Prędkość

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Prędkość

Postprzez paladiss » piątek 11 lutego 2011, 01:58

Nie znalazłem odp w szukajce a nawet nie wiem jak to nazwać
wiec tak gdy np jadę autostradą 140 i skręcam z autostrady i jest np. ograniczenie do 50 jak na foto to mam po hamulcach przed znakiem czy hamować sobie silnikiem na spokojnie ?

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 078.81.jpg
Obrazek
Prawo jazdy kat. A,B,C,E,T ;D
paladiss

Re: Prędkość

Postprzez scorpio44 » piątek 11 lutego 2011, 02:10

No tak czysto teoretycznie to w momencie mijania znaku nie masz prawa mieć na blacie ani grama więcej niż 50 km/h. ;) W praktyce to wiadomo, że nie będziesz deptał hamulca w podłogę, żeby zdążyć przed znakiem, tylko płynnie stopniowo wytracasz prędkość. Problem pojawi się dopiero wtedy, jak parę metrów za znakiem ustawią się z suszarką. :)
scorpio44

Postprzez lith » piątek 11 lutego 2011, 02:36

Jeszcze kwestia co to za zakręt, bo czasami sam zjazd wymaga już wytracenia prędkości żeby się na drodze utrzymać :P
lith

Postprzez paladiss » piątek 11 lutego 2011, 02:46

Powiem tak jechałem już taką drogą że np. jadę 120 na ekspresowce i mam zakręt i zwalniam np. do 80~ i na środku zakrętu mam znak ze obszar zabudowany i dupa hamować czy nie, nie wiem bo jak zahamuje do 50 to może ktos mi w d... wjechać a jak nie zahamuje to moge miec mandacik ;p
Nie spotkałem sie nigdy bo takiego przepisu nie ma na 99% ze np. na terenie niezabudowanym np. ograniczenie prędkości obowiązuje np. za 150m.
paladiss

Postprzez ks-rider » piątek 11 lutego 2011, 08:57

paladiss napisał(a):Nie znalazłem odp w szukajce a nawet nie wiem jak to nazwać
wiec tak gdy np jadę autostradą 140 i skręcam z autostrady i jest np. ograniczenie do 50 jak na foto to mam po hamulcach przed znakiem czy hamować sobie silnikiem na spokojnie ?

Kto hamuje tn przegrywa, :mrgreen:

Pewnie, ze mozesz starac sie utrzymac te 140 km/h pytanie tylko w ktorym momencie pojdziesz w botanike ?

Pas zwalniajacy masz wlasnie do wyhamowania, standardowo do III - go biegu = 50 km/h ( przed wejsciem w zakret ).

Tak na marginesie to dowiedz sie od kiedy obowiazuje znak ! Czy od miejsca jego ustawienia czy np. 200 - 500 m za nim :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez maryann » piątek 11 lutego 2011, 13:57

lith napisał(a): czasami sam zjazd wymaga już wytracenia prędkości żeby się na drodze utrzymać :P
Albo art.19. , albo art.20. Koledze paladiss najwyraźniej chodzi o art.20.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » piątek 11 lutego 2011, 14:36

No to wiadomo, że teoretycznie mijając ograniczenie powinniśmy mieć już dostosowana prędkość, bo obowiązuje od razu za znakiem.
lith

Postprzez Zonaimad » piątek 11 lutego 2011, 22:39

Ten post nade

Generalnie, to nie powinno być takich nagłych i niespodziewanych ograniczeń, rozkazujących nam zmniejszenie prędkości o drastyczną wartość, rzędu np. 50 km/h. Na prostej drodze ograniczenia powinny być stopniowane. Na takich zjazdach... Hmmm... Na autostradzie ograniczenie obowiązujące na zjeździe naniesione jest zwykle na tablicę przeddrogowskazową, więc zaskoczenia też nie ma jakiegoś szczególnego. ;) Na ekspresówkach nie stawiają przeddrogowskazowych?
Zonaimad

Postprzez paladiss » piątek 11 lutego 2011, 23:24

To nie ten zakręt ale coś w tym stylu :
http://mapy.zumi.pl/,,,19.1726798,50.30 ... =50.301084
I jak jedzie się koło 100 to się ma zonk .
paladiss

Postprzez ks-rider » sobota 12 lutego 2011, 22:11

Zonaimad napisał(a):Generalnie, to nie powinno być takich nagłych i niespodziewanych ograniczeń, rozkazujących nam zmniejszenie prędkości o drastyczną wartość, rzędu np. 50 km/h. ... Na autostradzie ograniczenie obowiązujące na zjeździe naniesione jest zwykle na tablicę przeddrogowskazową, ...

Generalnie to zenada, ze nie szkoli sie

1. jakie zasady obowiazuja na autostradach ( teoretyczne )
2. praktycznie ( ze wzglkedu na ich brak w poszczegolnych rejonach )

Wyjasnisz mi co w przypadku zjazdu z autostrady jest nagle ? ? ? Masz pas zjazdowy / do wyhamowania, nastepnie jest luk. Kogo taka systuacja zaskakuje ?

Na zjazdach z autostrady znaki ograniczenia predkosci sa zadkoscia, stosowane sa z regoly tylko w przypadkach gdy trzeba ograniczyc predkosc do mniejszej niz 50 km/h.

:?
ks-rider

Postprzez rusel » niedziela 13 lutego 2011, 10:14

przyklad nieco dziwny bo musi byc jeszcze znak usredniajacy predkosc miedzy tymi wartosciami
rusel

Postprzez Cyberix » niedziela 13 lutego 2011, 10:26

A ja jeszcze na oczy nie widziałem sytuacji aby jadą autostradą czy drogą ekspresową pojawił się znak "teren zabudowany" bez wcześniejszego znaku "koniec autostrady" lub "koniec drogi ekspresowej".

Z kolei jadąc normalną drogą (90 km/h) jak widzimy teren zabudowany (50 km/h) to jest przeskok 40 km/h w ograniczeniu prędkości i jakoś to nikogo specjalnie nie dziwi. Wystarczy odpowiednio wcześnie zdjąć nogę z gazu. Natomiast kiedyś jeździłem z takim kolegą jako pasażer i on stosował kretyńską metodę, jedzie 90 km/h aż to znaku ograniczającego prędkość po czym w momencie kiedy jest około 20 m przed znakiem dawał ostro po hamulcu. W końcu nie wytrzymałem i powiedziałem mu co o tym myślę...

Dodatkowo, w przypadku zjazdu z autostrady "tzw. ślimaka" umieszczenie ograniczenia prędkości z prawej strony przed ślimakiem wprowadzałoby chaos, ponieważ tak postawione ograniczenie dotyczyłoby wszystkich pasów ruchu. Aby ograniczenie dotyczyło tylko pasu do zjazdu musi być ono umieszczone nad tym pasem.

Robienie z kierowców amerykanów (chodzi o inteligencje), którzy kiedy chcą zjechać z autostrady a nie widzą znaku ograniczenia prędkości grzeją 140 km/h na ślimaku jest robieniem sensacji na siłę. Każdy chociaż trochę rozgarnięty kierowca wie, że należy zwolnić w takiej sytuacji.
Cyberix

Postprzez cman » niedziela 13 lutego 2011, 11:10

Cyberix napisał(a):Robienie z kierowców amerykanów (chodzi o inteligencje), którzy kiedy chcą zjechać z autostrady a nie widzą znaku ograniczenia prędkości grzeją 140 km/h na ślimaku jest robieniem sensacji na siłę. Każdy chociaż trochę rozgarnięty kierowca wie, że należy zwolnić w takiej sytuacji.

O... a ja myślałem, że liczy się tylko prędkość dopuszczalna i dopóki jej nie przekraczam to jest gitara.
cman

Postprzez Zonaimad » środa 16 lutego 2011, 02:34

Wyjasnisz mi co w przypadku zjazdu z autostrady jest nagle ? ? ? Masz pas zjazdowy / do wyhamowania, nastepnie jest luk. Kogo taka systuacja zaskakuje ?

No, to skoro nie ma zaskakujących ograniczeń, to chyba nie ma problemu, który ja opisuję, a do którego Ty pijesz? :? ;)
Zonaimad

Postprzez pablo7654 » środa 16 lutego 2011, 13:50

paladiss napisał(a):jadę autostradą 140 i skręcam z autostrady i jest np. ograniczenie do 50 jak na foto to mam po hamulcach przed znakiem czy hamować sobie silnikiem na spokojnie ?

Powoli wytracać prędkość na pasie zjazdowym bez żadnego gwałtownego hamowania. Należy zrobić to w taki sposób aby przy znaku ograniczenia pojazd poruszał się z odpowiednią prędkością. Zwróć uwagę, że gwałtowne hamując mógłbyś spowodować zagrożenie w ruchu drogowym lub jego utrudnienie a tym samym złamałbyś przepisy. Przeczytaj sobie Art 19 kodeksu. Szczególnie fragment:
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

1. jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
2. hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;
3. utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.
pablo7654

Powrót do Sytuacje na drodze