Jazda na wprost na zielonym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jazda na wprost na zielonym

Postprzez szauma » czwartek 13 stycznia 2011, 20:08

Witam, to mój pierwszy post, może wydać się dziwny, ale ciekawi mnie odpowiedź na moje pytanie.
Jestem na skrzyżowaniu, obojętnie jakie (nie rondo), jadę na wprost na zielonym.
Dzisiaj w OSK, instruktor zadał mi pytanie, czy napewo zawsze mam pierwszeństwo. Kazał mi się zastanowić i odpowiedzieć na następnych zajęciach. Wydawało mi się, że zawsze mam pierwszeństwo, puszczam tylko karetki i inne policje, ale nic nie odpowiedziałem, bo wydawało mi się to pytanie podchwytliwe. Czy istnieją jakieś wyjątki w których nie mam pierwszeństwa oprócz uprzywilejowanych?

Jak napisałem niejasno to zadam pytanie wprost: Czy jadać prosto na zielonym, mam zawsze pierwszeństwo oprócz uprzywilejowanych ?
szauma

Re: Jazda na wprost na zielonym

Postprzez Cyberix » czwartek 13 stycznia 2011, 20:12

Teoretycznie tak, poza pojazdami uprzywilejowanymi do głowy przychodzi mi jeszcze sytuacja, kiedy skrzyżowanie jest zablokowane: tzn, nie można na niego wjechać (brak miejsca na skrzyżowaniu) lub z niego zjechać (brak miejsca za skrzyżowaniem) wtedy pomimo zielonego nie można wjechać za sygnalizator.
Cyberix

Postprzez el_ryba » czwartek 13 stycznia 2011, 20:32

Jeżeli policjant kieruje ruchem, to najpierw stosujemy się do poleceń policjanta, poźniej sygnalizacja i na końcu znaki. Ewentualnie jeśli na skrzyżowaniu stoją auta i jesteś pewien, że nie przejedziesz na zielonym, nie wjeżdżasz za sygnalizator. W polsce jest to nagminnie łamane, dlatego często robią się mega korki przez takich imbecyli. W Londynie środek skrzyżowania to miejsce święte- zmieniają się światła, a stoisz na środku to cyka Ci fotkę za 50f i tyle :)
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez szauma » czwartek 13 stycznia 2011, 21:11

Ok, dzięki. Więc następnym razem mu powiem:
1-uprzywilejowane
2-jeżeli nie mam możliwości zjazdu ze skrzyżowania (mój pas jest zablokowany)
3-ruchem kieruje policjant

Innych możliwości już chyba nie ma, no chyba, że ktoś taką zna to proszę o napisanie.
szauma

Postprzez qwer0 » czwartek 13 stycznia 2011, 21:42

2-jeżeli nie mam możliwości zjazdu ze skrzyżowania (mój pas jest zablokowany)

Tylko czy instruktor na pewno zadal takie pytanie. Jak nie masz mozliwosci opuscic blablabla, to nie mozna na skrzyzowanie wjechac, ale pierwszenstwa przejazdu z tego tytulu absolutnie nie tracisz.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szauma » czwartek 13 stycznia 2011, 22:16

Ale co mi po pierwszeństwie skoro i tak nie opuszczę skrzyżowania ?
A pytanie brzmiało: w jakich sytuacjach mając zielone i jadać na wprost, nie mam pierwszeństwa lub poprostu nie mogę przejechać.
szauma

Postprzez Cyberix » czwartek 13 stycznia 2011, 22:48

el_ryba napisał(a):Jeżeli policjant kieruje ruchem, to najpierw stosujemy się do poleceń policjanta, poźniej sygnalizacja i na końcu znaki.

NIE. Jeśli jest tak jak napisałeś, czyli, żed policjant kieruje ruchem, to stosujemy się TYLKO do poleceń policjanta i IGNORUJEMY sygnalizację i znaki tak jakby ich nie było. Nie ma żadne później sygnalizacja i na końcu znaki.
Cyberix

Postprzez szczepan1990 » piątek 14 stycznia 2011, 02:38

Oprócz sytuacji już wymienionych - sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom - z rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
szczepan1990

Postprzez qwer0 » piątek 14 stycznia 2011, 17:27

Ale co mi po pierwszeństwie skoro i tak nie opuszczę skrzyżowania ?

Nie wiem co Ci po tym, ale pytanie bylo tylko i wylacznie o pierwszenstwie
A pytanie brzmiało: w jakich sytuacjach mając zielone i jadać na wprost, nie mam pierwszeństwa lub poprostu nie mogę przejechać.

Jw. Nie przypominam sobie takiego pytania, nawet wkleje caly Twoj post.
Witam, to mój pierwszy post, może wydać się dziwny, ale ciekawi mnie odpowiedź na moje pytanie.
Jestem na skrzyżowaniu, obojętnie jakie (nie rondo), jadę na wprost na zielonym.
Dzisiaj w OSK, instruktor zadał mi pytanie, czy napewo zawsze mam pierwszeństwo. Kazał mi się zastanowić i odpowiedzieć na następnych zajęciach. Wydawało mi się, że zawsze mam pierwszeństwo, puszczam tylko karetki i inne policje, ale nic nie odpowiedziałem, bo wydawało mi się to pytanie podchwytliwe. Czy istnieją jakieś wyjątki w których nie mam pierwszeństwa oprócz uprzywilejowanych?

Jak napisałem niejasno to zadam pytanie wprost: Czy jadać prosto na zielonym, mam zawsze pierwszeństwo oprócz uprzywilejowanych ?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez ivytomek » poniedziałek 17 stycznia 2011, 13:38

Pojazd uprzywilejowany oczywiście nie ma przed Tobą pierwszeństwa - masz mu jedynie ułatwić przejazd:
Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się.
ivytomek

Postprzez mattis » poniedziałek 17 stycznia 2011, 23:02

2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy:

1. uczestniczy:

1. w akcji związanej z ratowaniem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa lub porządku publicznego albo
2. w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych,
3. w wykonywaniu zadań związanych bezpośrednio z zapewnieniem bezpieczeństwa osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, którym na mocy odrębnych przepisów przysługuje ochrona;
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez maryann » wtorek 18 stycznia 2011, 12:03

W jakich innych sytuacjach spotykamy pojazdy uprzywilejowane?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Zonaimad » piątek 21 stycznia 2011, 05:34

Pojazd uprzywilejowany oczywiście nie ma przed Tobą pierwszeństwa - masz mu jedynie ułatwić przejazd:

...chociaż oczywiście kształt tego zapisu jest taki (usunięcie się z drogi), a nie inny (ustąpienie pierwszeństwa), nie ma żadnego, praktycznego znaczenia, bo skoro jestem zobowiązany niezwłocznie usunąć się z jego drogi, to tym bardziej nie powinienem pakować się na skrzyżowaniu w jego tor jazdy.
Zonaimad

Postprzez olusiaxblum » poniedziałek 14 lutego 2011, 17:41

a nie chodzi tu przypadkiem o to że przepuszczamy samochody jadace z prawej(jezeli i ci maja zielone)?
31.01.11-Plac (+) Miasto (-)
10.02.11-Plac (-)
18.02.11-Plac (+) Miasto (-)
Stres ;(
olusiaxblum

Postprzez qwer0 » poniedziałek 14 lutego 2011, 18:10

a nie chodzi tu przypadkiem o to że przepuszczamy samochody jadace z prawej(jezeli i ci maja zielone)?

Jesli "i ci" maja zielone, to z pewnoscia zielonego nie bedziemy mieli my i vice versa.
qwer0

Powrót do Sytuacje na drodze