Zawracanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zawracanie

Postprzez Jr.Peter » niedziela 13 lutego 2011, 01:04

Elo;p
Mam małe pytanie..Zawracając na skrzyżowaniu z sygnalizacja z lewego skrajnego pasa wjeżdżam na jezdnie 3 pasmową.Który pas wybrać?....bo na 2 pasmówce to prawy ale na 3 pasmówce to nie jestem pewny bo waham się miedzy środkowym na prawym;p
House to nie tylko muzyka to coś więcej uczucie, miłość, fascynacja coś co jest w naszych sercach a nie tylko w uszach...
Jr.Peter

Re: Zawracanie

Postprzez olusiaxblum » niedziela 13 lutego 2011, 01:45

No zawsze do prawej, ale jeżeli z tego pasa bd np zjazd to bez sensu, wiec wydaje mi sie ze najpierw srodek a najwyzej zaraz kierunek i na prawy (tak mi sie wydaje niestety nie mam zbyt duzego pojecia w tej dziedzinie). Ale ja bym tak zrobila
31.01.11-Plac (+) Miasto (-)
10.02.11-Plac (-)
18.02.11-Plac (+) Miasto (-)
Stres ;(
olusiaxblum

Postprzez michooo » niedziela 13 lutego 2011, 02:08

Możesz zająć dowolny. Ale jako że istnieje obowiązek trzymania się jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, zatem powinieneś zjechać na prawy.
michooo

Postprzez szerszon » niedziela 13 lutego 2011, 08:57

Wybrać dowolny, albo na jaki w danym momencie najwygodniej i przy dalszym milczeniu egzaminatora( w domysle- jedziemy prosto) zjeżdżamy na prawy pas do jazdy na wprost, o ile na nim juz nie jesteśmy.
szerszon

Postprzez bruno666 » niedziela 13 lutego 2011, 09:04

Zajmij ten, na który będzie mżna wjechać bezpiecznie, sprawnie i wygodnie. Wiele zależy od konkretnego miejsca, jego oznakowania (głównie poziomego) i aktualnej sytuacji na drodze.
...
bruno666

Postprzez piotrekbdg » niedziela 13 lutego 2011, 10:08

Zająć mozesz pas dowolny tak jak przedpostowcy napisali. Jeśli jednak zadajesz to pytanie w kontekście egzaminu to najwygodniej byłoby od razu zająć pas prawy, bo ten jest twoim pasem docelowym i prędzej czy później i tak będizesz musiał na niego zjechać.

No zawsze do prawej, ale jeżeli z tego pasa bd np zjazd to bez sensu, wiec wydaje mi sie ze najpierw srodek a najwyzej zaraz kierunek i na prawy (tak mi sie wydaje niestety nie mam zbyt duzego pojecia w tej dziedzinie).

Jesteś po kursie na PJ, przystępujesz do egzaminów i nie masz pojęcia w tej dziedzinie?
piotrekbdg

Postprzez oskinstruktor » niedziela 13 lutego 2011, 13:35

Co Wy z tym prawym pasem (niektórzy)? Po wykonaniu manewru zawracania może zająć dowolny pas i mozliwie szybko zmienić go na prawy. Oczywiście wszystko zależy od kierunku dalszej jazdy. Sytuacja indentyczna jak w przypadku lewoskrętu. Tak jak napisał ktoś wcześniej, wiele zależy od oznakowania, sytuacji na skrzyżowaniu itd.
W przypadku gdy na skrzyzowaniu będzie sygnalizatos S-1 to jakim cudem będzie miał zająć prawy pas przy jadących z przeciwka innych pojazdach. Wtedy nawet na lewy nie wjedzie.
Jestem wielkim przeciwnikiem jazdy lewym pasem, żeby nie było że należę do tych, którzy mają jak ja to nazywam kompleks prawego pasa. Czasami jednak są takie sytuacje, że nie da się czegoś zrobić od strzału tak, żeby było jak Pan Bóg przykazał i przepisy o tym mówią. Mamy jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek.
W podanym przypadku tak jak napisałem wcześniej zajmujesz dowolny pas (jeśli jest taka możliwość to prawy) a następnie możliwie szybko zmieniasz go na prawy (jeśli wjechałeś na inny). :)
oskinstruktor

Postprzez olusiaxblum » niedziela 13 lutego 2011, 14:25

piotrekbdg napisał(a):Zająć mozesz pas dowolny tak jak przedpostowcy napisali. Jeśli jednak zadajesz to pytanie w kontekście egzaminu to najwygodniej byłoby od razu zająć pas prawy, bo ten jest twoim pasem docelowym i prędzej czy później i tak będizesz musiał na niego zjechać.

No zawsze do prawej, ale jeżeli z tego pasa bd np zjazd to bez sensu, wiec wydaje mi sie ze najpierw srodek a najwyzej zaraz kierunek i na prawy (tak mi sie wydaje niestety nie mam zbyt duzego pojecia w tej dziedzinie).

Jesteś po kursie na PJ, przystępujesz do egzaminów i nie masz pojęcia w tej dziedzinie?

Jestem po kursie, ale to tylko kilkadziesiąt godzin, egzaminu jeszcze nie zdalam, wiec i doświadczenia na drodze za dużego też jeszcze nie posiadam.
Dlatego wolałam zaznaczyć, żeby później nie było, że coś źle napisałam :)
10.02.11-Plac (-)
Stres ;(
olusiaxblum

Postprzez piotrekbdg » niedziela 13 lutego 2011, 16:38

Ale to pytanie z doświadczeniem nie miało nic wspólnego. To pytanie czysto teoretyczne, bazujące na znajomości przepisów. Podpowiem, że ich znajomosć moze pomóc w ubieganiu się o PJ. Instruktor Ci o nich nie wspominał?
piotrekbdg

Postprzez olusiaxblum » niedziela 13 lutego 2011, 20:08

piotrekbdg napisał(a):Ale to pytanie z doświadczeniem nie miało nic wspólnego. To pytanie czysto teoretyczne, bazujące na znajomości przepisów. Podpowiem, że ich znajomosć moze pomóc w ubieganiu się o PJ. Instruktor Ci o nich nie wspominał?

Hmm..chyba coś tam wspomniał...no oczywiście, że mówił ! I chyba dobrze napisałam, nic wbrew przepisom, zresztą wszyscy piszą to samo :)
10.02.11-Plac (-)
Stres ;(
olusiaxblum

Postprzez piotrekbdg » niedziela 13 lutego 2011, 20:17

Napisałaś, że nie może zajać od razu pasu skrajnie prawego co nie jest prawdą.
piotrekbdg

Postprzez olusiaxblum » niedziela 13 lutego 2011, 20:34

Niestety czytaj uważniej ! bo nic takiego nie napisalam !!
10.02.11-Plac (-)
Stres ;(
olusiaxblum

Postprzez piotrekbdg » niedziela 13 lutego 2011, 20:41

wiec wydaje mi sie ze najpierw srodek a najwyzej zaraz kierunek i na prawy

A jak mam ten fragment rozumieć inaczej?
piotrekbdg

Postprzez olusiaxblum » niedziela 13 lutego 2011, 22:46

Tak to jest tak ktoś, wycina cos z kontekstu :) To jest srodek zdania także należałoby odnieść się do całości...
Ale nawet, to w tym fragmencie nie pszę, że nie można na prawy pas wjeżdżać...
10.02.11-Plac (-)
Stres ;(
olusiaxblum

Postprzez sankila » niedziela 13 lutego 2011, 23:04

Jr.Peter napisał(a): na 3 pasmówce to nie jestem pewny bo waham się miedzy środkowym na prawym;p
Zależy od układu i zapełnienia skrzyżowania, ale najbezpieczniej jest pojechać "na krótko" na lewy pas, a później zmieniać do prawego - nie musisz wtedy pilnować, czy na środku skrzyżowania nie zostały jakieś auta z poprzecznego lewoskrętu, ani czy na poprzecznym prawoskręcie nie mają strzałki warunkowej.
Jak skrzyżowanie jest puste, to możesz wjechać na dowolny pas.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy