Każdy może zdać egzamin na prawo jazdy - skuteczne sposoby

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Każdy może zdać egzamin na prawo jazdy - skuteczne sposo

Postprzez baripoland » czwartek 23 grudnia 2010, 11:11

Ja nie miałem dodatkowych jazd, a między tymi właściwymi miałem niejednokrotnie dwutygodniowe przerwy. Dodatkowo byłem załamany opowieściami moich znajomych i praktycznie, że pogodziłem się z tym, że nie zdam za pierwszym razem (jeszcze bardziej się podłamałem jak siedziałem w poczekalni WORDu i zobaczyłem, że połowa ludzi nawet nie wyjeżdża na miasto).

Między ostatnimi jazdami miałem ponad 3 tygodnie przerwy (rozchorowałem się, a potem oczekiwanie na egzamin). Myślałem o wykupieniu dodatkowych jazd żeby sobie to i owo przypomnieć, jednak ostatecznie nie bardzo miałem na nie czas, więc podszedłem do egzaminu "na żywca". Raz dwa łuk, potem górka i miasto. 30min i zjechaliśmy do WORDu.

Ja uważam, że jeżeli ktoś umie jeździć (nie tylko przód tył, prawo lewo + przepisy, ale także czuje się pewnie na drodze itd.) to zda. Widzę po moich znajomych. Ci, którzy jeżdżą na dobrym poziomie (jak na początkujących) to zdali za pierwszym razem, natomiast Ci, którzy dojeżdżają do skrzyżowania i 5x przepuszczają okazję na przejechanie przez nie to i 5x podchodzą do egzaminu.

Wszystko sprowadza się do tego, czy się umie jeździć czy nie i żadne batony itp. nie mają tutaj nic do gadania, a jeżeli ktoś do jazdy potrzebuje zjeść batona, to w współczuje.
9-12-10 Egzamin teoretyczny 18/18
15-12-10 Egzamin praktyczny
17-12-10 Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
23-12-10 Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
23-12-10 Prawko odebrane
baripoland

Postprzez lith » czwartek 23 grudnia 2010, 14:22

Znowu wśród moich znajomych egzamin powtarzali zazwyczaj Ci co się właśnie pewnie czuli. Nie przepuszczali 5 okazji... przed pierwszą oblewali na wymuszeniu pierwszeństwa ;p

Albo kumpel właśnie pare dni po odebraniu prawka:
Ja: weź wycofaj, bo wąsko tu trochę, co będziesz kombinował
Kol: Ja nie zawrócę? <beka>
W efekcie 2x drzwi +bok przed przednimi drzwiami zdarte.... xD
Pewność siebie zniknęła w ułamku sekundy, od tej pory 3x ostrożniejszy ode mnie i przed wszystkim się upewnia 2x :mrgreen:
lith

Postprzez baripoland » czwartek 23 grudnia 2010, 15:32

@lith, pewność siebie musi iść w parze z wyczuciem. Jeżeli kolega myślał, że wykręci, a nie dał rady to znaczy że nie ma wyczucia.
23-12-10 Prawko odebrane
baripoland

Postprzez lith » piątek 24 grudnia 2010, 15:18

No właśnie... nie miał wyczucia... w sumie to się za wszystko od d... strony zabrał.

Dlatego najbezpieczniej jak pewność siebie rośnie razem z umiejętnościami. A w sumie ciężko wyobrazić mi jest sobie kogoś po ~30 h kursie, co by mu miały za wysokie umiejętności grozić :>
lith

Postprzez baripoland » piątek 24 grudnia 2010, 15:37

Ja od dzisiaj sobie jeżdżę sam i czuje, że za każdym razem jak gdzieś przejade to czuje się co raz pewniej, lepiej czuje to auto, ale po kursie jakiś start miałem. Nie twierdzę, że mogę się chociaż porównać do jakiegoś doświadczonego kierowcy, ale uważam (i nie tylko ja, ale także każdy z kim jechałem), że jak na kogoś kto ma prawo jazdy od wczoraj to radzę sobie bardzo dobrze. Mimo wszystko jak cofam na prakingu, to wole się upewnić 2x, bo nie mam do siebie jeszcze takiego zaufania, żeby ryzykować porysowaną karoserią ;)
23-12-10 Prawko odebrane
baripoland

Postprzez lith » piątek 24 grudnia 2010, 17:36

No właśnie... lepiej sprawdzić 2x, czy gdzieś przepuścić jakąś okazję do ruszenia, czy wyprzedzenia niż przecenić swoje możliwości. A stopniowo będzie coraz lepiej.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy