Rozległe skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rozległe skrzyżowanie

Postprzez ghs » piątek 11 lutego 2011, 11:26

Obrazek
(Kielce, skrzyżowanie ulic Jaworskiego, Piłsudzkiego, Domaniówka; zumi, google maps)

Droga z pierwszeństwem przejazdu góra-dół, podporządkowana lewo-prawo. Znaki ustąp pierwszeństwa na wysokości pierwszego przekraczanego przejścia dla pieszych. Nie rysowałem znaków pionowych, bo nie mają większego znaczenia.

Który pojazd przejeżdża pierwszy? Czy o pierwszeństwie w punkcie przecięcia ich torów jazdy decyduje jeszcze skrzyżowanie, czy jest już to zwykła zmiana pasa?
ghs

Re: Rozległe skrzyżowanie

Postprzez M.S. » piątek 11 lutego 2011, 11:39

Zdecydowanie i bezapelacyjnie zmiana pasów.
M.S.

Postprzez lith » sobota 12 lutego 2011, 03:46

dla mnie bez wątpienia zmiana pasa
lith

Postprzez Olin » niedziela 13 lutego 2011, 12:10

Zmiana pasa ruchu.
Olin

Postprzez rusel » niedziela 13 lutego 2011, 12:38

w tej sytuacji znaki poziome maja znaczenie, zalecam przyjrzec sie glebiej
rusel

Postprzez oskinstruktor » niedziela 13 lutego 2011, 13:40

Jak dla mnie zmiana pasa bo umownie powiedzmy czerwony wjechał na jezdnię niebieskiego zajmując prawy pas a potem już kantynuuje jazdę po tej samej jezdni i wjeżdża na pas po którym porusza się niebieski więc musi mu ustąpić pierwszeństwa.

A co z tymi znakami poziomymi bo nie zrozumiałem? :oops:
oskinstruktor

Postprzez rusel » niedziela 13 lutego 2011, 13:50

wlasnie po to organizator zmusil kierujacego pojazdem czerwonym do kontynuowania jazdy za pomoca lini ciaglej prawym pasem zeby niemogl od razu przy zmianie kierunku jazdy w prawo obrac sobie dowolnego pasa, bo w takim przypadku przy tak rozleglych przecieciach potokow ruchu doszlo by do absurdu
rusel

Postprzez lith » niedziela 13 lutego 2011, 13:52

to odkryłeś ameryke :D.... myślałem czegoś ciekawszego się dopatrzyłeś jak tak tajemniczo odpisałeś
lith

Postprzez rusel » niedziela 13 lutego 2011, 14:18

to zapytam o cos ciekawego i zadam pytanie kto ma pierszenstwo w przypadku zamiaru zajecia w tym momencie srodkowego pasa przez oba pojazdy i do ktorego momentu obowiazuje "nieistotny" znak A7, powiedzmy ze niebieski pojazd wczesniej jechal na wprost
rusel

Postprzez oskinstruktor » niedziela 13 lutego 2011, 14:53

Pierwszeństwo: niebieski
Dokąd obowiązuje A-7: obszar skrzyzowania, dotyczy najbliższej jezdni.

To mi pierwsze przyszło do głowy ale przyznam się, że jak chciałem zrobić wyślij to jeszcze raz popatrzyłem na to skrzyżowanie i tu zaczynają się moje wątpliwości.

1. Dlaczego pierwszeństwo ma mieć niebieski skoro czerwony jest po prawej stronie. To że skrzyżowanie jest rozległe, nie zwalnia nas z obowiązku ustąpienia pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony.
2. Zakładając że dla czerwonego przewidziany jest pas do włączania się do ruchu to tym razem czerwony nie ma pierwszeństwa.
3. Skoro czerwony jedzie swoim pasem już po przejechaniu A-7 a nie wjechał jeszcze na środkowy pas to czemu ma niebieskiemu ustapić skoro razem mają wjechać na środkowy pas. Teoretycznie pierwszeństwo z tych dwóch ma ten, który wjeżdża na pas środkowy z prawej strony i tu znowu wątpliwoś czy w tym przypadku również.
4. Wracając do punktu 1 skąd czerwony ma wiedzieć, że niebieski wykonuje lewoskręt a nie jedzie po drodze z pierwszeństwem
5. Dokąd obowiązuje A-7........... teraz to już sam nie wiem :wow: Zakładając że jest to pas do włączania się to do jego końca.

