Regulacja fotela - CLIO, udzieli mi informacji?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Regulacja fotela - CLIO, udzieli mi informacji?

Postprzez Zaachar » wtorek 04 stycznia 2011, 17:37

Witam,

jeżeli zapytam egzaminatora czy w danym samochodzie znajduje się przyrząd do regulacji wysokości fotela kierowca to może mnie za to oblać? Gdzie w Renault CLIO znajduję się takowy przyrząd i jak on działa? Jeżeli ma ktoś dostęp i mógłby zrobić mi zdjęcie gdzie jest on umiejscowiony to byłbym bardzo wdzięczny.

Do samochodu wsiądę dopiero na egzaminie 11.01 dlatego bardzo proszę o to zdjęcie - w L egzaminu nie będę miał czasu na szukanie, a w L u mojego instruktora nie ma niestety możliwości regulacji wysokości fotela kierowcy.
Zaachar

Re: Regulacja fotela - CLIO, udzieli mi informacji?

Postprzez el_ryba » wtorek 04 stycznia 2011, 18:40

To co udało znaleźć mi się w necie:

"Jest z prawej strony pod spodem taka sama dźwignia jak do przesuwania przód-tył. "

"żeby fotel podnieść lub opuścić w pionie należny złapać pod fotelem z prawej strony dźwignię i pociągnąć do góry i w tym samym czasie całym ciałem pchnąć fotel do tyłu lub pociągnąć do przodu . to działa zna zasadzie równi pochyłej do tyłu siedzisz nisko do przodu siedzisz wysoko myślę ze jasno to opisałem"
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez Zaachar » środa 05 stycznia 2011, 01:25

Czyli działanie jest takie jak w BMW, równia pochyła - dzięki.

Czyli ta dźwignia to jest ta sama co do przesuwania fotela przód tył? czy obok tej jest jeszcze jedna? Wie ktoś może, czy mogę spytać o to egzaminatora?
Zaachar

Postprzez margaret » środa 05 stycznia 2011, 17:34

We wszystkich clio, którymi miałam okazję jeździć, rączka do podnoszenia fotela była z lewej strony, i nie trzeba się "podnosić" razem z fotelem, tylko albo pchasz rączkę w dół i fotel się obniża, albo "pompujesz" do góry.
Zaś aby fotel przesunąć, szukasz rączki pod fotelem, jakoś po środku.
Co do egzaminatora, nie powinien Cię za to oblać... Mój np. wytłumaczył mi jak włączyć wycieraczki itp, bo akurat zaczęło padać. Ale jeśli będzie wredny może się przyczepić.
kat. B - 10.12.2010
margaret

Postprzez Zaachar » czwartek 06 stycznia 2011, 00:12

Czyli przyrząd ten znajdę pod siedzeniem po lewej stronie? czy po lewej stronie siedzenia? (koło drzwi?)
Zaachar

Postprzez margaret » czwartek 06 stycznia 2011, 00:49

Z boku fotela z lewej strony, powinieneś z łatwością znaleźć tą dźwigienkę, nie jest nigdzie ukryta, po prostu sięgasz ręką.
Wiesz co... kiedy egzaminator wyda polecenie, że masz przygotować samochód do jazdy, nie musisz się śpieszyć, zdążysz trzy razy znaleźć tą dźwigienkę i w ogóle... Ruszasz dopiero kiedy masz wszystko poustawiane. Więc spokojnie ;)
kat. B - 10.12.2010
margaret

Postprzez Zaachar » czwartek 06 stycznia 2011, 02:50

Strasznie się tym stresuję bo przez to dwa razy nie dojechałem do końca na łuku i wystawał mi tył samochodu poza obszar koperty. Czyli jeszcze raz, dźwignia jest z boku i nie trzeba jej szukać na dole obok dźwigni do przesuwania fotela - przód, tył?

Przepraszam, że zadaję znowu to samo pytanie, ale odpowiedzcie mi raz jeszcze. Im bliżej egzaminu tym większy stres.
Zaachar

Postprzez margaret » czwartek 06 stycznia 2011, 13:39

Zaachar napisał(a):Strasznie się tym stresuję bo przez to dwa razy nie dojechałem do końca na łuku i wystawał mi tył samochodu poza obszar koperty. Czyli jeszcze raz, dźwignia jest z boku i nie trzeba jej szukać na dole obok dźwigni do przesuwania fotela - przód, tył?

Przepraszam, że zadaję znowu to samo pytanie, ale odpowiedzcie mi raz jeszcze. Im bliżej egzaminu tym większy stres.

No to przestań się stresować, bo to Ci w niczym nie pomoże.
Z tego co pamiętam jest tak jak napisałam - z boku fotela przy drzwiach. Dziwię się, że na tych egzaminach nie próbowałeś sobie podnieść go podnieść, skoro Ci to ograniczało widoczność. Nie ma za dużo dźwigienek przy fotelu, nawet jakbyś ciągnął każdą po kolei w końcu byś obczaił która do czego służy.
kat. B - 10.12.2010
margaret

Postprzez el_ryba » czwartek 06 stycznia 2011, 13:49

Nie podałeś w jakim wordzie zdajesz, ale w 3 minuty znalazłem na word wrocław opis Renault Clio i jest pokazane jak podnosić fotel i omówić elementy samochodu:

http://www.word.wroc.pl/download/SPRAWD ... %20III.pdf
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez Zaachar » piątek 07 stycznia 2011, 02:36

el_ryba, WORD Zielona Góra.

Koleżanko, nie wiedziałem, że w CLIO w ogóle coś takiego jest, przez myśl mi to nie przeszło.
Zaachar

Postprzez Zaachar » piątek 14 stycznia 2011, 00:55

Było regulowanie siedzenia i tym razem, ale wiedziałem gdzie to jest!

Zdałem! Zdałem! Moja radość od wtorku nie zna granic, czekam teraz tylko na odbiór PJ :D

Temat do zamknięcia bo wszystko wyjaśnione.
Zaachar

Postprzez netsatan » piątek 14 stycznia 2011, 16:37

Swoją drogą - takie rzeczy jak regulacja foteli opisane są w instrukcji obsługi samochodu, a nie w żadnym kodeksie, czy przepisach, więc egzaminator powinien Ci to wyjaśnić, jeśli poprosisz.
netsatan

Powrót do Egzamin na prawo jazdy