Poznań

Oceń ośrodek szkolenia kierowców, w którym zdobyłeś lub zdobywasz drogowe uprawnienia.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez jedwabny_popiel » niedziela 06 czerwca 2010, 01:32

Witam, ja już po zdaniu prawka, upłynęło trochę czasu i już na spokojnie mogę się podzielić moimi doświadczeniami. Robiłam prawko w OKS Hihg. Po kolei:

Zajęcia z teorii prowadzone rzetelnie, może nie jakoś porywająco ciekawie, ale mam wrażenie, że wszystko, co trzeba, zostało omówione. Fajne jest to, że kursant dostaje komplet podręczników (w cenie kursu) - znaki drogowe z komentarzem i zdjęciami samochodów egzaminacyjnych (wszystkie światła, to, co pod maską, wnętrze auta), podręcznik kierowcy (wszystkie zagadnienia, które są omawiane na teorii) i testy - w formie książkowej i na płycie. Rewelacyjne były zajęcia z pierwszej pomocy. Widać, że prowadzący miał naprawdę misję nauczenia nas - każdy był po kilka razy wywoływany do ćwiczeń, omawialiśmy mnóstwo sytuacji i przykładów.

Plac manewrowy jest dość daleko od ośrodka, co początkowo niezbyt mi się podobało, ale żeby do niego dotrzeć, trzeba przejechać przez R. Śródka (na moim egz. się przydało :-)), są trasy z podwyższoną prędkością, różne rodzaje skrzyżowań. Plac jak plac - bodajże 3 łuki, wzniesienie. Zwróćcie uwagę, żeby ćwiczyć łuk na każdym ze stanowisk - ja przez długi czas jeździłam po skrajnym i gdy kiedyś "przeniosłam się" na środkowy, miałam chwilę konsternacji, bo nagle namnożyło się linii - na egzaminie jest łuk przy łuku i widziałam kilka osób, które w nerwach nie wiedziały, których znaków mają się trzymać ;-)

Praktyka: zajęcia punktualnie się zaczynają, chociaż zdarzało się, że kończyliśmy 5-7 minut przed czasem. Ale w ogólnym rozrachunku raczej się to zrównywało, bo gdy przychodziłam kilka minut przed swoją godziną, instruktor wpuszczał mnie do samochodu i miałam czas na przygotowanie się do jazdy. Nie zdarzyło się, żeby instruktorzy załatwiali jakieś swoje sprawy i to raczej ja "wymuszałam" czasem przerwy na papierosa. Czasem zdarzało im się napisać jakiś prywatny sms, ale to jedyne "przewinienia".
Jazdy w przeważającej większości po trasach egzaminacyjnych, ale trochę w samym centrum (po raz kolejny przydatne na moim egz.). Byłam na wszystkich dużych rondach (poza Obornickim), na autostradzie, dużo ciekawostek i "trudnych" miejsc-pułapek.

Co do instruktorów, to przez 32 godz. jeździłam z dwoma, pozostałych poznałam już podczas dodatkowych jazd pomiędzy egz. W sumie jeździłam z 7 instruktorami. Nie byłam zbyt zadowolona, że w czasie tych dodatkowych godzin nie jeżdżę z "moimi" instruktorami, ale z perspektywy czasu uważam, że to dobrze - egzaminatorzy też są różni, więc to dobre doświadczenie przed samym egzaminem, a poza tym każdy jednak patrzył z trochę innej perspektywy, coś nowego wniósł do moich umiejętności. Trudno uogólniać, ale też nie sposób opisać całą siódemkę ;-) Tak więc ogólnie: atmosfera luźna, dużo śmiechu, ale na pierwszym miejscu nauka i bezpieczeństwo. Tylko jeden z instruktorów wybitnie nie przypadł mi do gustu i poprosiłam zdecydowanie, żeby mnie do niego nie zapisywać. Cóż, nie ta chemia, ale nie zauważyłam, żeby cierpiał na brak kursantów.

Samochody zawsze czyste, zadbane, dobrze utrzymane.

Kilka słów należy się też p. Asi, która prowadzi biuro. Jej szef powinien ją ozłacać (może to robi :-)). Jest przesympatyczną osobą - ZAWSZE uśmiechnięta, życzliwa, staje na głowie, żeby przed egzaminem "wcisnąć" na dodatkowe jazdy, chociaż grafiki mają bardzo napięte. Idealna osoba do kontaktu z klientem.

W innym wątku opisywałam swoje egzaminacyjne przygody, więc nie ma co ukrywać tutaj - nie zdałam za pierwszym razem, oj nie :-) Niemniej jednak nie uważam, żeby była to wina szkolenia, instruktorów. Nerwy i zbyt duża presja.

Wyszła trochę laurka, więc może żeby nie było za słodko: Uważam, że właściciel ośrodka stworzył naprawdę superfirmę, natomiast mógłby zadbać nieco o swój stosunek do klientów. Wiem, że trzeba być konkretnym facetem, żeby to trzymać w ryzach, ale raz na jakiś czas odrobina uśmiechu nie zawadzi. Kiedy ja przed kursem przyszłam do ośrodka "na zwiady", po rozmowie z p. Asią jeszcze tego dnia wysłałam w mailu moje zgłoszenie (życzliwość, cierpliwe odpowiedzi na 100 moich pytań). Natomiast czekając kiedyś na jazdę, byłam świadkiem, jak właściciel podobnego "zwiadowcę" potraktował dość oschle i ze zniecierpliwieniem. Gdybym ja w pierwszym kontakcie tak trafiła, pewnie dziś opisywałabym inny
OSK.
jedwabny_popiel

Postprzez Slaczek » wtorek 15 czerwca 2010, 15:26

Witam :)
Mam pytanie, czy ktoś posiada może opinie o OSK Sobieski albo Kompel ??
będę wdzięczny za odpowiedź :)
Slaczek

Postprzez solsquare » niedziela 20 czerwca 2010, 01:11

OSK Jarek:
na plus: kompetentni instruktorzy, punktualność (bez "obcinania" kilku minut przed i po), żadnego załatwiania prywatnych spraw, wożenia gości etc - choć w sumie może te rzeczy powinny być oczywistością?
na minus:
potworna dezorganizacja kursu: zapisuje się na dzień i godzinę do różnych instruktorów i samochodów, bywało że był tylko 1-2 dostępny, więc godziny głupie dla pracujących lub uczących się (np. tylko 7-15) lub przerwy między jazdami do 3 tygodni :evil:
brak komunikacji między instruktorami, jeden nie wie co drugi robi z kursantem, co było uczone co nie, nigdzie nie zapisywane, karta wypełniania dowolnie (w tym wymyślone daty jazd)
a propos karty - miałam 5 instruktorów, z czego najwięcej wyjeździłam tylko 10 h z jednym; okazało się że zrobili mi nową kartę, gdzie już miałam instruktora prowadzącego :roll:
odwoływanie jazd za pięć dwunasta (czasem dosłownie)
brak egzaminu wewnętrznego praktycznego - po teoretycznym pokazano mi tylko kartę przebiegu praktyki, którą zdałam z urzędu :shock:

z "Jarka" przeniosłam się do OSK Awans z polecenia, które mogę przekazać śmiało - bardzo dobra szkoła![/list]
solsquare

Postprzez Dorota1999 » czwartek 08 lipca 2010, 10:53

Ja robiłam prawo jazdy w Ośrodku Szkolenia HigH na Chwaliszewie. Swoja filie mają też w Gnieźnie gdzie mieszkam ale połowę szkolenia robiłam właśnie w Poznaniu i było rewelacyjnie :D miła atmosfera, profesjonalna kadra i egzamin zdany za pierwszym razem. POLECAM :D:D
Dorota1999

Postprzez Ekhangel » poniedziałek 19 lipca 2010, 19:35

OSK Rataje. Teoria bez zastrzeżeń, natomiast mój instruktor, a zarazem właściciel szkoły (Robert S.) nie miał na mnie zbytnio czasu, to też wydłużył mi kurs o ładne 2-3 tygodnie. Każda próba kontaktu z nim skutkowała późniejszym opieprzem za nieustanne dzwonienie (może i faktycznie często dzwoniłem, ale chyba mam prawo do kontaktu z gościem, zwłaszcza, jeśli ciągle mnie olewa, i robi np. 1 godzinę na tydzień?)

Nigdy nie dostałem propozycji podjazdu pod dom, mimo, że szkółka, z której wyjeżdżaliśmy znajduje się dosłownie na tej samej ulicy.

Plac na zasadzie "na drugim słupku 360 stopni, do widzenia za godzinę". Przez to mam ryzyko zawalenia egzaminu przez taką naukę, ale myślmy optymistycznie...

Gość nie chciał mnie zapisać na egzamin przed końcem kursu mówiąc, że to wbrew zasadom. Jakkolwiek miał rację, mógł chociaż nie wciskać kitów typu "teraz są krótkie terminy", podczas gdy w tym okresie zapisy były 3 tyg. +

Na plus mogę dać spokój i powiedzmy: sympatyczność mojego instruktora. Cena też niezbyt wygórowana, 1150 za całość, o ile dobrze pamiętam.
Ekhangel

Postprzez Lisica » sobota 24 lipca 2010, 18:03

OSK Pegaz polecam wszystkim, którzy zamierzają rozpocząć przygodę za kółkiem.
Większość jazd miałam z Panem Leszkiem. To fantastyczny człowiek i bardzo dobry instruktor.
Jeździłam również z Panem Bogdanem - siła spokoju i również dobry instruktor.
Kurs jest jednym z najtańszych na poznańskim rynku OSK. Kursant rozpoczyna i kończy jazdy w wybranym przez siebie miejscu. Instruktorzy są punktualni, nie tracą czasu na tzw. pierdoły i prywatę.
Nie udało mi się zdać za pierwszym razem ale to tylko przez nerwy, których opanować nie mogłam:) Dziś się udało.
Dziękuję Panom: Leszkowi, Bogdanowi i Romanowi rzecz jasna.
Lisica

Postprzez Instruktor kat B » poniedziałek 26 lipca 2010, 09:44

Witam wszystkich :)
Nie pozostaje mi nic inego, jak polecić siebie :)
zapraszam każdego kto chce rozpocząć kurs na prawojazdy a nie wybrał jeszcze ośrodka szkolenia,
zapewniam naukę na najwyższym poziomie w przyjemniej atmosfoerze :) godziny zajęć można dowolnie dostosować do własnego planu dnia, również w weekendy.
szczegóły na www.maciej-jazdy.prv.pl
Instruktor kat B

OSK PEGAZ

Postprzez beaata » wtorek 12 października 2010, 19:50

Hej,

Polecam Wszystkim OSK ”PEGAZ”. Tydzień temu zdałam egzamin- za PIERWSZYM razem.

Zarówno zajęcia teoretyczne jak i praktyczne prowadzone są w bardzo fajnej atmosferze. Myślałam, że zajęcia praktyczne będą dla mnie stresujące, ale dzięki profesjonalnemu podejściu instruktorów polubiłam jazdy już na pierwszych zajęciach.
Podchodząc do egzaminu miałam świadomość, że jestem bardzo dobrze przygotowana i jedyny powód przez który mogłabym nie zdać to stres.

Miałam przyjemność poznać p. Filipa, p. Janusza, p. Romana i p. Sławka- każdy jest bardzo dobrym instruktorem i to dzięki ich zaangażowaniu egzamin okazał się prosty, a naukę jazdy wspominam z uśmiechem.

Pozdrawiam,
Beata

P.S. Ośrodek ten poleciła mi koleżanka, która również była bardzo zadowolona. Podczas kursu spotykałam innych kursantów i ich opinie były także pozytywne.
beaata

Re: Poznań

Postprzez mikims » środa 01 grudnia 2010, 12:46

Witam wszystkich,

chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z prawem jazdy. Otóż, jak już sporo lat temu robiłem prawo jazdy na kategorię B (nie mieszkałem wtedy w Poznaniu) trafiłem do dużej szkoły jazdy wysoko w rankingu, okazało się, że jest tam po prostu masówka!! Produkcja "kierowców" piszę w cudzysłowie ponieważ, nikt stamtąd nie wyszedł kierowcą.

Obecnie mieszkam w Poznaniu i chciałem zrobić prawko na kat. A, postanowiłem już nie szukać dużych szkół tylko skupić się na tych mniejszych. Okazało się, że pomysł był baaardzo trafny. Trafiłem do małej szkoły jazdy, której instruktor jest jej właścicielem, swoją drogą jest to bardzo pozytywna osoba. Widać, że jest to facet (jak to sam pisze na swojej stronie) z benzyną zamiast krwi, a tak na serio to chcę powiedzieć, że potraktował mnie jak rodzinę i naprawdę zrobił wszystko żebym egzamin zdał za pierwszym podejściem. Mimo, że wcześniej nigdy nawet nie siedziałem na moto, udało się zdać egzamin bez problemów.

Wszystkim polecam tę drogę poszukiwań szkół jazdy. Małe, prywatne szkoły więcej dają kursantowi, niż instruktor na etacie z niską pensją.

Dla zainteresowanych, ja robiłem prawko w "Cztery Kółka" (http://prawkopoznan.pl), nie chcę przez to robić jakiejś reklamy, chodź uważam, że na to zasługują, chcę jednak przestrzec przed dużymi szkołami, które nie poświęcają dość uwagi i zaangażowania co mniejsze szkoły.

Pozdrawiam wszystkich, Dawid
mikims

Postprzez kapitan99 » niedziela 12 grudnia 2010, 18:14

Polecam OSK Pegaz (http://www.prawojazdy-poznan.com.pl/)

Polecam jeździć z p. Leszkiem, świetny instruktor. Dodatkowy plus to, że jeździ się z różnymi instruktorami. Generalnie bardzo przyjemnie, miło, bardzo dobry plac. Nie można mieć zastrzeżeń co do jakości szkoły. Teoria również bardzo fajnie prowadzona, i do egzaminu teoretycznego można podejść na dużym luzie.

Egzamin zdałem za pierwszym razem, bez wielkich stresów i problemów.

Gorąco polecam.
kapitan99

Postprzez muniah » środa 15 grudnia 2010, 19:11

Pisze kolejny post na forum, ale jestem tak zachwycona, że w końcu zdałam prawko, że chcę wszystkim powiedzieć jak świetnie trafiłam! POLECAM pana PIOTRA Z ATUTU! W ciągu 5 lat robiłam dwukrotnie cały kurs w różnych ośrodkach w Poznaniu. Wybrałam lekcje w z Panem Piotrem z polecenia koleżanki! i to był strzał w 10!! mega sympatyczny, bardzo dokładnie wszystko tłumaczy, świetnie zna przepisy, potrafi odpowiedzieć na każde pytanie - spokojnie i fachowo! jeżdżąc po mieście ćwiczy trudne manewry pokazując jakie mogą nas spotkać sytuacje i jak z nich wybrnąć! Rondo to dla mnie teraz pestka!
nie uczy na sposoby i systemy, które nie sprawdzają się na placu!
Przede wszystkim nie boję się jeździć! czuję się pewnie za kierownicą, ale także odpowiedzialnym kierowcą! wielkie dzięki

acha Pan Piotr jest pasjonatem ma nwet własną stronkę ;) www.naukajazdy-poznan.eu/ - chyba najbardziej zasobne źródło wiedzy na ten temat!
Ostatnio zmieniony wtorek 28 grudnia 2010, 18:22 przez muniah, łącznie zmieniany 1 raz
muniah

Postprzez Activ » czwartek 23 grudnia 2010, 19:20

Osk Junior to chyba jedna wielka pomyłka. Moja dziewczyna robi tam prawo jazdy a zaczęła i tu uwaga w styczniu, oni robią sobie chyba jaja żeby robić ponad rok czasu kurs. Ja na szczęście robiłem w innym ośrodku i zajęło mi to 3 miesiące. Szczerze nie polecam ich, po pierwsze nie odbieranie telefonów jak chciała się umówić na jazde, nawet pojechaliśmy do domu ale nigdy niby nie było instruktora.
Umawiał się na jazdy i na końcu wystawiał ją co zdarzyło się pare razy. Dużo razy obiecywanie że zapiszą lub zapisali już ją na egzamin co na końcu okazywało się kłamstwem. Naprawde mają u mnie wielki minus...
Activ

Postprzez Podstar » środa 29 grudnia 2010, 16:37

Krzysztof z AWANSU w Poznaniu. Gożej być niemorze. Wszystko krytykuje a niepowie jak zrobić dobrze. I gada ze swoją laską przez telefon non stop. Przez niego już zupelnie jestem zniechęcony do jazdy samochodem. W końcu zdałem. ale nauczył mnie inny instruktor, na dodatkowych godzinach. ZDALA OD WIERZBIĘCIC I AWANSU ZIOMKI!
Podstar

Poznań super instruktor :-)

Postprzez koherentny » poniedziałek 31 stycznia 2011, 18:25

Piszcie co chcecie ale wybór szkoły to kwestia drugorzędna. Oczywiście
ważne by posiadała sprzęt do prowadzenia wykładów oraz własny plac ( na
to zwracajcie szczególną uwagę) ale i tak wszystko zależy od waszego
instruktora.
Wiem że trudno sprawdzić który jest dobry a któremu już się nie chce zostaje zasięgnięcie języka u znajomych lub właśnie tutaj na forach.

http://www.facebook.com/InstruktorNaukaJazdyPoznan.
Ostatnio zmieniony sobota 24 marca 2012, 15:47 przez koherentny, łącznie zmieniany 1 raz
Instruktor Nauki Jazdy
Obrazek
Nauka Jazdy Poznań
koherentny

Postprzez Pietruszka » wtorek 22 lutego 2011, 14:06

Robiłam kurs w OSK Wierzbak, bardzo jestem zadowolona! (zdałam za 1.razem)
Polecam instruktora Pana Romana, miły, kompetentny i zrównoważony człowiek, nauczył mnie bardzo dużo! Co ważne - jazdy mogłam mieć od poniedziałku do soboty od 7 rano do 21 wieczorem - czyli bardzo elastycznie.
http://www.wierzbak.com/ - tu jest stronka OSK.
Pietruszka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oceń OSK