Jak szybko jeździć we mgle?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jak szybko jeździć we mgle?

Postprzez mapmen » czwartek 30 grudnia 2010, 14:37

Prz dłuższych trasach nie jesteś w stanie wszystkiego zapamiętać dokładnie, szczególnie jak po drodze przejeżdżasz przez kilkadziesiąt małych miejscowości.

A numeru drogi nie łaska zapamiętać? Bo jak rozumiem:
Przy bardziej skomplikowanej trasie długości kilkuset kilometrów
nie będziesz jechał po Piździkowie drogami gminnymi tylko krajowymi i wojewódzkimi

Jak będzie skomplikowana tablica ze zmian organizacji ruchu to się mogę się nawet zatrzymać, żeby zapamiętać jak jechać, a takie skomplikowane objazdy są zwykle oznakowane na całej trasie objazdu.

Jak trafisz na objazd objazdu to biala flaga
mapmen

Postprzez lith » czwartek 30 grudnia 2010, 15:43

mapmen napisał(a):A numeru drogi nie łaska zapamiętać? Bo jak rozumiem:
Przy bardziej skomplikowanej trasie długości kilkuset kilometrów
nie będziesz jechał po Piździkowie drogami gminnymi tylko krajowymi i wojewódzkimi

Czemu nie? Przy 1+1 pasmowych zatłoczonych krajowych jazda po Piździkowie to niegłupi pomysł. Tym bardziej, że na wielu gminnych drogach nawierzchnia jest bardzo przyzwoita.
lith

Postprzez mapmen » czwartek 30 grudnia 2010, 16:28

Przecież sie stresujesz jak nie wiesz jaki jest przebieg drogi znacznie na przod. A gminne są słabo wytrasowane, duzo zakrętów, slaba widoczność.

No i wytłumacz mi co to jest pasmo? To jakieś pojęcie z koloryzacji wlosow czy radioelektroniki?
mapmen

Postprzez lith » czwartek 30 grudnia 2010, 17:57

Chyba koloryzacji, bo od siostry się o nim dowiedziałem.
lith

Postprzez qwer0 » piątek 31 grudnia 2010, 11:21

To
Nie chodzi mi o jechanie po samej linii... chodzi o samo posiłkowanie się nawi- żeby łatwiej było się zorientować w terenie... a nie do tego, żebym wiedział czy ktoś mi na tej drodze stoi czy nie... bo tu nic nie zmienia.

+ to
jadąc bez nawi muszę jechać dużo wolniej, żeby mieć czas przeanalizować to co widzę, bo inaczej zaskakiwany byłbym cały czas.

= czy to jest bezpieczne? Niby dla kogo?
Nie mam wiecej pytan.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mapmen » piątek 31 grudnia 2010, 13:06

lith napisał(a):
mapmen napisał(a):No i wytłumacz mi co to jest pasmo? To jakieś pojęcie z koloryzacji wlosow czy radioelektroniki?
Chyba koloryzacji, bo od siostry się o nim dowiedziałem.

Chciałem zauważyc że na drodze nie występują pasma tylko pasy i jezdnie. Stanowia o tym zarówno PoRD jak i warunki techniczne dla dróg. Pasma to nowomowa gazetowa, bo czesto w jednym artykule raz pisza o paśmie jako o jezdni, a raz o pasie i nigdy nie wiadomo o co chodzi. Zachęcam do używania poprawnych i zrozumialych terminów jakimi sa pas i jezdnia :)
mapmen

Postprzez lith » piątek 31 grudnia 2010, 18:00

To odkryłeś ameryke... :)
Ale się raczej nie spotkałem ze stwierdzeniem dwupasówka :P... a pisanie droga 'o dwóch pasach ruchu w każdym kierunku' to sorry ale jestem na to za leniwy. Chyba każdy wie o co chodzi... Już żeby nie bylo wątpliwości, czy są to po 2 w każdym kierunku czy łącznie 2 to piszę np. 2+2 pasmówka... z resztą nieważne... zrobił tu się taki offtop, że rzeczywiście chyba pozostaje mi kontynuować temat na forum fryzjerskim.

@qwer0
Według mnie jest bezpieczne... oczywiście jak ktoś we mgle na S1 stanie w poprzek to jest spora szansa, że w niego wjadę... w sumie ciekawe, ze w temacie o jeździe w nocy prawie nikt nie ma wątpliwości żadnych, że musi mieć 100% pewności, że nie ma przed nim nic nieoświetlonego... a jak ja tu piszę o jeździe we mgle tyle, że na granicy... czyli, ze jak się nie zagapię to nawet jakoś wyhamuję... a jak nie to zdążę zrobić co innego, czy nawet lekko puknę... to traktowany jestem jak pirat drogowy.
lith

Postprzez mapmen » piątek 31 grudnia 2010, 18:41

rozp. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. napisał(a):§ 13. 1. 2) na dwupasowej drodze dwukierunkowej poza terenem zabudowy zgodnie z tabelą:
żadnych pasemek :)

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /443273086
Toruń. Na pl. Hoffmana będzie bezpieczniej

Coraz bliżej do przebudowy pl. Hoffmana. Toruńscy drogowcy właśnie szukają firmy, która wybuduje tam rondo. Nowy układ drogowy ma być gotowy w czerwcu 2012 r.

Pl. Hoffmana to jedno z najniebezpieczniejszych skrzyżowań w Toruniu. Przecina je linia tramwajowa, biegnie przez droga krajowa nr 80 i zbiegają się tam ulice: Bema, Kraszewskiego, Broniewskiego i Fałata.

Skończą w maju 2012 r.

Wiosną 2011 r. ruszy przebudowa tego układu. Powstanie tam duże rondo z wyspą, dwupasmową jezdnią wokół oraz sygnalizacją świetlną. Poza tym zostaną też zmodernizowane dwujezdniowe wloty na krzyżówkę, powstaną chodniki i ścieżka rowerowa o szerokości 2,5 m. W planach jest również przebudowa jezdnia poza rondem. Dzięki temu skrzyżowanie stanie się czytelne dla kierowców.

To nie wszystko. Trzeba będzie też przebudować sieć gazową, ciepłociąg, oświetlenie i przełożyć torowisko tramwajowe. Wykonawców zainteresowanych tym przedsięwzięciem poznamy 28 stycznia. Wówczas mija termin składania ofert. Zwycięzca przetargu będzie musiał wykonać zadanie do 31 maja 2012 r.

Według wstępnych szacunków przebudowa pl. Hoffmana ma pochłonąć 15 mln zł. Inwestycja znalazła się na liście projektów rekomendowanych do dofinansowania z programu operacyjnego Infrastruktura i Środowisko w ramach działania "Bezpieczeństwo ruchu drogowego”. Z tego źródła miasto może pozyskać 5,8 mln zł, reszta będzie pochodzić z budżetu.

Szeroki dojazd do hali

W planach jest też modernizacja ul. Bema. Inwestycja jest związana przede wszystkim z budową hali widowiskowo-sportowej. Po stronie północno-zachodniej tej trasy powstanie druga jezdnia dwupasmowa. Drogowcy ułożą chodniki po obu stronach jezdni i ścieżki rowerowe.

W przyszłorocznym budżecie na to zadanie zaplanowano 2 mln zł. Roboty mają potrwać do 2012 r. i mogą kosztować prawie 8 mln zł

W pierwszym znaczeniu chodziło baranowi o dwie jezdnie [ktore od dawna istnieją]
w drugim zaś o to, że dobudowana jezdnia będzia miała dwa pasy

Pisze sie nie 2+2 czy 1+1 tylko 1x2 czy 2x2, 2x3 czyli 1jezdnia x o dwóch pasach ruchu [każda], 2x2 dwujezdniowa x o dwóch pasach ruchu każda
Zwrotów 2+1 używa się do jezdni trójpasowej, na której pas środkowy naprzemiennie np. co kilometr służy ruchowi raz z jednej, raz z drugiej strony [jest pasem do wyprzedzania]
Droga o oznaczeniu 2x1 jest drogą dwujezdniową i jednym pasie każda, zdarza sie bardzo rzadko, czasem jakis bulwar czy miejska aleja ze starymi drzewami
mapmen

Postprzez lith » piątek 31 grudnia 2010, 18:59

na 2x2 moge przystać... bo 2+2 to tylko moje radosne skrótotwórstwo :P ale 'pasmówki' mi nie przeszkadzają... jakoś sie lepiej wymawia... wszyscy wiedzą o co chodzi :D
lith

Postprzez mapmen » piątek 31 grudnia 2010, 19:09

ja czesto słysze: od Piotrkowa to juz będziesz jechał dwupasmówką [gierkówka], ale z kolei jak byly konsultacje w sprawie budowy trasy średnicowej w Toruniu to się mieszkańcy burzyli, że buduja im pod oknami sześciopasmówkę, a na konsultacjach s sprawie innej trasy droga jednojezdniowa dwupasowa dwukierunkowa też byla nazwana dwupasmówką.

To, że miernoty dziennikarskie piszą, a nawet różni pożalsieboże eksperci drogowi to wyłącznie ich problem.
Ja nie mam szklanej kuli, zeby wiedzieć co kto myśli.
mapmen

Postprzez qwer0 » piątek 31 grudnia 2010, 20:07

@qwer0
Według mnie jest bezpieczne... oczywiście jak ktoś we mgle na S1 stanie w poprzek to jest spora szansa, że w niego wjadę... w sumie ciekawe, ze w temacie o jeździe w nocy prawie nikt nie ma wątpliwości żadnych, że musi mieć 100% pewności, że nie ma przed nim nic nieoświetlonego... a jak ja tu piszę o jeździe we mgle tyle, że na granicy... czyli, ze jak się nie zagapię to nawet jakoś wyhamuję... a jak nie to zdążę zrobić co innego, czy nawet lekko puknę... to traktowany jestem jak pirat drogowy.

Taaaa... Jakos wyhamujesz... Ci na S1 tez jakos tam pewnie hamowali :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » sobota 01 stycznia 2011, 07:04

ci na s-1 mieli światłą, nie? a i tak nie wyhamowali.... więc chyba o zupełnie innych prędkościach tu mówimy i w ogóle inna sytuacja
lith

Postprzez qwer0 » sobota 01 stycznia 2011, 16:48

ci na s-1 mieli światłą, nie? a i tak nie wyhamowali.... więc chyba o zupełnie innych prędkościach tu mówimy i w ogóle inna sytuacja

Nie wiem czy mieli, nie bylo mnie tam, to raz.
Dwa, czy ktos gdzies napisal, ze jadac juz w tej mgle nawet bez navi nie mozna w cos wyrznac?
Pewnie, ze mozna. Jak sie nie umie jezdzic i/lub nie umie sie przewidywac, to sie wyrznie nawet jadac w samo poludnie, przy pieknej pogodzie, rewelacyjnych warunkach drogowych, z wlaczonymi swiatlami, z czysciusienka, swiezo bryzgnieta szybka, cudownym, zimowym plynem z biedronki* lub innej stonki, przy tym cudownym, spirytusowym aromacie unoszacym sie wewnatrz auta, bedac w doskonalym humorze i jadac z przepisowa predkoscia. Kto powiedzial, ze nie mozna? Pewnie, ze mozna, w inne auto, w drzewo, w pieszego, w jezozwierza lub innego, duzego jeza... np.
qwer0

Postprzez scorpio44 » niedziela 02 stycznia 2011, 22:01

Doszedłem do wniosku, że chyba pora na zamknięcie wątku... Główny temat tak naprawdę wyczerpał się już bardzo dawno i skręcił w kierunku dyskusji prawie wyłącznie o nawigacji (tylko pośrednio związanej z tematem), a teraz zaczyna się wyodrębniać jeszcze więcej pobocznych wątków. ;)

PS: Co do pasów i pasm ruchu, to temat już na forum został w przeszłości kilkakrotnie przewałkowany.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze