Witam,
Jest sobie takie skrzyżowanie w Krośnie:
http://mapy.google.pl/maps?q=49.689636, ... 02156&z=19
Pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu prowadzi ul. Lwowską po lewym łuku, natomiast wloty z ulic Wojska Polskiego oraz Powstańców Warszawskich są podporządkowane do Lwowskiej – Taki układ pierwszeństwa wynika ze znaków drogowych. I tak na ciągu drogi z pierwszeństwem są znaki D-1 (droga z pierwszeństwem) oraz tabliczka T-6 (wyglądem najbardziej zbliżona do T-6a), zaś na ciągach podporządkowanych są A-7 (ustąp pierwszeństwa) wraz z tabliczkami T-6c. Nie ma natomiast żadnych oznakowań – zarówno pionowych jak i poziomych na łącznikach z ul. Lwowskiej do podporządkowanych i tu mam wątpliwości co zachowania się. Według mojej wiedzy skręcając z głównej w prawo (przed pomnikiem, gdyż za nim znajduje się zakaz skrętu w prawo), znajduję się w tym momencie na skrzyżowaniu dróg równorzędnych, które to wymusza na mnie ustąpienie pierwszeństwa jadącym z prawej – czyli z Wojska Polskiego oraz tym z Powstańców. Ale ci z kolei mają w tym momencie ustąp pierwszeństwa i muszą mi ustąpić tego pierwszeństwa. No i mamy pat. W szczycie te łącznice korkują się właśnie przez takie sytuacje – ci na łącznicy czekają aż z prawej wjadą a ci z kolei czekają bo mają ustęp pierwszeństwa. Jak w takiej sytuacji się zachować? Może się ktoś odnieść do tego skrzyżowania? Może jestem w błędzie?
Pozdrawiam