Zabiłeś mi klina. Pewnie opinii będzie tyle ilu tu instruktorów :) Chętnie posłucham opinii innych.
oskinstruktor

Postprzez piotrekbdg » niedziela 13 lutego 2011, 16:44

Tylko zauważ jak daleko jest pociągnięta linia ciągła po tym jak czerwony skręci w prawo. Po jej zakończeniu i rozpoczęciu się linii przerywanej pojazd czerwony jest na tej samej drodze co niebieski i zasady obowiązują dokładnie w ten sam sposób jak w przypadku normalnej zmiany pasa.
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » niedziela 13 lutego 2011, 16:48

rusel napisał(a):do ktorego momentu obowiazuje "nieistotny" znak A7
Przecież wyraźnie widać na tej drodze dojazdowej moment gdzie są namalowane trójkąciki na jezdni... a potem to już normalna zmiana pasa (notabene z prawej strony będzie miał pierwszeństwo).
Cyberix

Postprzez lith » niedziela 13 lutego 2011, 16:54

przecież niebieski zajmuje sobie lewy lub środkowy jeszcze jak czerwony nie ma możliwośni na niego wjechać. Po połączeniu się jezdni już normalne zmiany pasa, czyli czerwony chcąc zająć środkowy lub lewy ustępuje już na nim jadącemu niebieskiemu, niebieski nie ma obowiązku martwić się o to czy może za chwile czerwony nie będzie chciał zmieniać pas. jak dla mnie na takim dużym skrzyżowaniu nie ma wątpliwości, więcej jest jak skrzyżowanie jest mniejsze.
lith

Postprzez oskinstruktor » niedziela 13 lutego 2011, 18:01

Cyberix idąc Twoim tokiem myslenia, nie mówie że dobry czy nie, po co w takim razie trójkąty w tym miejscu skoro potem i tak mamy linię ciągłą. Komu więc w miejscu namalowania trójkątów powinien ustąpić?
Dla mnie te trójkąty powinny być namalowane co najmniej na końcu linii ciągłej albo wogóle ich nie powinno być, tak jak jest przy wjeździe np na utostradę czy drogę ekspresową. Jest wyznaczony pas do włączenia się, żadne trójkąty nie są potrzebne bo wiadomo że tego pierwszeństwa trzeba ustąpić pojazdom znajdującym się na w/w drogach.
Niestety takich sytuacji i miejsc na polskich drogach jest cała masa gdzie przepisy swoje a zdrowy rozsadek swoje.
oskinstruktor

Postprzez lith » niedziela 13 lutego 2011, 18:24

To która droga jest podporządkowana jest istotne np. dla jadących prosto, a żeby było równorzędnie trzeba by stawiać znak- koniec drogi z pierwszeństwem a zaraz po połączeniu znowu początek drogi z pierwszeństwem i tylko niepotrzebne zamieszanie dla jadących główną. Sztuczne rozbijanie na 2 skrzyżowania... bezsens... a tak jak śnieg spadnie to problemu nie ma chociaż. A po co akurat trójkąty machnęli? Warto przypomnieć kierowcom jakby się zdecydowali po ciągłych na inne pasy walić od razu kto tu ma pierwszeństwo. Żeby wiedzieli, że wjeżdżają na drogę z pierwszeństwem. Zawsze więcej info. W normalnych warunkach nie mają komu po prostu ustępować

edit:
Poza tym jeszcze trójkąty pokazując gdzie ewentualnie trzeba by ustąpić pierwszeństwa dają do zrozumienia kierowcy, że za nimi jest już ustąpił komu miał ustąpić i może śmiało jechać, a nie cudować np. tam gdzie się te jezdnie łączą i czaić czy jechać czy nie. Czyli skrzyżowanie bardziej idiotfriendly.
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze