Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez maryann » poniedziałek 29 listopada 2010, 16:26

mk61 napisał(a):A może jednak jest, tylko fizycznie zabrakło mu długości?
Tak właśnie napisałem; długość i szerokość ma znaczenie, ale nie koniecznie tu... :wink:
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez adamkif » poniedziałek 29 listopada 2010, 23:08

maryann napisał(a):
scorpio44 napisał(a):jak byś się intuicyjnie zachował, skręcając w prawo jak pojazd 1?
Ja intuicyjnie ustapiłbym temu po lewej, ponieważ skłoniłaby mnie do tego linia najwyraźniej
P1,

Rzeczywiście na tym skrzyzowaniu samochody skręcając w prawo ustępują pierwszeństwa tym co jadą z naprzeciwka i skręcają w lewo, ale wydaje mi się, że w przypadku jesli nie ma strzałek informujących o końcu pasa raczej tak być nie powinno....
Skręcam w prawo na zielonym, to jadę pierwszy :)
A trójkąty na jezdni mają zastosowanie jeśli światła nie działaja.
adamkif

Postprzez Joter » wtorek 30 listopada 2010, 01:41

Uważam, że kolega ~adamkif~ przedstawił sytuację czysto hipotetyczną, żeby nie powiedzieć - nieprawdziwą. Ja stawiam dolary przeciwko orzechom, że sygnalizacja działa tam zgodnie z zasadami i nie ma nad czym dyskutować.

Dz.U.220 8.3.2. Tworzenie podstawowych faz ruchu.
Do grupy par strumieni kolizyjnych o niedopuszczalnym jednoczesnym zezwoleniu na ruch zalicza się następujące pary:
a) strumień pojazdów sterowany sygnałem kierunkowym lub dopuszczającym skręcanie w kierunku wskazanym strzałką - dowolny inny strumień kolizyjny
b) dowolny strumień pojazdów sterowany sygnałem ogólnym - kolidujący strumień pojazdów z wlotu innego niż przeciwległy
Joter

Postprzez lith » wtorek 30 listopada 2010, 02:35

@Joter
Ale tutaj jeżeli przyjąć, że to małe 'coś' na prawo od P-1 jest pasem ruchu to w takim razie sam skręt na skrzyżowaniu jest w ogóle bezkolizyjny, a dopiero potem sie rozstrzyga na zasadzie normalnej zmiany pasa. Więc wszystko zależy czy 'to' uznać za pas czy nie
lith

Postprzez Cyberix » wtorek 30 listopada 2010, 10:00

@lith uczepiłeś się tej linii p1 to może uczep się paragrafów, które opisują szczegółowo warunki techniczne odnośnie minimalnej długości pasa rozbiegowego, oznaczania tego pasa, lub też minimalnej szerokości wyznaczonego pasa. Ja bym jednak obstawiał, że to jest po prostu linia krawędziowa (chociaż nie wygląda).

Odbiegając od tematu: czy ktoś wie, czy to skrzyżowanie kiedyś wyglądało inaczej?
Cyberix

Postprzez mapmen » wtorek 30 listopada 2010, 12:21

Nie za bardzo wiem o co jest dyskusja.
Działa sygnalizacja, nie interesują nas znaki dot pierwszeństwa. Na S-1 skręcajacy w lewo ustępują jadącym z przeciwka na wprost i w prawo. Skrzyzowanie jest jedno i skanalizowane. pojazd nr 2 ustępuje pojazdowi nr 1.

Jeżeli przy linii warunkowego zatrzymania [zielona krecha] jest A-7, to gdy światla nie dzialają ci z prawej [pojazd 1] ustępują jadącym tak jak pojazd 2, poniewaz znaki dot pierwszenstwa umieszczone w obszarze skrzyzowania dotycza najblizszej jezdni
mapmen

Postprzez Joter » wtorek 30 listopada 2010, 14:28

mapmen napisał(a):Na S-1 skręcajacy w lewo ustępują jadącym z przeciwka na wprost i w prawo.

Ogólnie tak. Ale ja zacytowałem stosowne rozporządzenie. Czy prawoskręt jest dla pojazdu nr2 wlotem przeciwległym? Na zdjęciu widać, że nie. Cykl pracy sygnalizacji nie dopuszcza więc, do takiej sytuacji.
Joter

Postprzez mapmen » wtorek 30 listopada 2010, 14:38

A ile wg Ciebie jest tu skrzyzowań?

Warunki techniczne odpuść, bo 100% sygnalizacji z S-2 z zielona w prawo jest nielegalnych. Zostały one zrównwne z S-3 - chodzi o warunki ich stawiania [bezkolizyjność]
mapmen

Postprzez Joter » wtorek 30 listopada 2010, 14:47

Jedno skrzyżowanie. I zapewniam Cię, że o ile nikt nie wjedzie na czerwonym, nie spotka się z innym pojazdem w tym punkcie.
Joter

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze