Skoda Fabia w Warszawie - prośba o zdjęcia instruktażowe

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Skoda Fabia w Warszawie - prośba o zdjęcia instruktażowe

Postprzez 13marta92 » środa 23 lutego 2011, 20:53

Witam serdecznie.
Jako że od 1 marca w Warszawie egzaminy odbywać się będą na nowych samochodach - Skoda Fabia, mam ogromną prośbę. Myślę, że wielu osobom przyda się jakaś mała instrukcja obsługi. Jakieś zdjęcia z opisem, gdzie co znajduje się w samochodzie.

Mam na myśli zaznaczenie płynu do spryskiwaczy, zbiornika płynu hamulcowego, chłodniczego oraz bagnetu do sprawdzenia poziomu oleju silnikowego.
Chciałabym także wiedzieć, gdzie znajduje się przycisk do otwierania klapy silnika oraz położenie świateł.

Może dla niektórych to śmieszne, ale ja nie chcę zawalić kolejnego już egzaminu tylko przez nieznajomośc nowego samochodu (uczyłam się na T.Yaris).

Będę wdzięczna, jak ktoś przygotuje takie zdjęcia z opisami. :)

Pozdrawiam.
13marta92

Re: Skoda Fabia w Warszawie - prośba o zdjęcia instruktażowe

Postprzez cman » środa 23 lutego 2011, 21:34

Producent samochodu już przygotował: http://www.skoda-auto.pl/pl/download/fi ... _Fabia.pdf
cman

Postprzez 13marta92 » piątek 25 lutego 2011, 01:42

Dziękuję, ale nie ma tam zaznaczonych odpowiednich płynów. Czy ktoś mógłby przygotować takie zdjęcie z opisem tego, co pod klapą ?
13marta92

Postprzez netsatan » piątek 25 lutego 2011, 01:56

171 strona tej instrukcji podanej przez cmana. Wszystkie wlewy opisane.
netsatan

Postprzez szerszon » piątek 25 lutego 2011, 14:50

Czułe sprzęgło w tym bolidzie- rusza się prawie jak toyotą 6-biegową, aby nie zdechło.
szerszon

Postprzez KinTen » piątek 25 lutego 2011, 17:47

Właśnie mam pytanie odnośnie tej Fabii. Jak się prowadzi? Podobnie do Yariski czy jednak coś znacząco się różni (sprzęgło, moc potrzebna do ruszania płynnego i hamowanie). Pytam bo mój ośrodek się nie zaopatrzył jeszcze w te samochody, a ja staje przed dylematem. Zdawać na Bemowie lub Radarowej czy jechać do Skierniewic.
KinTen

Postprzez Nightwatcher » piątek 25 lutego 2011, 18:11

Weź sobie 2 godzinki żebyś miał jakikolwiek kontakt z tym samochodem bo tak może być trudno (choćby na łuku). Fabia jest nieco dłuższa...
Ja słyszałem od swojego instruktora, że jest dużo "łatwiejsza" do prowadzenia od Yaris (kwestia sprzęgła, płynnego ruszania, biegi też podobno elegancko wchodzą, nie da się pomylić np. trójki z piątką bo są większe, jednoznaczne odstępy itp.)
8 grudnia:
teoria: bez błędów
praktyka: łuk - NARA :(
5 stycznia: łuk - NARA :(
25 stycznia: plac (+), miasto (-) :(
16 lutego: ZDANY!!!!! :D
Nightwatcher

światła skoda fabia

Postprzez 5010550600 » poniedziałek 28 lutego 2011, 10:44

Omówienie świateł skoda fabia
http://www.youtube.com/watch?v=YDcQiSB-_ts
5010550600

Postprzez Lord » wtorek 01 marca 2011, 16:33

W tej dokumentacji płyny są rozmieszczone ociupinkę inaczej niż w rzeczywistości.

Wczoraj jeździłem 2h Skodą. Wcześniej jeździłem Toyotą z 5-cio biegową skrzynią (kurs skończyłem w listopadzie), następnie miałem przerwę i dopiero kilka dni temu wsiadłem do Toyoty - tym razem 6-cio biegowej - była katastrofa: szarpałem, gasł mi,w ogóle nie potrafiłem utrzymać płynności przy manewrach. Wtedy też dowiedziałem się, że od 1 marca egzaminy są na Skodach, więc wsiadłem do Skody. Moje spostrzeżenia:
- w środku mniej miejsca
- biegi wchodzą znacznie łatwiej (może to wynika z faktu, iż samochód jest nowy?)
- w przeciwieństwie do 6-cio biegowej Toyoty ruszanie jest znacznie łatwiejsze, można łuk zrobić na półsprzęgle i nie używając gazu płynnie sobie jechać
- w trakcie 2 godzin zgasł mi jedynie 3 razy (dla mnie to jest "jedynie") - raz na górce, raz źle wrzuciłem bieg i na samym końcu już byłem zbyt wyluzowany i zapomniałem przy zwalnianiu do zera zmienić bieg na 1
- podczas jazdy znacznie łatwiej było mi ruszać przez co płynniej przejeżdżałem przez skrzyżowania wszelkiej maści (nie miałem obaw w stylu "znowu trzeba się zatrzymać i znowu trzeba ruszyć"), do minimum zredukowałem szarpanie autem (ale to może raczej wynika z tego, że nauczyłem się powoli odpuszczać sprzęgło) i mało gazowałem
- powyższe przełożyło się na poprawne wykonywanie manewrów zawracania z wykorzystaniem infrasturktury, cofania, parkowania - mogłem po prostu skupić się na wykonaniu manewru, a nie na tym, czy mi nie zgaśnie albo czy nie przygazuję za dużo.

Ogólnie samochodem jeździ się bardzo miło (wersja, którą jeździłem - podobno taka sama jak ma WORD - miała czujnik cofania - ciekawe co z tym zrobi WORD:)), fajnie przyśpiesza i miło bzyczy silniczek.

Przycisku otwierania klapy szukaj po lewej na dole - musisz wymacać.

Wiem, że jeśli obleję egzamin, to na pewno nie przez auto - dogadałem się z nim od pierwszego uruchomienia:)
Lord

Postprzez www.expert » piątek 04 marca 2011, 18:32

13marta92 napisał(a):Dziękuję, ale nie ma tam zaznaczonych odpowiednich płynów. Czy ktoś mógłby przygotować takie zdjęcie z opisem tego, co pod klapą ?

tutaj na stronie są zdjęcia silnika z opisem zbiorników płynu spryskiwacza, hamulcowego oraz wlewu oleju dla Skoda Fabia II 1.2 TSI, dodatkowo opis świateł przednich i tylnich:

http://www.expert-szkola.pl/skoda-fabia-1-2-tsi-zdjecia/
www.expert

Postprzez Borys68 » środa 16 marca 2011, 09:00

Ahoj!
Wszystkie chętne dziurki oraz miejsca warte dotykania w Fabji:

http://word.waw.pl/pdf/fabia.pdf

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Powrót do Egzamin na prawo jazdy