Kierowcy autobusów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierowcy autobusów

Postprzez gorylfcg » czwartek 20 stycznia 2011, 14:35

Witam!!

Sytuacja wygląda tak:
Wczoraj jadę sobie w Gliwicach Renault Masterem.Z daleka widzę autobus na przystanku.Ma włączony prawy kierunek.Jadę tak 55-60km/h.Kiedy jestem już dość blisko autobusu te włącza lewy kierunkowskaz i wyjeżdża z zatoczki,tuż przed moja maską samochodu.
Tu moje wątpliwości
-wg przepisów kierujący autobusem w terenie zabudowanym wyjeżdżając z przystanku ma pierwszeństwo
-Czy taki kierowca kieruje się zasadą :Mam pierwszeństwo ,mam w dupie ,że wyjadę komuś przed nosem jego problem
-kiedy autobus ma włączony prawy kierunek nie mam obowiązku zatrzymania się przed przystankiem a to ,że akurat jak ja znajduję się na wysokości busa i a w tym momencie on daję lewy kierunkowskaz i tak jak by nie patrzył w lusterko wpycha się jest mądre i rozsądne??
gorylfcg

Re: Kierowcy autobusów

Postprzez mk61 » czwartek 20 stycznia 2011, 14:49

Nie ma pierwszeństwa.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 stycznia 2011, 14:54

gorylfcg napisał(a):-Czy taki kierowca kieruje się zasadą :Mam pierwszeństwo ,mam w dupie ,że wyjadę komuś przed nosem jego problem

Najwidoczniej taką się kierował. :D Jak zresztą wielu innych. Ale nie ma racji.
scorpio44

Postprzez netsatan » czwartek 20 stycznia 2011, 15:53

Miałem bardzo podobną sytuację, ale na oblodzonej drodze. Pan busiarz wyskoczył mi tuż przed maskę, po czym pojechał jak gdyby nigdy nic, nawet nie czuł się zobowiązany "mrugnąć" kierunkami. :/
netsatan

Postprzez qwer0 » czwartek 20 stycznia 2011, 16:20

Jak wyzej, nie ma pierwszenstwa, w razie bum jego wina.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez zaxsx » czwartek 20 stycznia 2011, 22:39

nie zgodzę się do końca z przedmówcami przytoczę cytat z KD
Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
zaxsx

Postprzez cman » czwartek 20 stycznia 2011, 22:50

Który przedmówcy doskonale znają. No i?
cman

Postprzez Borys_q » czwartek 20 stycznia 2011, 23:13

nie zgodzę się do końca z przedmówcami przytoczę cytat z KD

A ja taki przytoczę:
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Zonaimad » czwartek 20 stycznia 2011, 23:40

Trzeba kierowcy autobusu umożliwić włączenie się do ruchu, nawet jak to oznacza zatrzymanie się. I tyle.
Zonaimad

Postprzez scorpio44 » piątek 21 stycznia 2011, 00:34

Spytam jak cman - no i? :)
scorpio44

Postprzez netsatan » piątek 21 stycznia 2011, 00:55

Wrzucenie kierunkowskazu i ruszanie w momencie, kiedy inny samochód jest na wysokości "ogona" autobusu jest spowodowaniem zagrożenia - kierowca musi potrafić ocenić sytuację zanim włączy się do ruchu.
netsatan

Postprzez Zonaimad » piątek 21 stycznia 2011, 05:04

Chyba, że jednak samochód był trochę dalej, niż na wysokości "ogona", tylko jego kierowca gnał, jakby rodził, i nie zdążył się zatrzymać... Nie ma wtedy co liczyć na zwolnienie od winy.

Chyba, że kierowca autobusu napraaawdę jest na tyle nienormalny, by ni z tego ni z owego zajeżdżać drogę innym, prawidłowo jadącym kierującym, bez żadnego ostrzeżenia. Ale debile zdarzają się, raz na jakiś czas, wszędzie.

cman napisał(a):2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego

No i?
Zonaimad

Postprzez zaxsx » piątek 21 stycznia 2011, 10:33

W terenie zabudowanym jeśli autobus ma włączony lewy kierunek to należy mu bezwzględnie umożliwić włączenie do ruchu, ale z tego co widzę wielu kierowców tego przepisu nie zna.
zaxsx

Postprzez maryann » piątek 21 stycznia 2011, 10:43

Zna, zna- i nawet powiem więcej: rozumie! Podpowiem Ci, żebyś zrozumiał.
Gdyby te relacje porównać do relacji na skrzyżowaniu, to kto ma przed sobą jakby A7- kierowca autobusu, czy pojazd w ruchu(gdy na terenie zabudowanym autobus w zatoczce włącza lewy kierunkowskaz)?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » piątek 21 stycznia 2011, 10:45

zaxsx napisał(a):W terenie zabudowanym jeśli autobus ma włączony lewy kierunek to należy mu bezwzględnie umożliwić włączenie do ruchu...

Bezwzględnie, czyli w każdej sytuacji? Niezależnie od prędkości, odległości, przyczepności itp.?
cman

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze