Wyprzedzanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wyprzedzanie

Postprzez olusiaxblum » czwartek 17 lutego 2011, 21:50

Przyjmijmy ze na egzaminie jedzie przed toba autobus, lub stoi na przystanku bez zadnej zatoczki to wyprzedamy sobie sami jak chcemy, lepiej nie wyprzedzac i poczekac az ruszy, czy moze trzeba sie spytac. I powiedzmy ze jest to na drodze 2 kierunkowej .
31.01.11-Plac (+) Miasto (-)
10.02.11-Plac (-)
18.02.11-Plac (+) Miasto (-)
Stres ;(
olusiaxblum

Re: Wyprzedzanie

Postprzez el_ryba » czwartek 17 lutego 2011, 21:58

Jak widzisz, że stoi w zatoczce autobus to zawsze patrz, ile osób się do niego szykuje wejść, czy pasażerowie dopiero zaczynają wysiadać czy może już zamyka drzwi, pare dni temu kumpla oblał, właśnie przez wyjeżdżający z zatoczki autobus, egzaminator dał ostro po hamulcach i po egzaminie. Jak widzisz, że dopiero autobus wjechał w zatoczke to spokojnie możesz przejechać, ale jak już zamyka drzwi to lepiej zwolnić i gdy wrzuci kierunek to umożliwić mu włączenie się do ruchu. A jak autobus jedzie to nie ma sensu go wyprzedzać.
Gdy nie ma ciągłej, a autobus stoi bez zatoczki to kierunek i omijasz (a nie wyprzedzasz) autobus. Jak jest ciągła, to grzecznie stoisz i czekasz, aż ruszy. Ale moim zdaniem lepiej i tak poczekać, aż ruszy, chyba mniejsze ryzyko że się przyczepi egzaminator.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez Borys68 » czwartek 17 lutego 2011, 22:08

Ahoj!
el_ryba napisał(a): Jak jest ciągła, to grzecznie stoisz i czekasz, aż ruszy.

Moim zdaniem dobrze jest w tym momencie powiedzieć, co się robi i dlaczego.
- "Staję, bo nie chcę przejeżdżać przez ciągłą, a autobus zaraz ruszy."
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Cyberix » czwartek 17 lutego 2011, 23:49

Nie za bardzo wiem po co cokolwiek mówić? Skoro przystanek byłby na jezdni i linia ciągła to nie można omijać autobusu. Sytuacja jasna i klarowna, po co się wymądrzać z mówieniem czegokolwiek? Po prostu stoimy i czekamy.

Co innego gdyby np. jakiś palant tak zaparkował, że aby ominąć pojazd trzeba przejechać przez linie ciągłą, wtedy trzeba o tym powiedzieć.
Cyberix

Postprzez Borys68 » czwartek 17 lutego 2011, 23:58

Ahoj!
Cyberix napisał(a):Nie za bardzo wiem po co cokolwiek mówić? Skoro przystanek byłby na jezdni i linia ciągła to nie można omijać autobusu. Sytuacja jasna i klarowna, po co się wymądrzać z mówieniem czegokolwiek? Po prostu stoimy i czekamy.

Lubię się mądrzyć :)

Cyberix napisał(a):Co innego gdyby np. jakiś palant tak zaparkował, że aby ominąć pojazd trzeba przejechać przez linie ciągłą, wtedy trzeba o tym powiedzieć.

Tak miałem na egzaminie :)
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez lith » piątek 18 lutego 2011, 13:58

Borys68 napisał(a):
Cyberix napisał(a):Co innego gdyby np. jakiś palant tak zaparkował, że aby ominąć pojazd trzeba przejechać przez linie ciągłą, wtedy trzeba o tym powiedzieć.

Tak miałem na egzaminie :)
Borys

Ja podobnie, ale kierowca nosił właśnie zakupy z bagażnika do domu. W pierwszej chwili miałem po prostu ochotę wyjść i stłuc kierowcę, więc spojrzenie musiało być groźne. Ale policzyłem do 3, głęboki oddech i nic nie mówiąc zacząłem omijać. Egzaminator zamiast liczyć do 3 po prostu otworzył okno i powiedział typowi co myśli o takim zachowaniu...
lith

Postprzez oskinstruktor » piątek 18 lutego 2011, 14:51

Ostatnio spotkałem się z egzaminatorem nadzorującym bo miałem kilka pytań. Jednym z nich było pytanie o autobus, który wjeżdża w zatokę, ale staje tak że połowa autobusu pozostaje na pasie ruchu. Na wysokości zatoki podwójna ciągła linia. W czasie jazdy z kursantem zatrzymałem się i czekałem aż ruszy choć nie ukrywam że miałem wątpliwości czy dobrze robię. Okazało się że wcale nie muszę stać. Egzaminator powiedział, że mam to traktować jako pojazd nieprawidłowo zaparkowany i go ominąć.
Przypuszczam, że będzie tu dowolność interpretacji ale taką wersję usłyszałem więc ją dosłownie przekazuję, może komuś się przyda.
oskinstruktor

Postprzez usmiechnieta » sobota 19 lutego 2011, 12:14

Cyberix napisał(a):Nie za bardzo wiem po co cokolwiek mówić? Skoro przystanek byłby na jezdni i linia ciągła to nie można omijać autobusu. Sytuacja jasna i klarowna, po co się wymądrzać z mówieniem czegokolwiek? Po prostu stoimy i czekamy.

Co innego gdyby np. jakiś palant tak zaparkował, że aby ominąć pojazd trzeba przejechać przez linie ciągłą, wtedy trzeba o tym powiedzieć.

wczooraj miałam podobną sytuację na egzaminie - popsuty autobus stał przy podwójnej ciągłej, było naprawdę mało miejsca, powiedziałam że najprawdopodobniej będę musiała przejechać lub najechać na podwójną ciągłą, egzaminator odpowiedział "to wróci pani do ośrodka z negatywnym wynikiem". udało się zmieścić, ale gdyby z 5cm dalej od krawężnika stał ten autobus to albo bym najechała, albo urwała lusterko :(

i co do mówienia - ten na każdy mój komentarz odpowiadał "jedzie pani sama, proszę sobie radzić samemu bez łamania przepisów, a nie komentować co pani robi i dlaczego"
usmiechnieta

Postprzez el_ryba » sobota 19 lutego 2011, 12:52

Bo trafiłaś na pajaca, a nie egzaminatora. Z moich doświadczeń wynika, że albo nic nie odpowiadali na moje słowa, albo mówili że ok, raz tylko jeden egzaminator w jednej sytuacji spytał dlaczego muszę najechać, bo nie zdążyłem już dopowiedzieć.
Ostatnio zmieniony sobota 19 lutego 2011, 21:00 przez ella, łącznie zmieniany 2 razy
Powód: regulamin punkt 8
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez bobpl » sobota 19 lutego 2011, 16:01

tak co do tematu, to jezeli pojazd inny niz nasz stoi a my chcemy przejechac, to wykonujemy manewr omijania - nie wyprzedzania.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Powrót do Egzamin na prawo jazdy