Trafiłem lisa...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Trafiłem lisa...

Postprzez sankila » piątek 19 listopada 2010, 15:51

A to trzeba o zwierzątkach poczytać.
Jeżeli jedziesz prostą drogą i zwierząt nie ma w pobliżu, to szansa, że nagle ktoreś wyskoczy z lasu jest stosunkowo mała. Natomiast szczególną ostrożność musisz zachować przy zakrętach; światła, omiatające las, mogą wypędzić zwierzę prosto pod koła.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez cman » piątek 19 listopada 2010, 16:56

sankila napisał(a):Jeżeli jedziesz prostą drogą i zwierząt nie ma w pobliżu, to szansa, że nagle ktoreś wyskoczy z lasu jest stosunkowo mała.

Ale jest. No więc jednak jak: 20 km/h, 50 km/h, 90 km/h?
cman

Postprzez mk61 » piątek 19 listopada 2010, 19:36

Dobra, a jak do tematu? Nie wyganiam stąd nikogo, bo dyskusja nt. "szczególnej ostrożności" też mnie interesuje, ale szukam tych aktów prawnych.
Google pod hasłem "warunki techniczne autostrad" pokazuje niewiele rzeczowych tekstów, a już nic o siatkach/płotach. Gzie mam szukać tego typu informacji? Jakie ustawy, rozporządzenia?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lith » sobota 20 listopada 2010, 01:04

sankila... nie wiem co o zwierzątkach piszą, ale ja nie zauważyłem zależności między zakrętami a ich występowaniem... oczka się świecą tak samo na prostych jak i na zakrętach... dużo więcej zależy chyba od utartych 'ścieżek' tych zwierząt. A zamiast takie miejsce oznaczyć dokładnie tam gdzie trzeba to się stawia 'uwagajelenia' i że obowiązuje na 5 km. I co? Przecież nikt nie będzie jechał przez kilka km 40 km/h... a w rzeczywistości się okazuje że 80-90% zwierzaków przełazi na tym odcinku w 1-3 miejscach, na odcinkach po kilkadziesiąt metrów (nie zawsze, ale często tak jest). Więc jakby już nawet jakoś dodatkowo taką miejscówę oznaczyć to myślę, że by to dość mocno poprawiło bezpieczeństwo :)
lith

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze