Zawracanie ( male pytanko)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie ( male pytanko)

Postprzez guzdziac55 » niedziela 23 stycznia 2011, 16:56

Witam witam jako ze egzamin bede miał za tydzień nurtuje mnie pytanie dotyczące zawracania na skrzyżowaniu kierowanym sygnalizacja s-1
zawracam z pasa 1 oczywiście mam zielone i co teraz zawracać bezkolizyjnie czyli odrazu w lewo skrecac i przepuścić jadących z przeciwka ktorzy jadą prosto?
Szukałem na innych portalach czy juz takie cos bylo ale zalezy mi na jak najszybszej odpowiedzi.
Prosiłbym jeszcze o rozpatrzenie sytuacji jezeli nie było by sygnalizacji tylko np znak pierwszenstka przejazdu albo ustapienia

z góry dziekuje za odpowiedz

Obrazek
guzdziac55

Re: Zawracanie ( male pytanko)

Postprzez BOReK » niedziela 23 stycznia 2011, 17:58

Po kolei więc.

1. Gdyby była sygnalizacja S-3, mógłbyś zawrócić tylko, jeżeli na sygnalizatorze będzie strzałka w dół (pewnie byłaby w lewo i w dół, samej w dół nie widziałem jeszcze). Metodę należy też dostosować do zachowań innych na skrzyżowaniu - podążasz za stadem baranów albo cię któryś weźmie na rogi.

2. Gdy jest S-1, to dostosuj się do tego, co się dzieje na skrzyżowaniu. Na jednych ludzie jeżdżą kolizyjnie, a na drugich bezkolizyjnie i obie formy są równie bezpieczne, choć do bezkolizyjnej są wątpliwości względem jej poprawności.

3. Jeżeli nie ma sygnalizacji, to jadąc bezkolizyjnie wyjedziesz komuś na maskę - więc należy kolizyjnie.

Od przypadku 2 są wyjątki w postaci (chyba nadal) nieunormowanych tabliczek wskazujących na lewoskręt / zawracanie kolizyjne. Warto się wtedy zastosować do prośby, bo ty możesz wiedzieć, że ten znak nie istnieje, ale ktoś inny nie.
BOReK

Postprzez BL_Lacertae » niedziela 23 stycznia 2011, 18:02

Nie rozumiem, czy pytający miał na myśli kolizyjność wynikającą z sygnalizacji, czy też z samego ustawienia pojazdu względem nadjeżdżających z przeciwka i także zawracających/skręcających.

BOReK: w Lublinie jest S-3 tylko do zawracania :)
BL_Lacertae

Postprzez piotrekbdg » niedziela 23 stycznia 2011, 18:06

Nie rozumiem, czy pytający miał na myśli kolizyjność wynikającą z sygnalizacji, czy też z samego ustawienia pojazdu względem nadjeżdżających z przeciwka i także zawracających/skręcających.

Pytajacemu chyba chodziło o to, czy zawracać można "na krótko" czy też trzeba ustawiać się tak samo jak do lewoskrętu. Z resztą Borek mu to ładnie wyjaśnił.
piotrekbdg

Postprzez guzdziac55 » niedziela 23 stycznia 2011, 20:29

ok juz wszystko rozumie dzieki za odp i zainteresowaniem :)

ale patrzac na to troche inaczej mam s1 i chce zawrocic kolizyjnie a koles z przeciwka chce skręcić w lewo bezkolizyjnie i robi sie tzw burdel
wiem ze wszystko zalezy od zachowania innych kierowców, miejsca na skrzyzowniu itp ;]

chodzi mi o to jezeli jest s1 oczywiscie i chce bezkolizyjnie zawrocic to odrazu na krotko czy tak jak do skretu w lewo i odrazu sie na prawym pasie ustawić mi sie wydaje ze takie wykonanie jak przy skrecie w lewo jest glupie bo tamuje ruch pojazdow za mna ktore mogłyby w tym czasie skrecac w lewo ;/

Obrazek

Obrazek

na obu mam zielone s1 sry ze nie narysowalem

ps:teraz dostałem refleksji i sobie tak mysłe ze znaki na ulicy sa tylko do skretu w lewo wiec co mam robic jak nie ma p 8c

teraz to juz sie pogubiłem
guzdziac55

Postprzez sankila » poniedziałek 24 stycznia 2011, 00:33

guzdziac55 napisał(a): teraz to juz sie pogubiłem
Ty się nie gub, tylko zjeżdżaj ze skrzyżowania :D
Jeśli wjeżdżasz na drogę z dwoma pasami, to do zawracania ustawiasz się "na krótko" - gdy ktoś z naprzeciwka będzie skręcał w lewo, automatycznie zrobi Ci miejsce do wjazdu na lewy pas. A jak już będziesz "zawrócony", to wtedy - na spokojnie - możesz pas zmienić , wedle potrzeby.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 24 stycznia 2011, 00:53

guzdziac55 napisał(a):teraz dostałem refleksji i sobie tak mysłe ze znaki na ulicy sa tylko do skretu w lewo wiec co mam robic jak nie ma p 8c

Rozporządzenie napisał(a):§ 87.2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
scorpio44

Postprzez Cyberix » poniedziałek 24 stycznia 2011, 10:25

Jak na skrzyżowaniu są namalowane linie prowadzące, ewentualnie oś jezdni to nie można się ustawiać do zawracania bezkolizyjnego bo wjeżdża się po prostu pod prąd.
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze