Kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kolizja

Postprzez blazej » sobota 22 stycznia 2011, 21:09

Otóż 31 stycznia 2010 roku miałem wypadek. Zagapiłem się i na czerwonym świetle wjechałem w bok drugiego auta od strony kierowcy (jednym reflektorem trafiłem w jedne drzwi, drugim w drugie).
Ewidentnie moja wina do czego się przyznałem od razu.
Jechałem sam, w tamtym aucie były 3 osoby (kierowca, pasażer i właściciel auta który siedział za kierowcą). Na miejsce wezwaliśmy karetkę i policję, która spisała wszelkie dane, przebadała alkomatem, zabrała oba dowody rejestracyjne i odcholowała pojazdy na parking policyjny.
Nie wystawili mi mandatu ponieważ było podejrzenie złamania żebra u osoby siedzącej za kierowcą.
Ale okazało się że nic mu nie jest.
Co teraz? Dostałem oświadczenie z ubezpieczalni, w którym mam spisać wszystko (dane sprawcy, poszkodowanego itp).
Pytanie ile ma czasu policja na wystawienie mandatu i jak to zrobia? (mieszkam 45 km od miejsca wypadku i tamtejszej KP).
blazej

Re: Kolizja

Postprzez BL_Lacertae » niedziela 23 stycznia 2011, 13:06

Dostaniesz mandat za spowodowanie kolizji. Jak to zrobią ? Możesz być wezwany na komendę, lub po prostu mandat przyjdzie pocztą.
BL_Lacertae

Postprzez blazej » niedziela 23 stycznia 2011, 13:09

Tak wiem ale ile mają czasu na wystawienie/przysłanie mandatu?
Słyszałem gdzieś że miesiąc od zdarzenia.
Po za tym mandat trzeba podpisać więc nie mogę przysłać go pocztą - wedle mnie tylko wezwanie na komendę jest możliwe.
blazej

Postprzez BL_Lacertae » niedziela 23 stycznia 2011, 13:21

Art. 97 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia: napisał(a):§1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:
1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy
albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi
wątpliwość co do osoby sprawcy czynu
- w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia.
Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.
BL_Lacertae

Postprzez BOReK » niedziela 23 stycznia 2011, 17:38

Gdy ustawa nie stanowi inaczej - należy więc sprawdzić, czy w razie przedłużonych badań itd. nie stanowi.
BOReK

Powrót do Sytuacje na drodze