Uwaga Pirat - Odcinek z 22.2.2011

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Uwaga Pirat - Odcinek z 22.2.2011

Postprzez archis_p » piątek 25 lutego 2011, 12:09

dylek napisał(a):To da obraz dlaczego cały świat stosuje ograniczenia.
Nie da się być mądrzejszym od całego świata.

Już ci mówię dlaczego świat stosuje ograniczenia. Ponieważ w chwili obecnej na całym świecie mamy do czynienia z socjalistyczną tendencją. Rolą socjalistycznego (tfu!) państwa jest przekonanie ciemnej masy, że bezpieczeństwo jest dla człowieka najważniejsze i, że tylko władzuchna potrafi to bezpieczeństwo zapewnić i zagwarantować. To jest oczywiście nieprawada. To jest iluzja. Przykładem są wypadki drogowe spowodowane niedostosowaniem prędkości do warunków.

Ponadto ograniczenie prędkości jest samo w sobie wypadkogenne. Dostosowanie się do prędkości dopuszczalnej jest o wiele prostsze niż dostosowanie się do prędkości bezpiecznej. Widząc ograniczenie prędkości większość ludzi wyłącza myślenie i dostosowuje się li tylko do prędkości dopuszczalnej. I mamy wypadki. Konsekwencją wyłączonego myślenia są również potrącenia pieszych na przejściach.

I tak oto ograniczenie prędkości przyniosło efekt odwrotny od zamierzonego. Ale to nie ważne. Ważne, że tępa masa czuje się bezpiecznie i to poczucie bezpieczeństwa zapewnia państwu.

A propos "całego świata". Byłem kiedyś w Turcji i w Egipcie. Polecam, jak ktoś będzie, wybrać się do Kairu i zaobserwować jak tam ludzie jeżdżą.
Przepisy mają w dupie. Zresztą większość ich nie zna, ponieważ prawo jazdy się kupuje u policjanta. Dokument uzyskany drogą ustawową mają chyba tylko kierowcy autobusów przewożących turystów (chociaż głowy bym nie dał).
Samochodów jest tam w trzy dupy! Każdy ma bo paliwo jest tańsze niż woda. A wypadków śmiertelnych jest statystycznie mniej niż w "cywilizowanych" aglomeracjach (chciałem wkleić linka do tych porównań, ale nie mogę znaleźć; jak tylko znajdę, obiecuję, że od razu wkleję). A dlaczego tak jest? Ano dlatego, ponieważ kierowcy mają tam oczy dookoła głowy. Muszą przewidywać czy inny kierowiec czegoś nie odpierdzieli. Innymi słowy - muszą myśleć!
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez mattis » piątek 25 lutego 2011, 12:25

Tylko czy zniesienie ograniczen,zakazow,nakazów spowoduje włączenie myślenia? Szczerze wątpie
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez lith » piątek 25 lutego 2011, 13:06

Im mniej się określi znakami,a większy luz się zostawi kierowcom do dyspozycji tym będą częściej myśleć. ;]

Ale nie jestem za znoszeniem wszystkich :)
lith

Postprzez Michaleki » piątek 25 lutego 2011, 13:58

cman napisał(a):
Michaleki napisał(a):Jestem ciekawy jak wyobrazasz sobie kontrole policji podczas ktorej policjant zatrzymuje kierowce za przekroczenie predkosci zapewniajace panowanie nad pojazdem?

W większości przypadków jest to niemożliwe.

I wlasnie dlatego uwazam ze jest to bezsensowny przepis a szczegolowo wytlumacze Ci to w nowym watku, ktory jak piszesz sam stworzysz.
Michaleki

Postprzez scorpio44 » piątek 25 lutego 2011, 14:22

W związku z tym czekamy na obiecany nowy wątek, a ten zamykam, bo temat główny już dawno się wyczerpał. ;)
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze