Odwołanie się - czy warto ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Odwołanie się - czy warto ?

Postprzez Gh0st » niedziela 23 stycznia 2011, 13:22

Witam, na początku chciałem się przywitać,ponieważ to mój pierwszy post :-)

Mam problem odnośnie odwołania się od egzaminu praktycznego...

Niżej wrzucam narysowaną przeze mnie dwie sytuacja,przez którą egzaminator mnie "oblał"...

Obrazek

Rzsunek 1 : Egzaminator powiedział "W prawo" nie powiedział " Na skrzyżowaniu w prawo",więc skręciłem w pierwszą ulicę w prawo,na to egzaminator,że chodziło mu o skrzyżowanie,jednak nie powiedział tego.

Rysunek 2 : Identyczna sytuacja jak na rysunku 1...egzaminator nie sprecyzował i kazał skręcić w prawo,więc skręciłem,a egzaminator na to,że to kolejny błąd co daje wynik negatywny...

Jak myślicie - jest to błąd popełniony przez egzaminatora ? Bo rozmawiałem w wieloma osobami i wszyscy jednogłośnie stwierdzają,że nie był to mój błąd,bo ja nie wiedziałem,że chodziło mu o skrzyżowanie...
Gh0st

Re: Odwołanie się - czy warto ?

Postprzez BL_Lacertae » niedziela 23 stycznia 2011, 13:27

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w miejscowym WORD egzaminatorzy informują, że wszelkie ich polecenia zmiany kierunku jazdy dotyczą skrzyżowań - jeśli jest inaczej to informują.

Skoro skręciłeś nie na skrzyżowaniu, to gdzie wjechałeś ? Komuś na posesję, do sklepu, na parking ?
BL_Lacertae

Postprzez Gh0st » niedziela 23 stycznia 2011, 13:30

U mnie w WORD-zie nie ma tak,że wszystki polecenia dot. skrzyżowań

Co do skrętu,to w obu przypadkach były parkingi...więc myślałem,że będę parkował...
Gh0st

Postprzez skov » niedziela 23 stycznia 2011, 17:43

co masz napisane w arkuszu przebiegu egzaminu?
Które zadania masz zaznaczone jako wykonane nieprawidłowo?
skov

Postprzez Gh0st » niedziela 23 stycznia 2011, 18:34

Punkt 4.2 : Przejazd przez skrzyżowanie
Gh0st

Postprzez BL_Lacertae » niedziela 23 stycznia 2011, 18:40

No to dziwne trochę, bo 4.2 to Przejazd przez skrzyżowania oznakowane znakami ustalającymi pierwszeństwo przejazdu. Skoro nie skręciłeś na skrzyżowaniu, tylko wjechałeś na parking to o co chodzi ? Wg mnie może to być nieprawidłowy skręt w prawo - i dwukrotne nie wykonanie tego manewru może skutkować wynikiem negatywnym.
BL_Lacertae

Postprzez sankila » niedziela 23 stycznia 2011, 23:16

Gh0st
Egzminator ma formułować polecenia jasno i precyzyjnie, a nie na zasadzie "a mi chodziło o...". To egzamin z jazdy a nie zdolności jasnowidzenia.

Jeśli nie zaznaczył przed jazdą, że polecenia dotyczą wyłącznie skrzyżowań, to masz rzetelną podstawę do odwołania.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 stycznia 2011, 00:11

A czy to czasem nie wina instruktora , który nie uświadomił kursanta ?
W wawie nie ma z tym problemów.Wszelkie polecenia dotyczą dróg publicznych o ile wyraznie nie jest zznaczone inne zachowanie.
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 24 stycznia 2011, 17:10

a to były wyjazdy z jakichś większych parkingów, czy po prostu wjeżdżałeś od razu w miejsce parkingowe przy drodze? :P
lith

Postprzez sankila » wtorek 25 stycznia 2011, 16:57

szerszon napisał(a):A czy to czasem nie wina instruktora , który nie uświadomił kursanta ?
Instruktor ma uczyć jeździć, a nie robić szkolenia z interpretacji poleceń egzaminatorów, z uwzględnieniem wszystkich WORDów w promieniu 200 km :D
Poza tym egzaminator nie miał prawa zaznaczyć błędu na skrzyżowaniu, jeżeli egzaminowany na skrzyżowanie nie wjeżdżał, nie złamał też przepisów, wjeżdżając na parking.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » wtorek 25 stycznia 2011, 17:22

sankila napisał(a):
Instruktor ma uczyć jeździć, a nie robić szkolenia z interpretacji poleceń egzaminatorów, z uwzględnieniem wszystkich WORDów w promieniu 200 km :D
[/quote]
Słuchaj no, moja droga :D , właśnie założyłem wątek dotyczący budzących kontrowersje poleceń wydawanych przez Panów Egzaminatorów w Warszawie.
To też element szkolenia jak widać.
szerszon

Powrót do Egzamin na prawo jazdy