cofanie

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

cofanie

Postprzez HE MAN » czwartek 17 lutego 2011, 16:09

Zapisałem się miesiąc temu na prawo jazdy, do takiej jednej małej szkółki z mojej miejscowości.
Mam wyjeżdżone 10h a nie umiem kompletnie nic!
Nie wiem czy to moja wina czy tam kogo, ale generalnie potrafię jedynie odpalić samochód i jechac prosto, od biedy jakiś zakręt wyrobie.
Instruktor kompletnie mi nic nie tłumaczy, tylko siedzi i co chwile, boże, boże, jak jedziesz. Teori żadnej nie miałem, a 1350 zeto poszło sie ...
Ale dobra koniec tego biadolenia, bo z tego kursu to raczej i tak nic nie bedzie.

Mam tylko jedno pytanie,
samochód bedzie zaparkowany tyłem do jezdni, moje zadanie to wsiąść, uruchomic go i cofnac jednocześnie skrecając a następnie pojechać już prosto.
I tu mam pytanie, siedze w aucie, zapinam pasy, wciskam sprzęgło, daje wsteczny bieg, zapalam stacyjkę, puszczam sprzęgło, włączam światła puszczam ręczny i co dalej?
Auto będzie na lekkim spadzie z przodu
1. auto pojedzie samo do tyłu?, bedzie miało ciut pod górke.
2. mam wcisnac lekko gaz? czy jakbym musiał dać ten gaz na wstecznym to też mam wcisnac sprzęgło?
HE MAN

Re: cofanie

Postprzez el_ryba » czwartek 17 lutego 2011, 16:16

Zmień czym prędzej szkołe, bo forum nie zrobi z ciebie kierowcy. Stracisz trochę pieniędzy, ale za 20h się oszczędzi. Jak auto będzie miało pod lekką górkę to wiadomo że na luzie będzie się staczać. Możesz to zrobić na pół sprzęgle + trochę gazu wtedy nie będzie się toczyć do tyłu. Nie zrozumiałem za bardzo o co Ci chodzi. Po 10h jazdy, chyba wiesz do czego służy sprzęgło ?
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez bobpl » czwartek 17 lutego 2011, 16:39

HE MAN napisał(a):samochód bedzie zaparkowany tyłem do jezdni, moje zadanie to wsiąść, uruchomic go i cofnac jednocześnie skrecając a następnie pojechać już prosto.

HE MAN napisał(a): tu mam pytanie, siedze w aucie, zapinam pasy, wciskam sprzęgło, daje wsteczny bieg, zapalam stacyjkę, puszczam sprzęgło, włączam światła puszczam ręczny i co dalej?

zaciagasz ręczny. Wrzucasz na luz, sprzeglo, stacyjka.
Wrzucasz wsteczny, caly czas noga na sprzegle, zwalniasz ręczny, dodajesz gazu jednoczesnie popuszczajac (hm... :P) sprzeglo.

Metoda, która opisales gasisz sinlnik w momencie "puszczam sprzęgło, włączam światła puszczam ręczny". Jesli puscisz sprzeglo a auto stoi na ręcznym, to przy dobrym wietrze zrobi kangurzego skoka w miejscu. Przy złym zgasnie bez reakcji ;)
Co do ciut pod górkę, to rozumiem, ze jak stoi to ręczny. Ale potem mozesz puscic reczny i manewrowac samym gazem i sprzeglem. Jesli nie jest to megagórsko to auto Ci sie nie kulnie wiecej niz 10-30 centów.
HE MAN napisał(a):2. mam wcisnac lekko gaz? czy jakbym musiał dać ten gaz na wstecznym to też mam wcisnac sprzęgło?

Samochód powinien na polsprzegle dac rade pod górę, ale troche gazu mu nie zaszkodzi.
A jak chcesz ruszyc autem na biegu bez wcisnietego sprzegla? Chyba ze zmieniasz biegi jak rajdowcy - bezsprzęgłówo :D

Cóż, zmień szkołę, bo bez urazy, ale skoro po 10h nie potrafisz ruszyć z miejsca do tyłu, to masz bardzo słabego instruktora.
Ja koło 15 godziny juz sie nudzilem na jazdach bo manewry mialem w miare obcykane.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez szerszon » czwartek 17 lutego 2011, 18:30

HE MAN napisał(a):
Mam tylko jedno pytanie,
samochód bedzie zaparkowany tyłem do jezdni, moje zadanie to wsiąść, uruchomic go i cofnac jednocześnie skrecając a następnie pojechać już prosto.

Z tym jednoczesnym skrecaniem to uważaj, jak bedziesz pomiedzy dwoma zaparkowanymi innymi pojazdami.
Możesz sie zdziwić.
szerszon

Postprzez oskinstruktor » czwartek 17 lutego 2011, 20:55

Nauczyć się jeździć samochodem przez forum? Bardzo nierozsądne!!! Tak jak napisał Ci el_ryba.... zmień szkołę jak najszybciej. Jeżeli to mała szkoła to pewnie jeździsz z właścicielem, jeśli się mylę to porozmawiaj z nim bo może nawet nie zdaje sobie bidula sprawy jak wygląda u niego szkolenie. Nie czekaj dłużej, bo jeżeli szkolenie faktycznie wygląda tak jak napisałeś, to nie wróże Ci przyszłości w różowych kolorach.
oskinstruktor

Postprzez lith » czwartek 17 lutego 2011, 21:16

HE MAN napisał(a):I tu mam pytanie, siedze w aucie, zapinam pasy, wciskam sprzęgło, daje wsteczny bieg, zapalam stacyjkę, puszczam sprzęgło, włączam światła puszczam ręczny i co dalej?

Zaciągasz ręczny, gasisz światła, odpinasz pasy, wyjmujesz kluczyki, wysiadasz....każde inne działanie skończy się na dzień dzisiejszy katastrofą.
lith

Postprzez HE MAN » czwartek 17 lutego 2011, 21:50

To prawko to na dzień dzisiejszy, jedna wielka katastrofa, wydałem na nie więcej jak wypłatę i kompletnie nic z tego nie ma, najgorsze jest to że tak się zraziłem do prowadzenia auta że szok,
zresztą są to moje pierwsze jazdy w życiu, bo nigdy u nas w domu nie było auta, także jest to dla mnie kompletny szok.
Dzięki za rady.
Tylko jak to tak liczę to prawko to
30h teorii + 30h jazd = 60h
a te 60h = 1350 zł
ja zużyłem 10h jazdy + 30h teorii (oczywiście fikcyjnej, jak to w małych szkołach),

to daje 40h czyli 2/3 czyli prawie 900 zeto już jestem do tyłu, :hmm: ciekawe czy wogule mozna zrezygnowac w trakcie trwania takiego kursu,
dobra nic jeszcze raz dzieki za rady.
HE MAN

Postprzez el_ryba » czwartek 17 lutego 2011, 22:06

Można zrezygnować i moim zdaniem straciłeś tylko pieniądze za jazdę, czyli jakieś 1/3.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez szerszon » czwartek 17 lutego 2011, 22:39

HE MAN napisał(a):..ja zużyłem 10h jazdy + 30h teorii (oczywiście fikcyjnej, jak to w małych szkołach),

Nie mierz wszystkich jedna miarą. Ja wolę pogadac i pokazać pewne sytuacje na teorii , niz pózniej tłumaczyc na srodku skrzyzowania przy lewoskrecie.
A tez jestem "małym" OSK
szerszon

Postprzez michooo » piątek 18 lutego 2011, 00:22

Nie patrz na kasę i zmień OSK jak najszybciej. Z tego co piszesz, to po 100h w twojej obecnej szkole nie byłbyś w stanie podejść do egzaminu. Im szybciej się wycofasz tym lepiej, jest szansa odzyskać kasę za tamte 20h. Poszukaj innej szkoły, być może większej szkółki lub szkółki w pobliskim nieco większym mieście. Kieruj się opiniami innych.

Auto będzie na lekkim spadzie z przodu
1. auto pojedzie samo do tyłu?, bedzie miało ciut pod górke.
2. mam wcisnac lekko gaz? czy jakbym musiał dać ten gaz na wstecznym to też mam wcisnac sprzęgło?

Sprzęgło nie służy do deptania ot tak, kiedy nam się podoba. Jego funkcją jest rozłączenie napędu (innymi słowy silnika od kół, którymi porusza ;P). Jeśli je wciśniemy to napęd jest odłączony i gdy jesteśmy na górce, a nie trzymamy auta na hamulcu, to się ono toczy. Gdy puszczamy sprzęgło przenosimy napęd na koła. Przy okazji nieco zwiększamy obroty przy pomocy gazu i auto rusza (do przodu na jedynce, do tyłu na wstecznym). Ruszanie do tyłu pod względem technicznym nie różni się niczym od ruszania do przodu, inny jest tylko kierunek ruchu auta ;)
Ostatnio zmieniony piątek 18 lutego 2011, 00:48 przez michooo, łącznie zmieniany 1 raz
michooo

Postprzez bobpl » piątek 18 lutego 2011, 00:39

michooo napisał(a):Ruszanie do tyłu pod względem technicznym nie różni się niczym od ruszania do przodu, inny jest tylko kierunek ruchu auta

przy czym warto wspomniec, ze w praktyce do tylu latwiej jechac na polsprzegle niz do przodu - przynajmniej początkującym :)
Cóż, jeszcze mzoesz sprobowac opeirdzielic instruktora ze nic nie uczy i maniane odwala i ze go podasz do PIP (:D) o to ze kaszane robi a nie pracuje.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez Tomek Kulik » środa 23 lutego 2011, 00:25

Czy to jedyny osk w Twojej miejscowości?
Napisz skargę do Starosty Powiatu: że nie było teorii, że nie słyszysz instruktarzu a jedynie narzekanie, że to i tamto. Nie wysyłaj, lecz pokaż swojemu 'instruktorowi" z pytaniem, czy dobrze zaadresowałeś. A jak przeczyta, to zapytaj kiedy dostaniesz na konto zwrot kasy za kurs.
Jeśli nie dostaniesz kasy, wyślij listem poleconym do Starosty. Fiutów trzeba tępić.
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Postprzez pablo7654 » środa 23 lutego 2011, 00:38

HE MAN napisał(a):Teori żadnej nie miałem, a 1350 zeto poszło sie ...

No to pięknie, współczuję takiej szkoły nauki jazdy. Można wiedzieć kto podpisał za Ciebie kartę przeprowadzonych zajęć teoretycznych? Bo jeśli nie Ty, to ten kto to zrobił miałby o czym rozmawiać z prokuratorem, a raczej prokurator z nim :)

Tomek Kulik napisał(a):Nie wysyłaj, lecz pokaż swojemu 'instruktorowi" z pytaniem, czy dobrze zaadresowałeś. A jak przeczyta, to zapytaj kiedy dostaniesz na konto zwrot kasy za kurs.

Założę się, że pieniądze na koncie będą jeszcze tego samego dnia? :)
pablo7654

Postprzez netsatan » środa 23 lutego 2011, 14:22

HE MAN: podaj jeszcze nazwę szkoły, po to w końcu (między innymi) jest to forum - żeby przestrzegać przed nierzetelnością.
netsatan

Powrót do Szkolenie kierowców