Szczecin Rondo Pileckiego

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Szczecin Rondo Pileckiego

Postprzez Jadzia38xx » sobota 11 grudnia 2010, 18:44

Hej.
Mam takie pytanko, a mianowicie jak należy zgodnie z przepisami jechać przejechać po rondzie Pileckiego w Szczecinie, jadąc od cmentarza centralnego (ul. Ku Słońcu) i chcąc udać się na ulicę Władysława Sikorskiego?
Chodzi mi dokładniej o to czy mogę pojechać prawym pasem od Ku Słońcu i wjeżdżając na to rondo jechać też cały czas prawym pasem?
Z jakim kierunkowskazem trzeba wjechać na rondo?

Aby zobrazować to rondo i mój cel jazdy podrzucam linki do mapy

-> http://wikimapia.org/#lat=53.4212753&lo ... 8&l=28&m=m

oraz link do filmiku gdzie jest pokazane całe rondo

-> http://www.youtube.com/watch?v=9_clempDb4Y

( Ku Słońcu to ta droga za mostem, a Sikorskiego to tak jak jedzie tramwaj i są te pośrodku żółte bajerki.
Jadzia38xx

Re: Szczecin Rondo Pileckiego

Postprzez mattis » sobota 11 grudnia 2010, 18:57

Jezeli jedziesz ulicą Ku Słońcu i zamierzasz skręcić w lewo na rondzie w ul. W Sikorskiego to ustawiasz sie na lewy pas i na rondzie także wewnetrznym jedziesz w ten sposob:
Obrazek
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez Jadzia38xx » niedziela 12 grudnia 2010, 00:13

Nie o to mi chodzi...
Jadą sobie od strony cmentarza ul. Ku Słońcu... i chcę na rondzie skierowac się na ul. Sikorskiego , tak jak idą tory tramwajowe...

Ktos mi podpowie? :help:

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

Znaczyłam na mapce dokładnie aby było jasne o co mi chodzi...
--> http://wikimapia.org/#lat=53.4211634&lo ... 16523;4060
Jadzia38xx

Postprzez credens » niedziela 12 grudnia 2010, 09:26

Zajmujesz sobie prawy bądź lewy pas przed rondem. I jedziesz tak jak pokazują linie.

"Chodzi mi dokładniej o to czy mogę pojechać prawym pasem od Ku Słońcu i wjeżdżając na to rondo jechać też cały czas prawym pasem?"

Jasne, że możesz. Co do kierunkowskazów - wrzucasz prawy przy zjeździe z ronda.
credens

Postprzez dylek » niedziela 12 grudnia 2010, 10:20

credens napisał(a): Co do kierunkowskazów - wrzucasz prawy przy zjeździe z ronda.

Tu akurat pasy są tak wymalowane, że zjeżdżając z ronda nie zmienia się ani pasa ruchu, ani kierunku jazdy - więc prawy kierunkowskaz wcale nie jest obowiązkowy. Przy zjeżdżaniu z ronda prawym pasem oczywiście nikogo nie zmyli i może sobie pykać, ale przy zjeżdżaniu lewym pasem może być mylący dla innych i tu bym się mocno zastanawiał, czy go włączyć.
Dodatkowo przy wjeździe prawym pasem na rondo obowiązkowo włączał bym lewy kierunkowskaz (tak są wymalowane strzałki na pasach ruchu - jak bez kierunku tzn, że prosto w Ku Słońcu, a skoro nie tam tzn, że zgodnie ze strzałką czyli w lewo ;) )
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » poniedziałek 13 grudnia 2010, 11:30

Jadzia38xx napisał(a):oraz link do filmiku gdzie jest pokazane całe rondo
Czyli chcesz przejechać jak ten czarny SUV w 32 sek? filmu?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Jadzia38xx » niedziela 19 grudnia 2010, 13:40

dylek napisał(a):
credens napisał(a): Co do kierunkowskazów - wrzucasz prawy przy zjeździe z ronda.

Tu akurat pasy są tak wymalowane, że zjeżdżając z ronda nie zmienia się ani pasa ruchu, ani kierunku jazdy - więc prawy kierunkowskaz wcale nie jest obowiązkowy. Przy zjeżdżaniu z ronda prawym pasem oczywiście nikogo nie zmyli i może sobie pykać, ale przy zjeżdżaniu lewym pasem może być mylący dla innych i tu bym się mocno zastanawiał, czy go włączyć.
Dodatkowo przy wjeździe prawym pasem na rondo obowiązkowo włączał bym lewy kierunkowskaz (tak są wymalowane strzałki na pasach ruchu - jak bez kierunku tzn, że prosto w Ku Słońcu, a skoro nie tam tzn, że zgodnie ze strzałką czyli w lewo ;) )

Dzięki za fachowe wyjaśnienie sprawy :)

maryann napisał(a):
Jadzia38xx napisał(a):oraz link do filmiku gdzie jest pokazane całe rondo
Czyli chcesz przejechać jak ten czarny SUV w 32 sek? filmu?

Tak, dokładnie mi chodzi o taką sytuację.
Jadzia38xx

Powrót do Sytuacje na drodze