Instruktor kat D+E

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Instruktor kat D+E

Postprzez pacman112 » niedziela 02 stycznia 2011, 03:42

Witam mam pytanie jak to jest z uprawnieniami instruktora jeżeli ma uprawnienia do nauczania na kat B,C,D to jeżeli do tego zrobi C+E to z automatu dostanie uprawnienia na B+E , D+E i T czy na każdą kategorie musi zdawać oddzielny egzamin?
pacman112

Re: Instruktor kat D+E

Postprzez slawigor » poniedziałek 17 stycznia 2011, 21:21

:-) zaliczasz C+E i z automatu dostajesz +E do D i do B , oraz awansem T
slawigor

Postprzez el_ryba » poniedziałek 17 stycznia 2011, 22:04

Jeśli chodzi o zwykłe prawko to jest rzeczywiście tak jak podałeś, zdałem C+E i dostałem z automatu B+E, ale T mam nieoznaczone, może jak zdam D+E to wskoczy T ?
Ciekawe czy jest tak samo przy zdawaniu na instruktora.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez pacman112 » wtorek 18 stycznia 2011, 00:43

Z instruktorem jest chyba inaczej dobrze by było żeby instruktor się wypowiedział a jeżeli zdałeś E do C to B+E i D+E dostajesz z urzędu natomiast T nie
Sam teraz zdałem E do C posiadając uprawnienia A B C D dopisali mi D+E i B+E ale T nie mam
Pisałem niedawno do kierownika działu szkoleń z Warszawskiego W.O.R.D. i ponoć źle wypełniłem wniosek o wydanie prawa jazdy(dlatego nie dopisali mi kat T) , jutro będę dzwonił do wydziału komunikacji zobaczę co oni mi powiedzą.
pacman112

Postprzez Borys68 » wtorek 18 stycznia 2011, 00:54

Ahoj!
el_ryba napisał(a):Jeśli chodzi o zwykłe prawko to jest rzeczywiście tak jak podałeś, zdałem C+E i dostałem z automatu B+E, ale T mam nieoznaczone, może jak zdam D+E to wskoczy T ?

Bo nie masz "T". Musisz je zrobić oddzielnie.
Natomiast Ustawa o kierujących pozwala ci na teryterium Rzeczposplitej jeździc traktorem (jesli masz B) lub traktorem z przyczepą (jesli zrobisz jakiekolwiek E).
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez pacman112 » wtorek 18 stycznia 2011, 11:03

Dzwoniłem do urzędu i co się okazało to co pisze borys to prawda Nie dopisują T bo nie zdałeś egzaminu na tą kategorie.Ciągnikiem jeździć możesz bo przepisy na to pozwalają ale uprawnień jako takich nie masz. Ponoć jak były stare przepisy to dopisywali w niektórych urzędach , bo niby tak wynika z ustawy że skoro możesz jeździć to musisz mieć tą kategorię.
Dowiedziałem się jeszcze że jak ktoś dostał T urzędowo to teraz jak wymieni prawo jazdy a do września 2014 każdy będzie musiał (bynajmniej ci czynni kierowcy) to nie dopiszą ci już T na nowym prawku. I teraz zastanawia mnie 1 rzecz jak zrobisz instruktora na kat C+E to możesz też uczyć na kat T ale jak zdawałeś egzamin C+E to uprawnień T ci nie dają . Ciekawi mnie też jak to będzie za kilka lat , zrobiłem kwalifikacje wstępną na kat D , D+E prawo jazdy mam ważne do 2014.(kat.D,D+E reszta bezterminowo) Potem dajmy na to 5 lat pracuję w innym zawodzie i chcę znów jeździć. Prawo jazdy mam nieważne wystarczy psychotechnika badanie lekarskie i znów jeżdżę czy jeszcze orzeczenie lekarskie muszę donieść? Bo chyba uprawnień mi nie zabiorą jak nie będę jeździł zawodowo jakiś czas. W sumie mi to się wydaje że ustawę zrobili tak żeby kasę trzepać na wymianie prawka bo i tak musiałem mieć psychotechnikę i przewóz rzeczy (osób) żeby jeździć ale nie musiałem ciągle wymieniać prawka
A tak to będą kosić te 85 PLN x (+ -) milion kierowców i mają potem kasę na drobne wydatki ;)

PS: Jak to było kiedyś z przewozem osób , rzeczy robiło się go raz na 5 lat czy był bezterminowy?
pacman112

Postprzez Borys_q » wtorek 18 stycznia 2011, 22:31

Natomiast Ustawa o kierujących pozwala ci na teryterium Rzeczposplitej jeździc traktorem (jesli masz B) lub traktorem z przyczepą (jesli zrobisz jakiekolwiek E).
Borys

Jak na razie na to zezwala Prawo o ruchu drogowym chyba, że coś uchwalili jak nie patrzyłem.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Borys68 » wtorek 18 stycznia 2011, 22:57

Ahoj!
Borys_q napisał(a):
Borys

Jak na razie na to zezwala Prawo o ruchu drogowym chyba, że coś uchwalili jak nie patrzyłem.

OK, jest w PoRD. A jak nie patrzyłeś uchwalili to:

Art. 6.

....

3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:

1) kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej;

2) kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Powrót do Szkolenie kierowców