Pytania 184 i 199 w egzaminie teoretycznym - błąd?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania 184 i 199 w egzaminie teoretycznym - błąd?

Postprzez herki » środa 26 stycznia 2011, 15:50

Witam,
przygotowuję się do egzaminu teoretycznego i chyba znalazłem błąd w pytaniach, albo czegoś nie rozumiem. Chodzi mi dokładnie o pytania 184 i 199 (takei mają numerki w książeczce z której się uczę). Rozrysowałem je w paincie, żeby łatwiej było skumać o co chodzi, oto one:

Obrazek

Obrazek
Moim zdaniem oba skrzyżowania są takie same, tylko pokazane pod innym kątem co narysowałem na dole. Dlaczego zatem kolejność jest różna?

Pytania do zobaczenia w oryginale są tutaj:

http://www.mi.gov.pl/files/0/1792131/ba ... ie2009.pdf

Tylko że numerki są inne. Odpowiednio 184 ma numerek 200, a 199 ma 185. Z góry dzięki za jakiekolwiek wyjaśnienie sprawy.
herki

Re: Pytania 184 i 199 w egzaminie teoretycznym - błąd?

Postprzez Vana » środa 26 stycznia 2011, 16:19

Po prostu probujesz logicznie podchodzic do pytan, ktore nie sa logiczne.
Przyjmij ze w kazdym pytaniu o skrzyzowania odpowiedz "przejezdza pierwszy" nie oznacza wcale, ze samochod pierwszy opusci skrzyzowanie - oznacza tyle, ze ma pierwszenstwo przed wszystkimi pozostalymi pojazdami.
Tak samo odpowiedz "przejezdza ostatni" tak naprawde oznacza "ustepuje pierwszenstwa wszystkim innym pojazdom na skrzyzowaniu".
W kazdym pytaniu tego typu nie rozwazaj calej sytuacji na skrzyzowaniu, ale wylacznie ten samochod, o ktory Cie pytaja.
Poza tym obie sytuacje ktore pokazales sa zapetlone - tak naprawde zaden z nich nie powinien pojechac pierwszy, bo kazdy musi ustapic pierwszenstwa.

Dlatego w pytaniu 185:
1 ma pierwszenstwo przed 3, bo 3 skreca w lewo
1 nie ma pierwszenstwa przed 2, bo 2 jest po jego prawej stronie

w pytaniu 200
1 ma pierwszenstwo przed 3, bo 3 jest po jego lewej stronie
1 nie ma pierwszenstwa przed 2, bo 2 jest po jego prawej stronie
Vana

Postprzez cman » środa 26 stycznia 2011, 16:31

Vana napisał(a):Po prostu probujesz logicznie podchodzic do pytan, ktore nie sa logiczne.

Nie. Logiczne podejście to odpowiedź na zadane pytania, a nie ustalanie kolejności przejazdu, o którą nikt nie pyta.
cman

Postprzez Vana » środa 26 stycznia 2011, 16:37

W obu pytaniach jest odpowiedz "Przejezdza pierwszy/ostatni", wiec ustalenie kolejnosci przejazdu wydaje sie logiczne. Problem w tym, ze w tej sytuacji z przepisow drogowych nie wynika ktory samochod przejedzie skrzyzowanie jako ostatni, bo jezeli zaden nie wymusi pierwszenstwa to wszystkie powinny tam stac na wieki wiekow.
Vana

Postprzez DEXiu » środa 26 stycznia 2011, 16:37

Koledzy wyżej już wyjaśnili, więc ja tylko tak tytułem uzupełnienia (nie jesteś pierwszą ani nawet dziesiątą osobą, która pyta dokładnie o to samo na tym forum :P ): popełniasz błąd zakładając, że słowa "ma pierwszeństwo przed X" oznacza "teraz on jedzie i opuszcza skrzyżowanie przed X". Nie! Raczej należałoby to interpretować, że "przejedzie X przed maską, ale wcale nie jest powiedziane, że to X nie opuści skrzyżowania jako pierwszy" (tak jakby nasz pojazd miał przejechać komuś przed maską, po czym zatrzymać się "na środku skrzyżowania" i przepuścić inny pojazd)
DEXiu

Postprzez cman » środa 26 stycznia 2011, 16:44

Vana napisał(a):W obu pytaniach jest odpowiedz "Przejezdza pierwszy/ostatni", wiec ustalenie kolejnosci przejazdu wydaje sie logiczne.

W pytaniu nr 185 jest odpowiedź dotycząca kierującego pojazdem nr 1: "przejeżdża ostatni" - patrzę na rysunek, widzę pojazd nr 3 z przeciwka i już wiem na pewno, że pojazd nr 1 nie będzie przejeżdżał ostatni, bo ma pierwszeństwo przed pojazdem nr 3 - nad czym i po co mam jeszcze myśleć?

W pytaniu nr 200 jest odpowiedź dotycząca kierującego pojazdem nr 1: "przejeżdża pierwszy" - patrzę na rysunek, widzę pojazd nr 2 z prawej strony i już wiem na pewno, że pojazd nr 1 nie będzie przejeżdżał pierwszy, bo musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nr 2 - nad czym i po co mam jeszcze myśleć?
cman

Powrót do Egzamin na prawo jazdy