiązek zachowania szczególnej ostrożności.

O skrzyżowaniu z ustawy: Ustawa nie określa początku i końca skrzyżowania. W literaturze za początek i koniec skrzyżowania uznaje się przedłużenie na drodze poprzecznej linii ograniczającej pobocze . Początek (koniec) skrzyżowania określa więc przedłużona linia prosta zewnętrznych krawędzi pobocza lub chodnika ."
(Ryszard Stefański, Prawo o ruchu drogowym, Komentarz, Wyd. II, Warszawa 2005)

Czyli wygląda na to, że skrzyżowanie jest to ten wspólny fragment każdej drogi czyli na zdjęciu ten zaznaczony fragment
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d7 ... 471fb.html

A teraz kilka pytań. Kodeks drogowy zabrania wyprzedzania tylko na skrzyżowaniu (ale nie bezpośrednio przed jak przy przejściu dla pieszych).

Zdjęcie 1
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c20 ... 06caa.html
Na tym najprostszym skrzyżowaniu nie ma żadnego problemu, ponieważ są linie podwójne ciągłe zabraniające zmiany pasa ruchu a i w większości przypadków zarazem wyprzedzania tuż przed skrzyżowaniem a wyprzedzający kończy wyprzedzanie przed linią P4 czyli podwójną ciągłą

Zdjęcie nr. 2
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54c ... a5565.html
Tutaj nie ma namalowanych żadnych linii. Czy wyprzedzający może powrócić po wyprzedzeniu na swój pas od razu tuż przed samym skrzyżowaniem (czyli tym kwadracikiem zaznaczonym na obrazku powyżej) ? Dla przypomnienia w kodeksie nie ma słowa "bezpośrednio przed skrzyżowaniem". Natomiast jakby były tu namalowane linie pewnie by już była podwójna ciągła P4

Zdjęcie nr. 3
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d85 ... d58a6.html
Sytuacja podobna do poprzedniej, tylko za skrzyżowaniem. Czy wyprzedzający może już w tym miejscu wyprzedzać ? Linii żadnych nie ma, jakby była namalowana prawdopodobnie była by P4.

Sytuacja nr 4
http://www.grupa33.jgora.pl/forum/images/skrzyz_001.png
Czy w tej sytuacji pojazd na lewym pasie może wyprzedzać tego a prawym ? Jest linia ciągła, a ona zabrania tylko zmiany pasa ruchu, a w/g definicji pojazdy w prawym górnym rogu nie znajdują się na skrzyżowaniu

Teraz o przejściach dla pieszych. Kodeks zabrania wyprzedzania na przejściach oraz bezpośrednio przed nimi. Nie ma natomiast słowa, żeby zabraniał za nimi

Rys. 1
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/004 ... e4364.html
W tej sytuacji wszystko jasne, bo jezdnia ma 2 pasy po 1 w każdym kierunku a przed i za przejściem są linie ciągłe (przed przejściem i tak nie wolno wyprzedzać).

Rys 2
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/478 ... 4fbd1.html
Droga dwukierunkowa. Na drodze nie ma namalowanych linii, tylko same przejście. W tym wypadku wiadomo, że z racji przepisu nie wolno wyprzedzać bezpośrednio przed przejściem, więc tam linia jest "niepotrzebna". A jak jest natomiast tak jak na rysunku ? Czy wyprzedzający może już w tym momencie (czyli od razu za przejściem) zjechać na przeciwny pas i zacząć wyprzedzać ? Jakby były namalowane linie, to przez kawałek byłaby linia P4, ale jej tu nie ma, a kodeks nie zabrania wyprzedzania za przejściem, tylko na i bezpośrednio przed.

Rys 3
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/740 ... 9c516.html
Ostatnia sytuacja. Jezdnia jednokierunkowa o 2 pasch ruchu w jedną stronę. Najczęściej typowo miejska droga. Praktycznie zawsze za przejściem na takiej drodze znajduje się linia ciągła P2. Czy będąc od razu za przejściem koło tej linii pojazd na lewym pasie może wyprzedzać tego na prawym ? Linia w/g definicji zabrania tylko zmiany pasa ruchu. A i kolejny raz dla przypomnienia napiszę, że w kodeksie nie ma zakazu wyprzedzania za przejściem.

Takie drogi jak na rysunkach znajdują się dość często. Te bez rozrysowanych linii są często na wsiach. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
zaglebiak

Re: Skrzyżowania oraz przejścia dla pieszych a kodeks drogow

Postprzez scorpio44 » sobota 26 lutego 2011, 11:07

Moim zdaniem sam sobie wielokrotnie na swoje pytania odpowiedziałeś. :) Nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu oraz na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, nie wolno również przejeżdżać linii ciągłej. A zatem wszystkie pozostałe sytuacje są dozwolone.

PS: To akurat nic nie wnosi w tym wypadku do tematu, ale cytujmy aktualne przepisy. ;) Chodzi mi o definicję skrzyżowania.
scorpio44

Postprzez Cyberix » sobota 26 lutego 2011, 11:48

To jeszcze zapoznaj się z manewrem "wyprzedzanie". O tutaj jest to dość dokładnie opisane: http://pik.kielce.pl/elearning/indexcourse/previewlesson/lesson_id/152 Dodam od siebie, że w przedstawionych przez ciebie sytuacjach wyprzedzanie to nie jest tylko ten moment kiedy przejeżdżasz obok pojazdu jadącego wolniej, wyprzedzania zaczyna się od zmiany pasa, przyspieszenia, przejechania obok, i kończy na powrocie na pas pierwotny. Całość tych pod manewrów zalicza się na jeden wielki manewr wyprzedzania.
PS. i żeby nie było gdybania mówię o zwykłej drodze, nie żadne drogi o wielu pasach ruchu w tym samym kierunku.
Cyberix

Postprzez cman » sobota 26 lutego 2011, 11:52

Druga sankila?
cman

Postprzez Cyberix » sobota 26 lutego 2011, 12:20

W tym temacie zgadzam się z sankila. W kontekście wyprzedzania nie można wyrywkowo myśleć tylko o przejechaniu obok pojazdu, natomiast manewrów (zmiany pasa) oderwać od rzeczywistości. Podobnie jak "zawracanie" można rozbić na dwa lewoskręty lub "na trzy" ale nadal jest to jeden duży manewr zawracanie składający się z kilku pod manewrów. Wiem wiem, nie podam Ci konkretnych paragrafów bo ich nie ma. Ale mogę odbić piłeczkę, bo sam przeważnie wybrane artykuły, które ci pasują cytujesz dosłownie. co do kropeczki, a resztę, która ci się nie podoba starasz się bagatelizować lub odwracać kota ogonem (patrz ograniczenia prędkości, i inne ograniczenia i zakazy i teorie cmana).
Cyberix

Postprzez cman » sobota 26 lutego 2011, 12:37

Cyberix napisał(a):W kontekście wyprzedzania nie można wyrywkowo myśleć tylko o przejechaniu obok pojazdu, natomiast manewrów (zmiany pasa) oderwać od rzeczywistości.

Tutaj nie ma co myśleć, to regulują przepisy.

Cyberix napisał(a):Ale mogę odbić piłeczkę, bo sam przeważnie wybrane artykuły, które ci pasują cytujesz dosłownie. co do kropeczki, a resztę, która ci się nie podoba starasz się bagatelizować lub odwracać kota ogonem (patrz ograniczenia prędkości, i inne ograniczenia i zakazy i teorie cmana).

W kwestii ograniczeń prędkości jest świeży wątek, zapraszam: viewtopic.php?t=26918 - tam możesz się w pełni zapoznać z moim stanowiskiem i nawiązać rzeczową dyskusję, a nie uskuteczniać takie wyrywkowe zarzuty jak tutaj. Co do innych "ograniczeń, zakazów i teorii cmana" to nie wiem o czym piszesz, oczekuję na konkrety, a nie znów ogólnikowe zarzuty.
cman

Postprzez Cyberix » sobota 26 lutego 2011, 13:34

Dobrze cman, poprę przepisami swój pogląd.
Kod: Zaznacz cały
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

2. kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;

3. kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

Interesuje mnie fragment pkt. "kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu". Stawiam pytanie, w jaki sposób miał ten zamiar sygnalizować? Odpowiedź brzmi, za pomocą kierunkowskazu. Skoro ktoś wrzuca przede mną kierunkowskaz i jadę za nim to wiem, że koleś będzie wyprzedzał, i manewr wyprzedzania zaczyna w chwili rozpoczęcia zmiany pasa ruchu na przeciwległy a kończy w chwili powrotu na pas pierwotny.
Cyberix

Postprzez cman » sobota 26 lutego 2011, 13:58

Ten fragment przepisu:
PRD napisał(a):...nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania...

Był dla mnie zawsze niezrozumiały - nie ma czegoś takiego jak sygnalizowanie zamiaru wyprzedzania. Sygnalizować można tylko i wyłącznie zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu.
cman

Postprzez scorpio44 » sobota 26 lutego 2011, 18:29

Ten fragment to jeden z większych baboli w PoRD.
scorpio44

Postprzez rusel » sobota 26 lutego 2011, 19:03

jesli kierujacy wyprzedza na drodze dwujezdniowej o 2 pasa w tym samym kierunku np autobus bez zmiany pasa to w ktorym momencie zaczyna sie wyprzedzanie?
rusel

Postprzez zaglebiak » sobota 26 lutego 2011, 20:12

rusel napisał(a):jesli kierujacy wyprzedza na drodze dwujezdniowej o 2 pasa w tym samym kierunku np autobus bez zmiany pasa to w ktorym momencie zaczyna sie wyprzedzanie?

Kiedy przód wyprzedzającego zaczyna być na wysokości tyłu wyprzedzanego. Przynajmniej tylko wtedy jest to liczone jako wyprzedzanie na przejściach i skrzyżowaniach. Jeśli pojazd na lewym pasie jedzie nawet szybciej od tego na prawym, ale jego przód się nie styka z tyłem tego na prawym pasie, to jeszcze nie ma tu żadnego wyprzedzania. No cóż. Przepisy nie są dopracowane do każdej sytuacji i niektórych czynności wyprzedzający nie musi robić jadąc po jezdniach wielopasmowych a musi na jezdniach 2 pasmowych 2 kierunkowych.

Cyberix tylko, że sama zmiana pasa na przeciwny nie oznacza jeszcze rozpoczęcia wyprzedzania. Jak mam linię przerywaną to mogę sobie przejechać na przeciwny pas i sobie omijać dziury jeśli są na moim pasie, itp.

scorpio44 napisał(a):Ten fragment to jeden z większych baboli w PoRD.

Jeśli nie największy...
zaglebiak

Postprzez rusel » sobota 26 lutego 2011, 23:57

Kiedy przód wyprzedzającego zaczyna być na wysokości tyłu wyprzedzanego. Przynajmniej tylko wtedy jest to liczone jako wyprzedzanie na przejściach i skrzyżowaniach. Jeśli pojazd na lewym pasie jedzie nawet szybciej od tego na prawym, ale jego przód się nie styka z tyłem tego na prawym pasie, to jeszcze nie ma tu żadnego wyprzedzania.

wlasnie nie jest to liczone na przejsciach i skrzyzowaniach jako wyprzedzanie dopoki przod pojazdu nie wychyli sie ponad przod innego, a nie jego tyl, tylna os czy cos innego

mozna wyprzedzic autobus do polowy i dostac mandat?
rusel

Postprzez scorpio44 » niedziela 27 lutego 2011, 00:04

rusel napisał(a):nie jest to liczone na przejsciach i skrzyzowaniach jako wyprzedzanie dopoki przod pojazdu nie wychyli sie ponad przod innego, a nie jego tyl, tylna os czy cos innego

Tak też interpretuje to pan Marek Dworak. Ale mnie ogółem ta interpretacja wydaje się błędna.

rusel napisał(a):mozna wyprzedzic autobus do polowy i dostac mandat?

Wydaje mi się, że teoretycznie tak, ponieważ zakazy wyprzedzania dotyczą wykonywania manewru w danych sytuacjach.
scorpio44

Postprzez rusel » niedziela 27 lutego 2011, 00:16

moze bledna moze nie aczkolwiek prawo nie definiuje na czym polega ten "manewr", bo czy trzeba wyprzedzic pojazd zeby sie z nim zrownac?
rusel

Postprzez scorpio44 » niedziela 27 lutego 2011, 00:18

Jak to nie definiuje? Wyprzedzanie to przejeżdżanie obok pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku. Więc jeżeli mój przód minął jego tył, to moim zdaniem zaczynam już przejeżdżać obok niego.
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze