Niesprecyzowane włączanie się do ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niesprecyzowane włączanie się do ruchu

Postprzez tristan » czwartek 24 lutego 2011, 15:29

W odcinku:

http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 10/2062128

pan Dworak skądinąd słusznie pod względem przepisów omawia wyjazd z drogi wewnętrznej i w pełni go popieram w zakresie opierdzielania tych, co za nim jadą i trąbią albo tych, co lecą jak szaleni olewając znak.

Niepokoi mnie jednak scena z kierowcą, który na ustąpie ustępował, a Dworak się irytował, że on nie jedzie. Tylko skąd ten biedak ma wiedzieć, że Dworak jest włączającym się do ruchu, skoro droga wygląda całkowicie na zwyczajne skrzyżowanie. Skoro tak, to znaczy, że droga z pierwszeństwem przebiega w poprzek. A skoro tak, to ustępuję obydwu stronom.

Skoro Organizator Ruchu stworzył kuriozalny układ drogi z pierwszeństwem urywającej się w środku skrzyżowania, może pod znakami ustąp powinna być tabliczka:

|
|
=====
|
|

A najlepiej jakby drogę z pierwszeństwem zrobić o łamanym przebiegu. Dla mnie to skrzyżowanie jest mylące dla kierowców nadjeżdżających od ustąpa, bo oni nie mają szans wielkich się zorientować, czemu nie ustąpić tym z lewej.

Proszę o jakieś komentarze.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Re: Niesprecyzowane włączanie się do ruchu

Postprzez Cyberix » czwartek 24 lutego 2011, 15:43

Było już chyba 2 czy 3 razy na forum. W tym odcinku Dworak rżnie eksperta a wg. mnie wcale nie ma racji. Bo to skrzyżowanie to jakaś parodia skrzyżowania. Ja tylko dodam, że nigdzie nie znalazłem przepisu nakazującego obserwowanie znaków jakie stoją na drodze na którą nie wjeżdżamy. Jeśli zatem koleś widzi przez sobą A-7 bez tabliczek to słusznie rozumuje, że ma ustąpić tym z lewej i prawej, nie wie natomiast, że jedni z nich są włączającymi się do ruchu i to jemu mają ustąpić. Po prostu durnie oznakowane skrzyżowanie.
Cyberix

Postprzez maryann » czwartek 24 lutego 2011, 16:27

falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Przemek211 » czwartek 24 lutego 2011, 16:44

Forum TVP, to forum TVP, ale tutaj też była ta kwestia omawiana. Tu mój post: viewtopic.php?f=3&t=24949&p=236567#p236567 zgadzam się oczywiście z tym co piszesz ;)
Przemek211

Postprzez michooo » czwartek 24 lutego 2011, 16:49

Pan Dworak nadawałby się na eksperta jakby sam stosował się do przepisów, a nie traktował ich wybiórczo. Niemal co odcinek można my wytknąć jakieś błędy.
michooo

Postprzez rusel » czwartek 24 lutego 2011, 17:59

a znasz kogos kto tych bledow nie robi?
znasz innego dyrektora wordu ktory publicznie interpretuje PRD?
rusel

Postprzez michooo » czwartek 24 lutego 2011, 18:35

Wydaje mi się, że od eksperta wymaga się bycia dobrym w dziedzinie, którą się zajmuje. Gdybyś profesora matematyki zapytał ile wynosi całka z 2x, a on powiedziałby, że to 10x^3, to chyba zwątpiłbyś w rzetelność tego, co mówi. Nie znaczy to, że nie jest dobry w swojej dziedzinie i że nie ma prawa popełnić błędu, ale z pewnością zacząłbyś dokładniej analizować i sprawdzać czy pozostałe jego obliczenia są dobre.
Może i p. Dworak jest dobry w kwestii znajomości PORDu, ale kiedy podkłada się, jeżdżąc cwaniacko i na pamięć, w sposób który kończy egzamin na PJ z wynikiem negatywnym, to chyba nie powinienem się wzorować na jego postępowaniu, czyż nie? Mówię np o jeżdżeniu po linii ciągłej czy ignorowaniu znaku stop (B-20), o czym mówiłem już przy okazji innej dyskusji.

A w kwestii tego odcinka, idiotycznie oznakowane skrzyżowanie. Nie wiem jakim cudem ktoś nadjeżdżający ul Białoruską ma wiedzieć, że to skrzyżowanie z drogą wewnętrzną.
michooo

Postprzez scorpio44 » czwartek 24 lutego 2011, 19:46

Przemek211 napisał(a):Forum TVP, to forum TVP, ale tutaj też była ta kwestia omawiana. Tu mój post: viewtopic.php?f=3&t=24949&p=236567#p236567

I tamten wątek w zupełności wystarczy. ;)
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze